Halvgrovt surdeigsbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Halvgrovt surdeigsbrød

Forbedringspotensialet er garantert fremdeles særdeles stort, men jeg har iallfall fått fart i den fine surdeigsstarteren min. Såpass mye at jeg bestemte meg for å lage en halvgrov deig. All min tidligere bakeerfaring tilsier at jo grovere deigen er, desto mer utfordrende er det å få et luftig resultat. For å bedre oddsen for mye luft, brukte jeg sammalt hvetemel isteden for, for eksempen sammalt rug, som har en dårligere bakeevne. Jeg juksa dessuten bitte litt, for jeg bruker 10 gram med fersk gjær i deigen også.

Et surdeigsbrød vil bestandig smake mer, og ha en dypere smak, enn et vanlig brød bakt med butikkjøpt gjær. Jo lenger deigen får lov til å utvikle seg, desto mer smak blir det. Jeg likte smaken på dette brødet. Jeg vil si at det var ganske så enkelt å bake også.

Halvgrovt surdeigsbrød

Dette trenger du for å bake 3 halvgrove surdeigsbrød
300 g fin surdeigsstarter
500 g fint sammalt hvetemel
500 g hvetemel
10 g fersk gjær
20 g salt
7 1/4 dl vann, ca 30 grader

Følger du linken som ligger under «fin surdeigsstarter», finner du oppskriften. Den må være romtemperert før du setter igang. Ha den i en bakebolle sammen med melet. Når det er så liten gjærmengde, kan du bare smuldre den oppi melet. Ha i saltet og mesteparten av vannet, ca. 6 dl. Elt deigen sammen på forholdsvis lav hastighet i 4-5 minutter. Tilsett resten av vannet i en stråle og elt til alt vannet er innarbeidet i deigen. Øk hastigheten og elt videre i 10 minutter.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til den har blitt dobbelt så stor. Det tar omlag 2 timer, tipper jeg. Litt avhengig av hvor varmt du har det på kjøkkenet ditt.

Dryss et lag med hvetemel på bakebenken din og hvelv deigen over. Brett deigen inn til midten fra hvert hjørne før du bruker en kniv eller deigskrape og deler deigen i tre like deler. Brett hvert emne på samme måte slik at du får 3 runde brødemner.

Halvgrovt surdeigsbrød

Har du heveformer, drysser du dem med mel og legger brødene i hver sin form. Denne deigen er såpass fast at det går aldeles fint å heve brødene rett på hvert sitt bakepapirkledde stekebrett også.

Halvgrovt surdeigsbrød

Dekk brødene med plastfolie og la dem etterheve i 1-1 1/2 time. I mellomtiden setter du på stekeovnen på 230 og legger i bakesten om du har. Varmluft er fint for da kan du bake alle brødene samtidig etterpå.

Halvgrovt surdeigsbrød

Hvelv brødene over på en bakespade og snitt dem opp, eller snitt dem opp der de ligger på stekebrettet. Prøv om du får plassert to brød på ett stekebrett slik at du kan steke i to etasjer og få stekt alle tre brødene samtidig. Går ikke det, lar du ett av brødene heve litt lenger. Det går helt fint.

Stek brødene i 30-40 minutter. For å forsikre deg om at brødene er gjennomstekte, kakker du på undersiden av ett av dem. Får du en hul lyd, er de gjennomstekte. La dem avkjøles på en bakerist.

Halvgrovt surdeigsbrød

Kakk, kakk! Skorpen ble god og hard! Det ble en del fine hull her også, men de er ikke helt jevnt fordelt over hele høyden på brødet. Det kommer!

 

2 kommentarer til “Halvgrovt surdeigsbrød”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon