Er du glad i godt hjemmebakt brød? Da kommer du til å elske disse brødene! Dette er for meg perfekte hverdagsbrød. Grove nok til at de både metter godt og gir en god dose med fiber, og skikkelig saftige. De er dessuten fulle av knasende kjerner og frø. Og det kan jeg like.

Noen ganger bruker jeg både surdeig og fersk-, eller tørrgjær i disse brødene, andre ganger bare vanlig gjær. Har jeg først en surdeig stående i kjøleskapet, er det veldig fint å få det med i brødene. Surdeigen gir en ekstra saftighet og holdbarhet i de ferdige brødene. Og en ekstra punsj i smaken.

Uten surdeig, øker du gjærmengden til 1 pakke gjær. Øk hvetemelmengden med 125 gram og vannmengden med ca. 1 dl.

Grovbrød med kjerner og frø

Dette trenger du for å bake 3 grovbrød med kjerner og frø
500 g hvetemel
200 g fint sammalt rugmel
450 fint sammalt hvetemel
30 g salt
8 dl vann, ca. 20 grader
75 g sesamfrø
75 g solsikkekjerner
50 g linfrø
10 g gjær
240 g bakeklar fin surdeig av hvetemel

Strø
25 g hver av solsikkekjerner, linfrø og sesamfrø

Ha alle ingrediensene til deigen i en bakebolle og elt den sammen i ca. 15 minutter på laveste hastighet. Du trenger ikke å røre ut gjæren i væsken, men bare smuldre den oppi deigen. Med så lang eltetid vil den bli godt blandet inn.

Dekk eltebollen med plastfolie eller hvelv den over i en smurt stor plastbolle og la den heve til den blir dobbelt så stor. Det tar omlag 3 timer.

Bland sammen frøene til strøet.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv over deigen. Brett inn hjørnene på den én gang før du deler den i 3 like store deler. Form dem til brød. Penle dem med vann og rull dem i frøblandingen før du legger dem over i smurte brødformer på 1 1/2 liter hver.

Dekk brødene med et bakeklede og la dem etterheve i ca. 1 time. Trykk på deigen for å sjekke om den er ferdig hevet. Når fingeravtrykket ditt «sitter igjen» i deigen, er brødene klare for å bli satt i en stekeovn som du har forvarmet til 225 grader.

Stek brødene i 25 minutter på 225 grader. Senk varmen til 200, og stek videre i ca. 20 minutter. Ta brødene ut av formene og kakk dem på undersiden, eller stikk et steketermometer midt inni for å sjekke om de er gjennomstekte. Kakkelyden skal være hul og gradene skal være 98.

Grovbrød med kjerner og frø

La brødene avkjøles på en bakerist.

Grovbrød med kjerner og frø

God brødbakst!

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Idun Industri

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    • Hei Grethe!
      De brødene er vel hevet ferdig nå 🙂 Beklager! Jeg bruker å steke på varmluft, og da spiller det ingen rolle hvor dem står. Hvis ikke, bruker jeg nederste rille.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *