Halvgrovt surdeigsbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Halvgrovt surdeigsbrød

Har du kommet i gang med ditt surdeigsprosjekt? Vel, det er definitivt ikke for sent. Jeg kjenner nå at jeg har begynt å bli bitt av basillen på ordentlig. Jeg er fremdeles et godt stykke ned i læringskurven, og ikke alle brødene mine blir like vellykket, men jeg merker at smaken begynner å komme. En rund og dyp smak som jeg aldri har greid å få i andre brød. Mine spede forsøk på surdeigsbrød tidligere, har ofte gitt litt sure brød. Altså at surdeigen har vært for sur. Men med de to surdeigsstarterne jeg nå har bygd opp, én fin og én grov, har jeg greid å unngå denne surheten. Bank i bordet!

Brødene er lagd på en oppskrift fra boka Brød og brødbaking fra Åpent Bakeri.

En god ting er også at surdeigsbrødene holder seg saftige lenger enn vanlige brød.

Kjenner du lysten til å ta et jafs når du ser dette bildet?

Halvgrovt surdeigsbrød

Dette trenger du for å bake 2 halvgrove surdeigsbrød
300 g grov surdeig, ferdig oppmatet
800 g hvetemel
170 g fin sammalt hvete
170 g fin sammalt rug
20 g salt
6 ½ dl vann
litt rugmel til utbaking

Har du surdeigsstarteren i kjøleskapet, tar du den ut ca. 24 timer før du skal starte med bakingen, for så å mate den opp 3-4 ganger dagen før og 1 gang på samme dag som bakingen. Her mating består av 50 g fint sammalt rugmel og 50 g (½ dl) romtemperert vann. Bare rør det sammen.

Ha alt det tørre samt surdeigen i en bakebolle og tilsett i underkant av 6 dl av vannet. Elt deigen til vannet er innkorporert inn. Så heller du i resten i en stråle mens mikseren går. Elt deigen videre i 12-13 minutter. Nå skal den kjennes god og seig ut, og ha en god konsistens. Dekk bollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 2 timer.

Dryss et tynt lag med rugmel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i to med en deigskrape eller kniv. Nå skal du forme hver deiklump til en kule  og det heter rundvirk på fagspråket. Ta tak i del av deigen og dra den ut ca. 15 cm mens du holder igjen resten av deigen med den andre hånda. Plasser den delen du akkurat dro i midt på deigen. Vend deigen 90 grader og gjenta den samme prosessen. 90 nye grader, strekking og holding og én siste gang. Da skal du ha kommet rundt. Hold deigkula inni mellom begge håndflatene og rull den litt, akkurat som om du baker en stor bolle. Og det er akkurat det deigen din nå skal se ut som; altså en stor bolle. Gjenta med den andre deigklumpen.

Jeg lover å komme tilbake med en fotoseanse av denne prosessen, så blir den litt lettere å forstå. Dekk deigen med et bakeklede eller løs plast og la den hvile i 30 minutter.

Så skal brødene formes én gang til før siste heving. De skal være runde til slutt også, så jeg bare former dem på nytt til runde brød, drar i kantene som i forrige prosess, men ikke så mye. Drar bare litt før jeg former dem til runde brød og legger dem på en bakepapirkledd stekeplate, dekker dem med plast eller bakeklede og lar dem heve i 1 time.

I mellomtiden setter jeg stekeovnen på 220 grader.

Snitt brødene med en skarp kniv eller et barberblad før du setter dem i stekeovnen og steker dem i ca. 40 minutter. Jeg synes ikke det bestandig er helt enkelt å være sikker på at disse surdeigsbrødene er helt gjennomstekte bare ved å kakke på undersiden av brødet, så jeg bruker steketermometer. Når jeg tror brødet er ferdig, stikker jeg et steketermometer midt i brødet og sjekker temperaturen. Er den 97-98 grader, er brødet ferdig og du kan ta det ut.

La det avkjøles på en bakerist.

Halvgrovt surdeigsbrød

Fint og luftig. Godt i smak. Fornøyd!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon