Surdeigsbriketter

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Surdeigsbriketter

Nå kan alle bli surdeigdronning eller -konge hjemme på kjøkkenet uten å lage sin egen surdeig! Jippi! Nå har Idun Mors hjemmebakte nemlig kommet med ferdig surdeig på pose, som du kan blande rett i deigen din når du skal bake. Og da får du den samme gode smaken av surdeig som du får når du lager din egen.

Jeg må nesten komme med en morsom historie her! I 2013 hadde jeg et samarbeid med Idun Mors hjemmebakte om nettopp surdeig. Jeg skulle lære meg å bake med surdeig og samtidig blogge om det. Og det var veldig morsomt og lærerikt, og jeg fikk ganske så bra dreisen på det etterhvert også.

Et år eller to etter dette fant jeg poser med ferdig surdeig stående i kjøledisken i en dagligvarebutikk i Sverige. Jeg kjøpte med meg flere poser og sendte melding til markedssjefen hos Idun med spørsmål om at ikke de også kunne begynne å lage ferdig surdeig på pose. Lyst til å høre svaret?

Posene jeg kjøpte i Sverige var laget på Iduns fabrikk i Rakkestad, hvor jeg bor! He he he! Han lovte å vurdere om de skulle begynne å produsere med norsk forpakning og selge her i Norge også. Gleden var derfor stor når han sendte meg melding om at de hadde startet opp for salg her i Norge også! Det var nok ikke mitt spørsmål som avgjorde den saken, men jeg kan jo tenke at jeg var med å pushet litt!

Så tilbake til selve posen med surdeig: dette er altså en ferdig surdeig laget av fullkornshvetemel. Ikke noe annet tilsatt enn vann, fermentert fullkornshvetemel og litt fruktose. Og jeg elsker det! Har jeg en pose stående klar i kjøleskapet, er det bare å ha i deigen når jeg baker brød og rundstykker. Og den er super å ha i deigen hvis jeg lager tynne italienske pizzaer!

Hvor mye surdeig du ønsker å bruke i en deig, bestemmes av hvor surt du ønsker at det ferdige produktet skal smake. Jeg liker det best når det er en forholdsvis svak surdeigssmak.

Har du lyst til å lage din egen surdeig? Da finner du oppskrift på det her!

PS! Jeg bruker litt vanlig gjær i deigen også, så går hele bakeprosessen mye fortere.

Oppskrift på surdeigsbriketter
16 stykker

550 g hvetemel
150 g fint sammalt hvetemel
100 fint sammalt rugmel
1 ts salt
½ pk gjær, fersk eller tørr
1 pk Mors hjemmebakte surdeig
1 ss honning
5 ¼ dl vann, ca. 25 grader
1 ss nøytral olje til smøring av heveform

Ha alt det tørre til deigen i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bollen. Ha i surdeigen, honningen (varm den opp litt først dersom den er hard) og vannet og fest en eltekrok på kjøkkenmaskinen. Elt deigen på laveste hastighet i 15 minutter. Dette er en forholdsvis løs deig, så den kommer ikke til å løsne helt fra kantene i kjøkkenmaskinen under eltingen.

Fordi jeg skal lage firkantede briketter, liker jeg å heve deigen i en firkantet form. Så da smører jeg en ildfast form med oljen og hvelver deigen oppi der. Så drysser jeg over litt hvetemel og dekker deigen med plastfolie. La den heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Dryss et ganske tykt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Form den forsiktig til et rektangel, ca. 22 x 32 cm. Dekk med plastfolien igjen og la deigen hvile i ca. 20 minutter. Del den så opp i 16 briketter og fordel dem på to bakepapirkledde stekebrett.

Dekk brikettene med plastfolien igjen og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Stek begge brettene samtidig i 14-16 minutter. La brikettene avkjøles på en bakerist.

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Idun Mors hjemmebakte!

10 kommentarer til “Surdeigsbriketter”

 1. Hei!

  Kan disse stekes et brett av gangen på vanlig over/undervarme? Er litt usikker på om varmluftsfunksjonen funker, og nå er deigen allerede til heving 🙂

  Ha en fin kveld!

 2. Hei, gøy å lese historien om surdeig.
  Jeg er helt fersk på bakefronten og akkurat funnet Idun sin surdeig på pakke. Mitt spørsmål er om denne surdeigen kan videreutvikles som surdeig ved å mate den? Og hvordan ville du gjort det?

  • Den flytende surdeigen har ingen heveegenskaper, så du må bruke gjær sammen med den. Trenger ikke alt for mye, men noe må du ha.

  • Hei Madalena! Til denne hadde jeg nok brukt rundt 150 gram ferdig oppmatet surdeig, og så kuttet ut gjæren.

 3. Det hadde vært fint å prøve, men hvem selger det, Jeg har ikke klart å finne det i noen butikk nær meg, jeg bor på Krøderen

  • Det vet jeg ikke, Arne. Blogginnlegget er skrevet i samarbeid med Idun i 2017, så jeg vet ikke om de er til salgs fremdeles. Du kan eventuelt bygge deg opp en egen surdeigsstarter som du bruker i dem. Da kan du jo bake mye annet godt også. Hvis du har lyst til å teste det, kan du søke på surdeigsstarter i søkefeltet på bloggen. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon