Landbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Landbrød

Har du kommet i gang med surdeigsbakingen? Kanskje dette er det perfekte tidspunkt å starte på? Hvordan du kommer igang, kan du lese om her og her. Og når du først har fått en surdeigsstarter eller to (fin og grov) som det er boblende liv i, er det kjekt å greie å holde liv i den. Da kan du bruke den forever og alltid! Her leser du om hvordan du mater og holder liv i surdeigen din.

Har du allerede dreis på både starteren og bakingen, er veien kort til å kunne bake dette gode landbrødet.

Landbrød

Dette trenger du for å bake 2 landbrød

På kvelden
150 g grov surdeigsstarter 
4 1/4 dl lunka vann
300 g hvetemel
150 g fint sammalt rugmel

Neste morgen
4 1/2 dl lunka vann
500 g hvetemel
250 g fullkornshvetemel
15 g salt

Rør kjapt sammen alle ingrediensene på kvelden og dekk bollen med med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag. Det er lurt å bruke miksmasterbollen selv om den er veldig stor til denne lille fordeigen. Så kan du bare fortsette derifra neste morgen.

Neste morgen tilsetter du vannet og de to meltypene i bakebollen og elter deigen sammen i 10 minutter. Kjør mikseren forholdsvis sakte den første halvdelen av tiden for så å øke til et ganske høyt tempo den siste. Når det er 2-3 minutter igjen av eltetiden, har du i saltet.

Det beste når du baker med surdeig, har jeg funnet ut, er å kjøpe seg noen plastbokser med lokk som du kan bruke til heveprosessen. Det fine med disse boksene er at de er romslige og således helt perfekte til de brettingene som kommer litt utover i oppskriften nå. For, for å øke elastisiteten på deigen, drar og bretter  vi nemlig deien noen ganger i begynnelsen av hevetiden.

Så, når du nå er ferdig med eltingen, smører du en slik boks, hvis du har, med litt nøytral olje og hvelver i deigen. Sett på lokket og la den stå slik i 30 minutter. Ta så i ett og ett hjørne av deigen. Dra det opp og ut før du plasserer, og nærmest limer det fast i midten av deigen. Legg på lokket igjen, la deigen heve/hvile i nye 30 minutter, gjenta brettingen og hvilingen slik at du får 3 brettinger totalt. Etter siste gangen lar du deigen heve videre i 2-3-4 timer. Her må du bare se an, for hevingen bestemmes både av dagshumøret på surdeigsstarteren og temperaturen på kjøkkenet ditt. (Uten en sånn kjekk plastboks, er det best å hvelve deigen ut på kjøkkenbenken for hver gang du skal dra i den. Da blir det litt mer vasking, så det er derfor disse boksene er så veldig kjekke.)

Deigen er ferdig hevet når den er rundt dobbelt så stor som den var da du begynte.

Dryss et lag med hvetemel på benken og hvelv deigen over. Brett den én gang – som beskrevet overfor – før du skjærer den i 2 like store deler. Bruk en kniv eller kvass deigskraper. Form brødene. Brett inn kantene slik du akkurat har gjort, og rull brødemnene rundt slik at skjøten kommer ned.

Dryss to heveformer eller to kjøkkenhpndkle med et godt lag hvetemel og legg i deigen. Kjøkkenhpndkleet legger du så i en bolle. La brødene etterheve i ca. 2 timer.

Sett stekeovnen på 250 grader og sett inn en bakestein hvis du har.

Hvelv brødene ut av heveformene og over på et stekebrett og sett dem inn på nederste rille i stekeovnen. Skru samtidig ned varmen til 230 grader og stek brødet i 10 minutter. Skru ned varmen ytterligere til 200 grader og stek videre i 30-35 minutter.

For å sjekke om brødet er gjennomstekt, tar du enten å kakker på undersiden av det for å sjekke om du får en hul lud, eller stikker et steketermometer midt i det. Kjernetemperaturen skal være 97-98 grader.

La brødene avkjøles på en bakerist.

Landbrød

La brødet bli avkjølt før du skjærer skiver av det.

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Idun Industri

 

2 kommentarer til “Landbrød”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon