Grovbrød med kjerner og frø

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Grovbrød med kjerner og frø

Er du glad i godt hjemmebakt brød? Da kommer du til å elske disse brødene! Dette er for meg perfekte hverdagsbrød. Grove nok til at de både metter godt og gir en god dose med fiber, og skikkelig saftige. De er dessuten fulle av knasende kjerner og frø. Og det kan jeg like.

Noen ganger bruker jeg både surdeig og fersk-, eller tørrgjær i disse brødene, andre ganger bare vanlig gjær. Har jeg først en surdeig stående i kjøleskapet, er det veldig fint å få det med i brødene. Surdeigen gir en ekstra saftighet og holdbarhet i de ferdige brødene. Og en ekstra punsj i smaken.

Uten surdeig, øker du gjærmengden til 1 pakke gjær. Øk hvetemelmengden med 125 gram og vannmengden med ca. 1 dl.

Grovbrød med kjerner og frø

Dette trenger du for å bake 3 grovbrød med kjerner og frø
500 g hvetemel
200 g fint sammalt rugmel
450 fint sammalt hvetemel
30 g salt
8 ¼ dl vann, ca. 20 grader
75 g sesamfrø
75 g solsikkekjerner
50 g linfrø
10 g gjær
240 g bakeklar fin surdeig av hvetemel

Strø
25 g hver av solsikkekjerner, linfrø og sesamfrø

Ha alle ingrediensene til deigen i en bakebolle og elt den sammen i ca. 15 minutter på laveste hastighet. Du trenger ikke å røre ut gjæren i væsken, men bare smuldre den oppi deigen. Med så lang eltetid vil den bli godt blandet inn.

Dekk eltebollen med plastfolie eller hvelv den over i en smurt stor plastbolle og la den heve til den blir dobbelt så stor. Det tar omlag 3 timer. Hvis du ikke bruker surdeig, men 1 pakke gjær istedenfor, vil nok hevetiden være litt kortere, både her og på etterhevingen.

Bland sammen frøene til strøet.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv over deigen. Brett inn hjørnene på den én gang før du deler den i 3 like store deler. Form dem til brød. Penle dem med vann og rull dem i frøblandingen før du legger dem over i smurte brødformer på 1 1/2 liter hver.

Dekk brødene med et bakeklede og la dem etterheve i ca. 1 time. Trykk på deigen for å sjekke om den er ferdig hevet. Når fingeravtrykket ditt «sitter igjen» i deigen, er brødene klare for å bli satt i en stekeovn som du har forvarmet til 225 grader.

Stek brødene i 25 minutter på 225 grader. Senk varmen til 200, og stek videre i ca. 20 minutter. Ta brødene ut av formene og kakk dem på undersiden, eller stikk et steketermometer midt inni for å sjekke om de er gjennomstekte. Kakkelyden skal være hul og gradene skal være 98.

Grovbrød med kjerner og frø

La brødene avkjøles på en bakerist.

Grovbrød med kjerner og frø

God brødbakst!

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Idun Industri

 

9 kommentarer til “Grovbrød med kjerner og frø”

  • Hei Grethe!
   De brødene er vel hevet ferdig nå 🙂 Beklager! Jeg bruker å steke på varmluft, og da spiller det ingen rolle hvor dem står. Hvis ikke, bruker jeg nederste rille.

 1. Hei.
  Jeg har nettopp bakt brødene for andre gang, og de blir kjempegode i smak. Jeg har bakt brødet uten surdeig, og ellers fulgt oppskriften med mer vann og gjær (nesten). Jeg tok i litt mer vann fordi jeg synes deigen ble så fast. Den hevet i tre timer og ble dobbelt så stor. (Testet med finger) De sto en time til etterheving, men ble allikevel ikke så høye som dine (1,5l former) og veldig faste.
  De hevet ikke noe mer under steking. Vil veldig gjerne få til denne oppskriften. Lurer veldig på om du skjønner hva jeg har gjort feil? Blir brødene høyere med surdeig?
  Ellers tusen takk for masse nydelige oppskrifter!👌🏼

  • Hei Anna!
   Jeg tror kanskje at deigen din hevet litt for lenge. Jeg ser nå at jeg i oppskriften skriver at den skal heve først i ca. 3 timer og så i ca. 1 time, men der har jeg tenkt tiden hvis du bruker surdeig. Bruker du 1 pk gjær – og ikke surdeig – kan det nok være fint med litt kortere heving, spesielt på den siste hevingen. Jeg skal skrive det inn i oppskriften også. Og så ser jeg at man nok kan øke vannmengden noe mer når man bruker bare gjær. Da skal du nok oppi mot 9 1/2 dl vann totalt.
   Håper det ikke har tatt fra deg motet, men at du vil prøve igjen! 🙂 Marit

  • Nei, jeg bruker ikke det i denne. Hvis du ønsker å tilsette litt olje, kan du gjerne gjøre det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon