Hvordan lage en fin surdeig!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Hvordan lage en fin surdeig!

Nå bobler det på kjøkkenbenken her i huset! Den fine surdeigen som jeg begynte med i forrige uke, ser virkelig ut til å blomstre og leve. Jeg har store planer om å bake med den i morgen, så da blir det spennende å se hvordan den oppfører seg.

En av de største forskjellene på å bake med vanlig gjær og surdeig er at surdeigsbaking krever litt mer planlegging enn når jeg bruker butikkjøpt gjær. Litt av den følelsen skyldes nok at jeg ikke er helt inne i surdeigsbakingsverdenen ennå, slik at jeg har en surdeigskultur stående klar til bruk til enhver tid. Jeg tror egentlig mye handler om å finne en god logistikk på området. Jobber med saken!

På samme måte som for en grov surdeig, kreves det noen dager for å forvandle hvetemel, vann og, i dette tilfellet, litt honning, til en boblende organisme superklar for å heve en deig til uante høyder. Så er det sånn, forhåpentligvis, at når du først har en surdeigsstarter som det er liv i, kan den mates og holdes liv i i det lange og brede. Det er jo dette fenomenet jeg har satt meg som mål å bli skikkelig flink i!

Oppskriften til denne starteren har jeg fra Richard Bertinet, en franskmann som bor i Bath i England der han driver en bakeskole. Jeg har to av bøkene hans – Dough og Crust – som er kjempefine. Jeg har ikke fulgt oppskriften hans helt slavisk, men har brukt den som utgangspunkt.

Det kommer et eget innlegg med presentasjon av gode brødbøker.

Hvordan lage en fin surdeig!

Sånn lager du en fin surdeig av hvetemel

Steg 1 – Dag 1
20 g honning
150 g vann, ca. 37 grader
200 g hvetemel

Jeg brukte honning som jeg har fått av en venninne som har egne bikuber hjemme, så dette er et skikkelig lokalprodukt. Norsk honning er jo ofte ganske fast, så da er det greit å røre ut den i vannet før du har i melet og rører det sammen til en grøt. Legg over plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken de kommende 36-48 timene. Du skal ikke røre i den i løpet av disse timene. Bare skule bort på bollen og se om du kan se noen forandringer.

Hvordan lage en fin surdeig!     Hvordan lage en fin surdeig!

Med min korttidshukommelse er det kjekt med gule lapper som forteller meg når jeg faktisk lagde røra.

Steg 2 – Dag 3
Forhåpentligvis vil du se at det er litt liv i røra di nå med litt småbobling.

310 g hvetemel
150 g vann, ca. 37 grader
all røra fra steg 1

Rør sammen melet og vannet og rør det inn sammen med surdeigsrøra fra steg 1.Uten at det nok fikk katastrofale følger, blandet jeg den nye deigen i en ren bolle. Skal du følge Mr. Bertinet, skal du bruke både samme bolle og plastfolie i hele prosessen slik at de bakteriene som har fått liv i seg får følge deigen hele veien.

Når alt er godt blandet, legger du over plastfolien igjen og lar bollen stå på kjøkkenbenken i nye 24 timer.

Hvordan lage en fin surdeig!

Her har jeg rørt inn de nye mengdene med mel og vann – og altså byttet bolle.

Steg 3 – Dag 4
200 g av deigen fra steg 2
400 g hvetemel
200 g vann, ca. 37 grader

Hvordan lage en fin surdeig!

Ca. sånn skal det se ut nå, før du setter igang med steg 3 – masse små bobler.

Du skal fremdeles bruke samme bolle. Det betyr at du må helle ut så mye av den deigen du har at det kun blir 200 gram igjen.

Rør inn melet og vannet til du får en tykk deig. Dekk bollen igjen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 12 timer.

Steg 4 – Dag 4 eller 5
Surdeigsstarteren er nå nesten ferdig. Den skal nå bare roes litt ned samtidig som smaken fremdeles skal få utvikle seg. Så, sett bollen i kjøleskapet og la den stå der i 2 dager. Da er den klar til bruk.

Ta den ut av kjøleskapet og la den bli romtemperert før du bruker den i en deig.

56 kommentarer til “Hvordan lage en fin surdeig!”

 1. Kjære fru Timian

  Jeg er nå på dag 6 – surdeigen har stått 24 timer i kjøleskapet. Mitt spørsmål til deg er om jeg må gjøre noe med den når jeg nå skal være borte i tre døgn. Kan den bare stå i kjøleskapet eller bør den oppmates før jeg drar?

  • Hei Eva!
   Du kan bare la surdeigen stå i kjøleskapet mens du er borte i 3 dager. Du kan mate den opp en gang før du drar og sette den rett i kjøleskapet igjen, men du trenger det ikke. Bare mat den opp når du kommer hjem igjen.

 2. Hei. Er på dag tre og har nettopp fylt på med vann og mel. Var lite bobler når jeg fylte på og den virker ganske tørr nå. Har hatt den i en plastbolle med folie og håndkle over. Den trenger kanskje lys??

  Kan jeg etterfylle veske nå eller er den bare og kaste?

  • Hei Kristin!
   Det skal begynne å være litt liv i starteren etter noen dager, men den trenger ikke å være veldig boblete ennå. Jeg ville matet den med økologisk mel og vann noen dager til og sett an før jeg hadde kastet den. Plastfolie eller en oppklippet brødpose festet med strikk er fint å ha over glasset. Starteren trenger ikke lys. La glasset stå på kjøkkenbenken, skjermet fra direkte sollys. Lykke til videre!

 3. Hei. Jeg er ferdig med alle stegene nå -og den skal settes kaldt i dag. Jeg synes deigen har blitt veldig tykk, og boblingen opphørte etter det nest siste steget. Ble veldig tørr. Jeg har fulgt målene 100%, og motsto fristelsen med å tilsette mer vann i går kveld. Skulle jeg tilsatt mer vann? Kan jeg redde den? Ps! Siden den ble så tørr så satte jeg resten av det jeg hadde igjen fra steg 4 i kjøleskapet. Kan denne evnt benyttes på ny til steg 4 dersom jeg har mislykket totalt?

  • Hei Anita. Tilsett litt mer vann hvis den er veldig tykk. Den skal være tyktflytende, ikke helt fast. Jeg har ikke prøvd å ta vare på noe fra steg 4 i kjøleskapet, men du kan jo prøve det ut.

 4. Honning inneholder et steriliseringsmiddel som heter hydrogen peroxide. Kanskje honning ikke er det beste for å få til en rask gjæring? Eller kanskje det er bra og fjerner det meste av andre uhumskheter så bare det som klarer seg best blir igjen? Neppe bra å ha i mye honning i det minste for da vokser vel ingenting der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon