Dansk rugbrød med solsikkekjerner

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Dansk rugbrød med solsikkekjerner

Så lenge jeg kan huske har jeg hatt en stor svakhet for svart rugbrød. Husker at mamma i en periode på 70-tallet brukte å steke såkalte melkekartongbrød. Og jeg elsket dem. Med noen tykke brunostskiver på toppen og et glass surmelk til. Jeg er fremdeles akkurat like svak for den kombinasjonen. Jeg bruker dessuten denne kombinasjonen når magen min ikke fungerer akkurat som jeg vil. For meg fungerer dette som en perfekt mageregulator!

Jeg bruker surdeig til disse rugbrødene, og jeg har lært at én av de store fordelene med å tilsette surdeig i en grov rugbrøddeig som dette, er at surdeigen gjør noe med konsistensen på deigen slik at brødene faktisk blir gjennomstekte. Har du opplevd å steke grove brød og at brødet klistrer seg fast i brødkniven når du skjærer i brødet? Samme hvor lenge du har stekt det? Tilsetter du surdeig i selve deigen, vil brødene bli helt gjennomstekte og du slipper denne klistringen.

Dette er en helt klissete deig som må heve og steke i form.

Dansk rugbrød med solsikkekjerner

Dette trenger du for å bake 3 danske rugbrød med solsikkekjerner
1,1 l vann, ca 32 grader
475 g fint sammalt rugmel
325 grovt sammalt rugmel
215 g rugmel (vanlig siktet rugmel)
300 g solsikkekjerner
20 g salt
45 g flytende maltekstrakt
15 g fersk gjær
300 g bakeklar surdeig av rugmel

Ha alle ingrediensene til deigen i en eltebolle og sett miksmasteren på den minste hastigheten. Du trenger ikke å røre ut gjæren i væsken. Bare ha den i sammen med resten av ingrediensene, så vil den smuldres opp i løpet av elteprosessen. Elt deigen i 15 minutter. Dette er en veldig løs deig, så det er godt mulig at du kommer til å være litt skeptisk til om dette kan bli bra brød, men det blir det. Deigen skal være sånn. Etter 15 minutter, øker du hastigheten til hakk nr 2 på mikseren og elter videre i 4 minutter.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve et sted mellom 1 og 1 1/2 time. Deigen skal ha vokst godt.

Smør 3 brødformer på 1 1/2 liter med olje eller formfett og fordel deigen i formene. Deigen er så løs at du må bruke en sleiv eller noe lignende. Væt fingrene eller en skje og jevn ut toppen av brødene. Dekk dem med plastfolie.

La brødene etterheve i 1 time.
Sett stekeovnen på 190 grader, over- og undervarme.

Sett brødene på nederste rille i stekeovnen. Senk samtidig temperaturen til 180 grader. Stek brødene i ca. 1 time. Etter 45-50 minutter stikker du et steketermometer midt i det ene brødet for å sjekke temperaturen. Den skal være minimum 98 grader.

Hvelv brødene ut av formene og la dem avkjøles på en bakerist.

Dansk rugbrød med solsikkekjerner

Perfekt brød til noen brunostskiver og et glass surmelk!

 

 

4 kommentarer til “Dansk rugbrød med solsikkekjerner”

  1. Heisann! Kanskje dumt spørsmål men det står at det står at det skal være surdeigstarter av rugmel. Vil surdeigstarter av hvete fungere bra i et rugbrød? Har nemlig bare fin surdeigsstarter…

    • Hei Thale! Definitivt ikke noe dumt spørsmål. Du kan bruke den surdeigsstarteren du har, eller du kan – når du skal mate den opp siste gangen – erstatte hvetemelet med rugmel – så har du en rugstarter. Husk å ta vare på litt av den hvetesurdeigen du allerede har slik at alt ikke blir rugsurdeig 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon