Mine beste baguetter!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 4 timer 30 minutter

Porsjoner: 8

Mine beste baguetter!

Uten tvil i min sjel! Dette er de beste baguettene jeg noen gang har bakt! Ikke bare de du ser på bildet her, men de jeg baker med denne oppskriften, for nå har de blitt bakt noen ganger. De er så utrolig gode! Du skjønner vel ganske godt hvordan smaken er, når du ser bildene også!

Det er en god dose med godt oppmatet surdeigsstarter i deigen, og så bruker jeg litt gjær i den i tillegg.

KLIKK DEG INN HER FOR Å LESE OM HVORDAN DU GJØR SURDEIGSSTARTEREN KLAR FOR BAKING!

Nå har jeg begynt å mate opp surdeigsstarteren min to ganger ettermiddagen/kvelden før jeg skal bake, og gjerne en gang eller to på morgenen bakedagen også. Da bir det veldig bra liv i starteren. Alt står i innlegget det er linket til over her.

Du får en veldig smidig og god deig å jobbe med når du bruker denne oppskriften. Og, gjæren gir brødene et ekstra kick i stekeprosessen.

Mitt aller beste tips når du skal bake disse er å lese hele oppskriften godt før du begynner, for å få oversikten. Og når du skal begynne med stekingen, er det lurt å ha alt linet opp og klart før du løfter opp den første baguetten og skal forflytte den først over på en bakespade eller en fjøl, snitte den og så legge i stekeovnen. Da er det ikke vanskelig, men det kan bli litt tull om man ikke har helt oversikten før man begynner.

God bakst!

Ingredienser

Surdeigsbaguettene
950 g hvetemel
50 g fint sammalt hvetemel
720 g vann, ca. 25 grader
250 g ferdig oppmatet surdeig
4 g fersk gjær
15 g salt

Slik gjør du

Jeg bruker autolyse når jeg lager disse baguettene. Det betyr at jeg blander sammen melet og vannet i en bakebolle og lar det stå tildekket i 30 minutter.

Så har jeg i den oppmatede surdeigsstarteren og gjæren og elter deigen på lav hastighet i 10-12 minutter. Da tilsetter jeg saltet og elter videre i 2-3 minutter. Skru opp tempoet på eltingen de siste minuttene. Legg et lokk over bollen og la deigen hvile i 30 minutter.

For å stramme opp deigen ekstra, er det vanlig å brette den. Det kan gjøres på mange måter, men på disse baguettene bretter jeg deigen mens den ligger i bollen. Da tar jeg hånden inn under deigen på den ene siden, tar tak i deigen, løfter den forsiktig opp og bretter den delen inn til midten av deigen. Så snurrer jeg bollen rundt og gjentar 3-4 ganger til jeg har kommet rundt hele bollen.

Legg over lokket og la deigen hvile i 30 nye minutter. Gjenta brettingen en gang til. Hvis deigen kjennes fast og spenstig nå, lar du den hvile/heve i ca. 1 time før du deler den opp. Tenker du at den hadde hatt godt av én bretting til, lar du det gå 30 nye minutter før du bretter og så lar hvile/heve i 1 time.

Hvelv deigen ut på et lett melet bord og del deigen i 8 like store deler. Rull hver del ut til en bolle, la dem ligge på et melet sted, dryss litt mel over, dekk dem med et klede og la dem ligge i 15 minutter.

Vend en av bollene ned på bordet og klapp den forsiktig ut til en firkant. Så skal dette formes til en baguett. Se bildet under. Ettersom jeg tok bilde med én hånd og brettet med den andre, ser brettingen litt rar ut noen ganger.

Brett siden lengst fra deg inn til midten. Gjenta med siden nærmest deg før du bretter deigen i to. Så skal du brette og stramme deigen samtidig – og det er enklest med 2 hender. Ta tak i deigen lengst fra deg lengst til venstre (hvis du er høyrehendt, start fra høyre hvis du er venstrehendt) og stram og brett deigen inn til midten av pølsen. Fortsett nedover til du kommer til enden. Da skal du forhåpentligvis ha fått en pølse som er 15-20 cm lang. Rull endene på pølsen ut, som du ser på bildet.

Plasser baguettene på et godt melet klede med klemmekanten ned. Dekk til baguettene og la dem heve et sted mellom 1 time og 1 1/2 time.

Sett stekeovnen på 250 grader varmluft og legg inn en bakesten om du har det. Hvis ikke, legger du inn et stekebrett så det blir varmt. Legg også inn en langpanne eller en mindre form på nederste rille i stekeovnen.

Kok opp sånn at du har 4 dl vann tilgjengelig til du skal starte med stekingen.

Når du skal håndtere baguettene etterpå, er det enklest om du har en bakespade eller et skjærebrett el.. Jeg steker 3 og 3 baguetter direkte på bakestål, men samme hva du steker på, må du lempe baguetten først fra kledet der det ligger til heving og over på et redskap du kan bruke til å legge det inn i stekeovnen. Men før du legger det i stekeovnen, snitter du det med et barberblad. Her har jeg laget en lang snitt midt på hver baguett.

Så snart du har fått plassert baguettene i ovnen, heller du det kokende vannet i langpannen og har igjen ovnsdøra. Hold ovnsdøra så mye lukket som mulig gjennom denne prosessen sånn at varmen ikke forsvinner ut. Og vær veldig forsiktig når du heller i det kokende vannet, for da er det lett å brenne seg på dampen (hilsen dame som har brent seg på dampen opptil mange ganger!)

Stek baguettene i 13-15 minutter og legg dem over på en bakerist til avkjøling.

Gjenta med resten – også med kokende vann i formen.

Lykke til og god bakst! Gled deg!

16 kommentarer til “Mine beste baguetter!”

  • Hei Inger! Den surdeigsstarteren som du kjøper i butikken er med på å gi smak til det ferdige brødet, men den gir ikke noe hevehjelp. Det betyr at dersom du bruker det, må du øke gjærmengden – je, jeg ville nok brukt opp mot 1 pakke gjær – og så ville jeg økt både melmengden og vannmengden med 100 gram hver. Jeg tror at det kan bli riktig så gode baguetter! Lykke til!

 1. Hei! Disse såg nydelig ut og skal prøves!! Men stemmer det at en skal ha 250 gr surdeigsstarter? Jeg bruker selv mellom 15 og 20 gram starter når jeg baker et brød på rundt et halvt kilo🙄

  • Hei Anne! 15-20 gram ferdig oppmatet surdeigsstarter høres veldig lite ut. Mener du at du bruker det som et utgangspunkt og så mater opp med mel og vann, kanskje?

  • Hei igjen! Mater alltid opp starteren et par dager før jeg skal bake. Dagen før brødet skal steikes blander jeg 70 gr mel/80 gr vann og 15-20 gr starter om morgenen. Ettermiddagen lager jeg autolyse og etter en halvtime blander jeg i starterblandingen og salt. Elter, bretter og former og lar den heve over natten. Funker tipp topp med denne mengden starter og😉

   • Ja, da ender du opp med rundt 170 gram ferdig oppmatet starter som du tar med. Jeg mater opp hele starteren og så bruker jeg 250 gram av den i disse. Når det kommer til surdeigsbakst, er det virkelig mange veier som fører til Rom – og bra er jo det!

  • Ja, heldigvis😉 Testet baguettene dine i går…. (måtte bare mate opp starteren slik at jeg fikk nok😜) Veldig gode og skal garantert bakes igjen🤩

   • Hei Alexander. De er skikkelig gode! Du får kjøpt landhevet fra bl.a Holli Mølle i mange helsekostbutikker rundt om, samt type Menybutikker. Landhveten har som regel høyere proteininnhold enn vanlig hvetemel, og det er bra i forhold til holdet på deigen.

 2. Disse er morsomme å bake og smaker nydelig! Er det mulig å kaldheve de etter at de er formet tror du? Fikk litt dårlig tid og ser at jeg ikke rekke å steke før jeg må dra. Forsøker å kaldheve fire timer og steker når jeg kommer hjem igjen.

  • Hvis man skal kaldheve, er det lurt å redusere gjærmengden en del. Litt sent med det svaret nå, men da vet du det til en annen gang 🙂 Ellers så kan de aller fleste oppskriftene kaldheves!

 3. Hei.Har aldri prøvd surdeigstarter….Er det noe jeg kan «lage»selv? Eller er det greit å kjøpe på butikken?
  De baguetten så rågode ut får vann i munnen…nam,nam

  • Hei Grete! Ja, du kan lage en surdeigsstarter – det står link inne i blogginnlegget om hvordan du lager og hvordan du mater en surdeigsstarter. Det er en litt omfattende prosess, men det er en morsom prosess.
   Du får ikke kjøpt tilsvarende produkt i butikken. Dersom du allikevel har lyst til å teste ut baguettene, kan du røre sammen 125 g hvetemel og 125 g vann kvelden før du skal bake og la det stå under et lokk på kjøkkenbenken til du skal bake. Rør dette inn i deigen istendenfor surdeigen. Og så øker du gjærmengden til 1/2 pakke. Det vil også bli veldig godt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon