Saftig grovbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Saftig grovbrød

Du merker det faktisk ganske godt at det er forskjell på å bake en deig med mer grovt mel og bruke en grov surdeig fra hvordan det er å bake brød med fin surdeig og fint hvetemel.

Forholdene mellom vått og tørt i disse brødene er akkurat det samme som i disse fine nesten flettede brødene, men deigen oppfører seg helt anderledes. Fint hvetemel har en mye bedre bakeevne enn rugmel, så du vil oppleve at denne deigen blir løsere og litt vanskeligere å jobbe med, men brødene blir skikkelig gode! Det fåt være trøsten.

Ettersom deigen er løsere, er det greit å bruke heveformer på et eller annet vis når du er ferdig med den første hevingen. Det står mer om det inni selve oppskriften.

Saftig grovbrød

Dette trenger du for å bake 3 saftige grovbrød med surdeig
550 g hvetemel
300 g fin sammalt hvetemel
200 g fin sammalt rugmel
100 g grov sammalt rugmel
30 g salt
10 g fersk gjær
240 g grov surdeig av rugmel
820 g vann, ca. 20 grader

Ha alle ingrediensene, unntatt 1 dl av vannet, i miksmasterbollen. Sett på eltekroken og elt deigen på laveste hastighet i 20 minutter. Spe med resten av vannet etter at du har eltet de første minuttene. Sjekk om deigen er passe eltet. Du kan lese mer om elting her. Øk hastigheten på mikseren til hakk 3 (av 10) og elt videre i 5 minutter.

Pensle en bolle med olje og hvelv deigen over. Legg på et lokk eller plastfolie. Deigen skal heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 2 1/2 time. Etter 30 og 60 minutter kan du dra i deigen for å styrke glutenet. Les mer om det under kapitlet «Heving» her.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i 3 og form hvert emne til et rundt brød. Legg emnene til etterheving enten i melstrødde heveformer eller i melstrødde kjøkkenhåndkle som du legger i hver sin bolle. Etterhev brødene i ca. 1 time og 15 minutter.

I mellomtiden skrur du på stekeovnen på 250 grader. Sett inn en bakestein hvis du har.

Hvelv brødene over på bakepapirkledde stekebrett eller på en bakespade før du snitter dem og plasserer dem på nederste rille i stekeovnen. Stekes på sterk varme i 5 minutter. Skru ned varmen ti l200 grader og stek videre i ca. 55 minutter.

Når brødene har fått en kjernetemperatur på 98 grader, er de ferdige. La de avkjøles på en bakerist.

Saftig grovbrød

Kos deg med grovt hjemmebakt brød!

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Idun Industri

2 kommentarer til “Saftig grovbrød”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon