Luftig brød med gule rosiner og tørkede tranebær

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Luftig brød med gule rosiner og tørkede tranebær

Jeg er særdeles svak for tørket frukt. Både å spise akkurat sånn som de er, spise sammen med god ost eller putte menger av dem i brød og kaker. Jeg bruker derfor å kjøpe inn poser med diverse tørket frukt når jeg er i butikker som har et litt større utvalg enn de vanlige dagligvarebutikkene rundt meg. Innvandrerbutikker og helsekostbutikker bruker å ha bedre utvalg. I denne oppskriften bruker jeg tørkede tranebær og gule rosiner. Men tenk nå for all del ikke at du ikke kan bake dette brødet dersom du ikke har det verken i skapet eller tilgjengelig der fu bor. Vanlige rosiner og opphakkede tørkede aprikoser fungerer aldeles utmerket også!

Jeg bruker surdeig i disse brødene. Jeg driver jo med mitt lille prosjekt for å bli en god surdeigbaker. Surdeigsstarteren min er nok fremdeles litt for svak for å få brødene til å vokse helt som jeg vil, men jeg merker at oppmatingen av starteren hjelper og at selve starteren også begynner å bli sterkere.

PS! Har du lyst på dette brødet, men ikke har tid eller lyst til å lage din egen surdeig, kan du tilsette ekstra 200 gram hvetemel, 2 dl vann, 1/2 pk gjær og 1 pk Hvete surdeig (som står i butikken like ved tørrgjæret). Resultatet blir ikke helt det sammen, men brødene vil bli kjempegode for det.

Luftig brød med gule rosiner og tørkede tranebær

Dette trenger du for å lage 2 surdeigsbrød med tranebær og gule rosiner
400 g ferdig surdeigsstarter
1 kg hvetemel
100 g siktet rugmel
1 ts sukker
2 ts salt
7 1/2 dl vann, ca. 30 grader
100 g tørkede tranebær
100 g gule rosiner
1/2 ts kanel

Har du surdeigsstarteren din i kjøleskapet, tar du den ut 1-2 dager før du setter igang med bakingen. Jeg har funnet ut at det er best å la surdeigsstarteren stå på kjøkkenbenken hele tiden. Skal jeg bort eller vet at jeg ikke skal bake på over én uke, er det nok lurt å sette den i kjøleskapet i mellomtiden.

Start med å mate opp deigen morgenen før du skal bake. Tilsett 3 ss hvetemel og 3 ss vann på ca. 25 grader i deigen og rør det inn. Gjenta 3 ganger i løpet av dagen, slik at det blir 4 matinger totalt. Denne prosessen tar rundt 20 sekunder, så det er mindre jobb enn det høres ut som.

På bakedagen mater du også én gang før du setter igang med selve bakingen.

Ha surdeigsstarteren i en bakebolle sammen med resten av ingrediensene. Elt deigen godt på middels hastighet i 10-12 minutter. Hvelv den over på bakebordet og slå den sammen en gang eller to før du legger den tilbake i bakeollen, dekker den med plastfolie og lar den heve til den blir dobbelt så stor. Bruker du bare surdeig, vil det ta et sted mellom 3 og 4 timer. Med vanlig gjær, tar det omlag 2 timer.

Dryss et lag med mel på bakebordet og hvelv over deigen. Brett hjørnene på deigen inn til midten før du deler den i to ved hjelp av en deigskrape eller kniv. Form hver del til en kule og la dem etterheve enten på hvert sitt bakepapirkledde stekebrett eller i en meldrysset bakeform eller bolle som du har lagt et meldrysset kjøkkenhåndkle oppi. Denne deigen er såpass fast at det går aldeles strålende å la brødene heve rett på stekebrettet.

La brødene heve til de nesten dobles i volum. Med surdeig, betyr det ca. 2 timer, mens det med vanlig gjær betyr ca. halvparten av tiden. I mellomtiden setter du stekeovnen på 250 grader og legger inn en bakestein hvis du har.

Luftig brød med gule rosiner og tørkede tranebær

Brødet er ferdig hevet og klart til steking. Skal bare……

Luftig brød med gule rosiner og tørkede tranebær

…snitte det opp først. Jeg har gått til anskaffelse av barberblad for oppgaven. Eller, det er vel egentlig ikke et barberblad, for det tror jeg nesten ikke finnes lenger. Etter å ha vært innom alle mulige slags butikker, havnet jeg til slutt på en elektrobutikk, og der kunne de hjelpe meg. Slike blad brukes nemlig for å rengjøre keramikk- eller induksjonstopper. Du kan også bruke en vanlig riflete brødkniv til jobben.

Har du en bakestein, løfter du nå opp brødet og bakepapiret – ved hjelp av en bakespade – og legger det over på steinen. Får du plass til begge på steinen, er det topp. Du kan også steke det ene på stein og det andre på stekebrett. Har du ikke stein, setter du inn begge stekebrettene samtidig. Skru ned varmen til 200 grader varmluft og stek brødene i ca. 30 minutter. Sett et steketermometer midt inn i brødet for å sjekke om det er gjennomstekt. Er det 95 grader, er brødet ferdig.

Luftig brød med gule rosiner og tørkede tranebær

La brødene avkjøles på en bakerist før du skjærer i skiver og serverer. Jeg synes dette er knallgodt til oster med litt smak og et godt lag med smør.

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Idun Industri

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon