Nå bobler det på kjøkkenbenken her i huset! Den fine surdeigen som jeg begynte med i forrige uke, ser virkelig ut til å blomstre og leve. Jeg har store planer om å bake med den i morgen, så da blir det spennende å se hvordan den oppfører seg.

En av de største forskjellene på å bake med vanlig gjær og surdeig er at surdeigsbaking krever litt mer planlegging enn når jeg bruker butikkjøpt gjær. Litt av den følelsen skyldes nok at jeg ikke er helt inne i surdeigsbakingsverdenen ennå, slik at jeg har en surdeigskultur stående klar til bruk til enhver tid. Jeg tror egentlig mye handler om å finne en god logistikk på området. Jobber med saken!

På samme måte som for en grov surdeig, kreves det noen dager for å forvandle hvetemel, vann og, i dette tilfellet, litt honning, til en boblende organisme superklar for å heve en deig til uante høyder. Så er det sånn, forhåpentligvis, at når du først har en surdeigsstarter som det er liv i, kan den mates og holdes liv i i det lange og brede. Det er jo dette fenomenet jeg har satt meg som mål å bli skikkelig flink i!

Oppskriften til denne starteren har jeg fra Richard Bertinet, en franskmann som bor i Bath i England der han driver en bakeskole. Jeg har to av bøkene hans – Dough og Crust – som er kjempefine. Jeg har ikke fulgt oppskriften hans helt slavisk, men har brukt den som utgangspunkt.

Det kommer et eget innlegg med presentasjon av gode brødbøker.

Hvordan lage en fin surdeig!

Sånn lager du en fin surdeig av hvetemel

Steg 1 – Dag 1
20 g honning
150 g vann, ca. 37 grader
200 g hvetemel

Jeg brukte honning som jeg har fått av en venninne som har egne bikuber hjemme, så dette er et skikkelig lokalprodukt. Norsk honning er jo ofte ganske fast, så da er det greit å røre ut den i vannet før du har i melet og rører det sammen til en grøt. Legg over plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken de kommende 36-48 timene. Du skal ikke røre i den i løpet av disse timene. Bare skule bort på bollen og se om du kan se noen forandringer.

Hvordan lage en fin surdeig!     Hvordan lage en fin surdeig!

Med min korttidshukommelse er det kjekt med gule lapper som forteller meg når jeg faktisk lagde røra.

Steg 2 – Dag 3
Forhåpentligvis vil du se at det er litt liv i røra di nå med litt småbobling.

310 g hvetemel
150 g vann, ca. 37 grader
all røra fra steg 1

Rør sammen melet og vannet og rør det inn sammen med surdeigsrøra fra steg 1.Uten at det nok fikk katastrofale følger, blandet jeg den nye deigen i en ren bolle. Skal du følge Mr. Bertinet, skal du bruke både samme bolle og plastfolie i hele prosessen slik at de bakteriene som har fått liv i seg får følge deigen hele veien.

Når alt er godt blandet, legger du over plastfolien igjen og lar bollen stå på kjøkkenbenken i nye 24 timer.

Hvordan lage en fin surdeig!

Her har jeg rørt inn de nye mengdene med mel og vann – og altså byttet bolle.

Steg 3 – Dag 4
200 g av deigen fra steg 2
400 g hvetemel
200 g vann, ca. 37 grader

Hvordan lage en fin surdeig!

Ca. sånn skal det se ut nå, før du setter igang med steg 3 – masse små bobler.

Du skal fremdeles bruke samme bolle. Det betyr at du må helle ut så mye av den deigen du har at det kun blir 200 gram igjen.

Rør inn melet og vannet til du får en tykk deig. Dekk bollen igjen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 12 timer.

Steg 4 – Dag 4 eller 5
Surdeigsstarteren er nå nesten ferdig. Den skal nå bare roes litt ned samtidig som smaken fremdeles skal få utvikle seg. Så, sett bollen i kjøleskapet og la den stå der i 2 dager. Da er den klar til bruk.

Ta den ut av kjøleskapet og la den bli romtemperert før du bruker den i en deig.

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

 1. Utrolig spennende.
  Husker da jeg var barn, drev mamma og de i gata. De delte deig, fulgte med brev og deigen hadde navn 🙂

  Fikk lyst til å prøve, starter i morgen.

 2. Lykke til, Mona! Det er veldig moro. Jeg skal til å bake nå og nå er denne surdeigsstarteren – som jeg har matet opp flere ganger – skikkelig levende og svær på kjøkkenbenken 🙂

 3. Gikk ikke så bra.
  Det ble et tungt og kompakt brød.
  Jeg gir meg ikke skal prøve på nytt.
  Da skal jeg droppe å sette det i kjøleskapet.
  Den mista piffen etter å stått kjølig.
  Men det lukta veldig godt 🙂

  • Har du den bare på benken og mater den en gang i uken som du ville gjort hvis den stod i kjøleskapet?

   • Hei Ellen. Har jeg den lenge, setter jeg den i kjøleksapet og tar den ut for å mate den. Jeg har en enda bedre forklaring i den nye boka mi, men den har jeg ikke kommet så lang at jeg har fått lagt ut her på bloggen ennå 🙂

  • Hei:)
   Min surdeig har stått i en mørk kjeller ca 9 dager uten mat.
   Da jeg tok den frem var øverste lag grått på farge, ca 0,5cm.
   Er den ødelagt?
   Hva skjer hvis jeg har i mer vann enn oppgitte mengde mel og vann ved mating?

   Hilsen
   Anne-Lise

   • Hei Anne-Lise!
    Det er ikke farlig med gråfarge på toppen. Bare mat den på nytt, så blir det nok bra.

 4. Tilbaketråkk: Hjertebrød | Fru Timian
 5. Du skriver «Resten kan du tørke og bruke senere. Det kommer et blogginnlegg om det også.» Prøver å finne blogginnlegget, men finner det ikke. Har du en link å gi meg?

 6. Hei Trine!
  Det stemmer at du ikke finner noe blogginnlegg om det. Jeg tørket noen omganger, men fikk den ikke helt knusktørr slik at den muglet etter en stund. Har ikke gjort noe mer med det.
  Tror jeg skal fjerne akkurat det med tørkingen i innlegget nå, så får vi se hva som kommer videre 🙂

 7. Tilbaketråkk: Landbrød | Fru Timian
 8. Hei. I går kveld var jeg på steg 2, da hadde røren stått på benken i ca 44timer. Det var kjempe mye bobler, og den var blitt vesentlig større i bollen. Jeg rørte sammen neste steg, og blandet med røren jeg hadde fra før. Måtte også bytte bolle, så tok en ganske stor, over 2liter. Da jeg kom på kjøkkenet i dag morges hadde den hevet opp og poppet av lokket, og det rant røre ned langs bollen.. Den har altså antagelig hevet til dobbel størrelse og vel så det..den hadde falt noe i sammen da jeg fant den. Kan det bli for mye liv i den også, eller er det bare bra?
  Jeg har brukt økologiske produkter i røren..leste på surdeig.no at det skulle være lettere å få «futt» i deigen da..vet ikke om det kan ha noe å si.. Baker normalt ikke med økologisk mel når jeg baker, og har ikke tenkt å begynne med det heller, var kun tiltenkt nå i startfasen.

 9. Hei Camilla!
  Det hørtes ut som om du hadde fått veldig mye surdeig. Har du kastet noe underveis i prosessen?
  Så vidt meg bekjent kan det ikke bli for mye liv i surdeigen. Her er det bra med alt det livet vi kan få, tenker jeg.
  Jeg bruker heller ikke økologisk mel når jeg baker. Det er nok hakket vanskeligere å bake med økologisk mel når du kommer til selve brødbakingen. Det økologiske er litt mer ustabilt i kvaliteten enn det vanlige.
  Håper surdeigen din ser bra ut nå og at du får mange gode surdeigsbrød i tiden framover 🙂 Lykke til!

 10. Hei igjen.. Nei på steg 2 hadde jeg ikke tatt bort noe av starteren ennå.. nå står den i kjøleskapet på dag to. Virker kanskje ut som om den ble litt mer dau etter den ekstremhevingen..men det gjenstår jo å se i morgen når den skal være klar til bruk:) jeg gleder meg til å prøve!!

 11. Hei, er det riktig at det skal være 310gr hv.mel i blandingen for steg2 dag 3? Ble for mye mel i forhold til vann. Beverley

 12. Hei Beverly. Beklager litt sent svar her. Du er nok over steg 3 nå for noen dager siden. Ja, 310 gram skal være riktig, men det går helt fint om du tilsetter litt mer væske.
  Håper surdeigen din fremdeles er i steget slik at du er klar for mange spennende surdeigseventyt. Og husk: prøv igjen hvis det ikke blir vellykket ved første forsøk. Marit 🙂

 13. Kjære Fru Timian.

  Så er jeg også igang med dette spennende prosjektet, enda bare på dag to. Lot meg altså friste av oppskriften din på supergode olivenbrød, og da trengs en starter. Mitt spørsmål er følgende, når jeg har brukt de 50 g som kreves til olivenbrød, hva gjør jeg da med resten av starteren?

  Takk for mange fine oppskrifter, siden din er en jeg ofte vender tilbake til.

 14. Hei
  Har nå satt min første starter og leser at ved steg 3 skal jeg ta bort så jeg har igjen 200 gr igjen. Pleier du å kaste resterende eller tar du vare på det?

 15. Hei!
  Nå står surdeigstarteren min i kjøleskapet på glass. Hvordan og hvor ofte skal den mates? Første forsøket på surdeig, så håper på et bra resultat 🙂

 16. Hei, bestemte meg for å prøve surdeig og falt for din da den har honning i seg 🙂 spent på hvordan den blir.

 17. Hei.
  Prøvde meg på den fine surdeigen din. Og snakker om – den ble det futt i: 4 dagen lå deigen utover kjøkkenbenken. Ikke planer om jeg hadde i 200 mel mm – det ble kastet masse og bare litt mel ble tilført og litt vann. Nå venter jeg i spenning på 5 dagen. Tipper dette går bra.
  Mvh Elisabeth

  • Så sepennde, Elisabeth! Vi får krysse fingrene og håpe på at futten holder seg og at det blir en strålende surdeig å jobbe med! Masse lykke til!

 18. Kjære fru Timian

  Jeg er nå på dag 6 – surdeigen har stått 24 timer i kjøleskapet. Mitt spørsmål til deg er om jeg må gjøre noe med den når jeg nå skal være borte i tre døgn. Kan den bare stå i kjøleskapet eller bør den oppmates før jeg drar?

  • Hei Eva!
   Du kan bare la surdeigen stå i kjøleskapet mens du er borte i 3 dager. Du kan mate den opp en gang før du drar og sette den rett i kjøleskapet igjen, men du trenger det ikke. Bare mat den opp når du kommer hjem igjen.

 19. Hei. Er på dag tre og har nettopp fylt på med vann og mel. Var lite bobler når jeg fylte på og den virker ganske tørr nå. Har hatt den i en plastbolle med folie og håndkle over. Den trenger kanskje lys??

  Kan jeg etterfylle veske nå eller er den bare og kaste?

  • Hei Kristin!
   Det skal begynne å være litt liv i starteren etter noen dager, men den trenger ikke å være veldig boblete ennå. Jeg ville matet den med økologisk mel og vann noen dager til og sett an før jeg hadde kastet den. Plastfolie eller en oppklippet brødpose festet med strikk er fint å ha over glasset. Starteren trenger ikke lys. La glasset stå på kjøkkenbenken, skjermet fra direkte sollys. Lykke til videre!

 20. Hei. Jeg er ferdig med alle stegene nå -og den skal settes kaldt i dag. Jeg synes deigen har blitt veldig tykk, og boblingen opphørte etter det nest siste steget. Ble veldig tørr. Jeg har fulgt målene 100%, og motsto fristelsen med å tilsette mer vann i går kveld. Skulle jeg tilsatt mer vann? Kan jeg redde den? Ps! Siden den ble så tørr så satte jeg resten av det jeg hadde igjen fra steg 4 i kjøleskapet. Kan denne evnt benyttes på ny til steg 4 dersom jeg har mislykket totalt?

  • Hei Anita. Tilsett litt mer vann hvis den er veldig tykk. Den skal være tyktflytende, ikke helt fast. Jeg har ikke prøvd å ta vare på noe fra steg 4 i kjøleskapet, men du kan jo prøve det ut.

 21. Honning inneholder et steriliseringsmiddel som heter hydrogen peroxide. Kanskje honning ikke er det beste for å få til en rask gjæring? Eller kanskje det er bra og fjerner det meste av andre uhumskheter så bare det som klarer seg best blir igjen? Neppe bra å ha i mye honning i det minste for da vokser vel ingenting der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *