Blomsterrundstykker med surdeig

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Blomsterrundstykker med surdeig

Disse rundstykkene er skikkelig gode, spør du meg! Nå er jo jeg, som du sikkert har skjønt, særdeles svak for nybakt gjærbakst på generell basis, men det er jo sånn at noen ganger føler du at du har truffet skikkelig riktig.

Det som kanskje har forundret meg aller mest i denne prosessen mot å bli en bedre surdeigsbaker, eller kanskje ikke aller mest, for det er jammen ganske mye som har forundret meg, men, én ting som har overrasket meg er hvor mye salt som faktisk skal til i deigen for å få fram et ekstra kick på smaken. Nå snakker jeg ikke salt i enorme mengder, men det er litt mer enn den teskjeen som som oftest står i oppskrifter. For at mengden skal bli riktig, skriver jeg derfor også saltmengden i gram. Det er stor forskjell på teskjeene vi har liggende på kjøkkenene våre.

Bare så det er sagt: jeg tror ikke at saltmengden i disse brødene utgjør noen stor fare i forhold til de saltmengdene som helsemyndighetene råder oss til å holde oss under. Det er fremdeles sånn at hel- og halvfabrukert mat står for de store saltinnhoggene i menyene våre.

Tilbake til blomsterrundstykkene mine. Jeg bruker 2 rundformer som jeg smører. Disse er på 24 cm i diameter. Er formene dine 22 eller 26 cm, går det aldeles strålende det også.

Før du setter i gang med surdeigsbaking, kan det være lurt å lese dette.

Blomsterrundstykker med surdeig

Det går hardt utover bakepapiret når jeg steker på sterk varme

Dette trenger du for å bake 2 blomsterrundstykker
16 småbrød tilsammen

500 g hvetemel
150 g fint sammalt hvetemel
100 g store havregryn
50 g linfrø
50 g solsikkekjerner
20 g salt
160 g bakeklar hvetesurdeig
7 g fersk gjær
550 g vann, ca. 20 grader

Blomsterrundstykker med surdeig

Her sjekker jeg om deigen er eltet lenge nok. Du kan se at jeg greier å lage et «glutenvindu» av deigen. Beklager at bildet er litt urolig, men det var ikke bare, bare å skulle ta bilde selv samtidig som jeg skulle dra i deigen. 

Ha alle ingrediensene til deigen, unntatt ca, 1 dl av vannet i en miksebolle. Du trenger ikke å smuldre opp gjæren i vannet føst. I løpet av eltetiden vil den smuldres opp i deigen. Sett miksmasteren på den laveste hastigheten og elt deigen i ca. 15 minutter. Tilsett resten av vannet gradvis etter å ha eltet i ca. 5 minutter.

For å sjekke om deigen begynner å bli ferdig eltet, tar du opp en klump deig og drar den mellom fingrene dine. Du skal greie å nesten lage et vindu av deigen. Da krur du opp hastigheten på mikseren til hakk 3 (av 10) og elter videre i 5 minutter.

Sett deigen til heving til den blir ca. dobbelt så stor. Det tar  2 ½–3 timer. Dekk bollen med plastfolie mens den hever.

Blomsterrundstykker med surdeig

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i 16 like store deler og rull hver ut til en bolle. Fordel dem i to smurte rundformer. La dem etterheve til de har doblet i størrelse. Du kan gjerne gjøre så langt som til hit på kvelden og så sette formene inn i kjøleskapet. Neste morgen tar du formene ut av kjøleskapet og lar deigen bli romtemperert. Har du en stekeovn med hevefunksjon, kan du da gjerne bruke den eller du kan fylle oppvaskkummen med varmt vann og legge en bakerist over som du setter brødene oppå. Hvis du så i tillegg legger en oppklipt brødpose over formene, får du et aldri så lite dampeskap der over oppvasken.

Hvis du ikke greier å få plass til begge kakeformene i stekeovnen samtidig, damper du brødene én og én også.

Sett stekeoven på 250-300 grader – så høyt opp i temperatur som den kommer.

Stek brødene på så sterk varme i 5 minutter. Skru ned og stek videre i ca. 20 minutter. Det vil avhenge av hvor varm stekeovnen din var i utgangspunktet. Brødet skal ha en kjernetemperatur på 98 grader, så sjekk det gjerne med et steketermometer.

Blomsterrundstykker med surdeig

Åpne formen og legg brødet på en bakerist til avkjøling.

Blomsterrundstykker med surdeig

Smaker kjempegodt med plommesyltetøy til.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon