Nesten flettet brød
Det er mulig at nesten flettet ikke er et begrep som holder når det kommer til stykke. For hva er vel et brød når det er nesten flettet? Jo, da bruker jeg kniven og kutter deigen litt hist og pist slik at det, når det er ferdig stekt, nesten ser ut som om det er flettet.
Forvirret? Du blir forhåpentligvis mer opplyst etter å ha lest deg gjennom resten av teksten og sett bildene.
Kanskje du husker at jeg bakte et nesten tilsvarende brød for en stund siden også, Vivarais. Her bruker jeg en annen deig, men behandler den på samme måte med oppklippingen før den andre hevingen.
Dette trenger du for å bake 3 nesten flettede brød
1.100 g hvetemel
50 g sammalt fint rugmel
30 g salt
10 g fersk gjær
250 g bakeklar hvetesurdeig
820 g vann, ca. 20 grader
Ha alle ingrediensene, unntatt 1 dl av vannet, i miksmasterbollen. Sett på eltekroken og elt deigen på laveste hastighet i 18-20 minutter. Spe med resten av vannet etter at du har eltet de første minuttene. Sjekk om deigen er passe eltet. Du kan lese mer om elting her.
Pensle en bolle med olje og hvelv deigen over. Legg på et lokk eller plastfolie. Deigen skal heve til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 2 og 3 timer, avhengig av hvor darmt det er i rommet og hvor mye fres det er i surdeigen. Etter 30 og 60 minutter kan du (men trenger ikke dersom du stikker ut av huset mens hevinten pågår) dra i deigen for å styrke glutenet. Les mer om det under kapitlet “Heving” her. Øk hastigheten på mikseren til hakk 3 (av 10) og elt videre i 5 minutter.
Jeg skal få lagt ut bilder av alle disse prosessene slik at det blir litt enklere å se hva jeg mener.
Når deigen er ferdig hevet, drysser du et tynt lag med mel på bakebordet og hvelver deigen over. Den den i 3 like store deler. Dra ut hvert hjørne og plasser det på midten før du former hvert emne til et avlangt brød.
Skjær så snitt, nesten helt gjennom deigen, som du ser på bildet. Plasser brødene over på 2 bakepapirkledde stekebrett (det er plass til 2 på ett brett) og la dem etterheve mellom 45 og 60 minutter.
Sett stekeovnen på 250-300 grader, alt etter hvor langt opp på skalaen stekeovnen din går.
Sjekk om brødet er ferdig hevet ved å klemme på det. Forblir “klemmegropen” en grop, er brødet klart til steking. Går gropen rett opp igjen, hever du videre en liten stund til.
Stek brødene på sterk varme i 5 minutter. Så skrur du ned til 225 grader og steker videre i ca. 25 minutter. Sjekk om brødene er ferdig stekte ved å kakke på undersiden av dem eller stikk et steketermomter midt inni ett av brødene. Det skal ha en kjernetemperatur på 98 grader.
La brødene avkjøles på en bakerist.
Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Idun Industri
[…] mellom vått og tørt i disse brødene er akkurat det samme som i disse fine nesten flettede brødene, men deigen oppfører seg helt anderledes. Fint hvetemel har en mye bedre bakeevne enn rugmel, så […]