Mer grovt enn fint

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Mer grovt enn fint

Det kommer (forhåpentligvis) bestandig til å forundre meg denne prosessen som skjer når jeg baker gjærbakst. Det er helt utrolig at dette tørre, uspiselige melet blir forvandlet til noe av det beste på denne jord når det bare blir blandet med vann og gjær (enten kjøpt gjær eller en surdeig, som jeg bruker her) og blir stekt. Og kan du tenke deg noe bedre enn et luftig nystekt brød med en god klump smør eller en tykk osteskive på? Eller kanskje begge deler på én gang!

Jeg fikk et tips fra en erfaren surdeigsbaker om at det er lurt å bruke fin surdeigsstarter til grove deiger og omvendt, så nå har jeg et aldri så lite prøveprosjekt på det. Den omvendte, altså grov surdeigsstarter i fine brød, kan du lese mer om her.

Mer grovt enn fint

Dette trenger du for å bake 2 halvgrove surdeigsbrød
400 g bakeklar fin surdeigsstarter*
500 g fullkornshvetemel
250 g fint sammalt rugmel
450 g hvetemel
15 g salt
7 dl vann, 15 grader

Mer grovt enn fint

Sånn ser surdeigsstarteren ut. Oppskriften finner du her. Husk at det å lage surdeigsstarter gjør du bare én gang (i prinsippet!) Når du først har en starter som det er liv i, kan du holde den ved like i kjøleskapet i uendelige tider. Dersom du baker sjeldnere enn én gang i uka, må du bare huske på å mate den én gang i uka. Selve matingen består av at du tilsetter 50 gram mel og 50 gram vann som du raskt rører inn. Hele prosessen tar maks 2 minutter. Utfordringen er bare å huske det. 

* En ferdig oppmatet surdeig betyr at du dagen før du skal bake, mater opp surdeigen din 3-4 ganger, ca. 50 gram hvetemel og 50 gram vann for hver gang. Start på morgenen og fordel matingen utover dagen. Gjenta på morgenen når du skal bake, for så å vente i ca. 2 timer. Da er du klar til baking.

Ha surdeigsstarteren i en miksebolle sammen med resten av ingrediense og elt deigen sammen i 20 minutter. Legg merke til hvor kaldt vannet skal være. Når kjøkkenmaskinen gåd så lenge som den skal her, gjør den deigen veldig mye varmere. Det betyr at dersom du bruker et vann som er fingervarmt, altså 37 grader, vil deigen din bli alt for varm før den er ferdig eltet. For varm deig betyr at gjæringsprosessen blir dårlig.

Deigen skal være forholdsvis fast når den er ferdig eltet, men ikke for fast heller. Den skal være så fast at du kan samle deigen til en kule uten av deigen renner utover. Her må du prøve deg litt fram.

Dekk bollen med plastfolie og hev deigen til den blir dobbelt så stor. Det tar et sted mellom 2 ½ og 3 timer.

Mer grovt enn fint

Dryss et lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i to  og form dem til avlande brød. Brett først én side inn til midtlinjen av deigen, så den andre. Fest deigen med tommeltottene. Så bretter du deigen over hverandre og ruller den sammen til du får passe avlange brød.

Har du to heveformer, kan du plassere deigkulene i dem – husk bare å strø dem med mel først – eller du kan la brødene etterheve på hvert sitt bakepapirkledde stekebrett. Dekk brødene med plastfolie og la dem etterheve i 1 ½-2 timer. Jeg bruker disse hendige plastposelokkene som jeg kjøper i butikken. De er kjempekjekke.

Sett stekeovnen på 230 grader og setter inn en bakestein hvis du har det.

Mer grovt enn fint

Bruker du heveform, hvelver du brødene ut av formen og over på bakepapir før du snitter dem med en skarp kniv eller et barberblad før du setter dem inn i stekeovnen. Her steker jeg begge brødene samtidig på hver sin rille i stekeovnen.

Samtidig som jeg setter brødene inn i ovnen, skrur jeg ned varmen til 210 grader (varmluft) og steker brødene i 35-40 minutter. Stikk gjerne et steketermometer midt i brødet for å sjekkeom det er gjennomstekt. Kjernetemperaturen skal være minst 96 grader. Du kan også høre om brødene er gjennomstekte ved å kakke på undersiden av dem. Får du en hul lyd, er brødene ferdig.

Mer grovt enn fint

Avkjøl brødene på en bakerist.

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Idun Industri

6 kommentarer til “Mer grovt enn fint”

  1. Hei! Jeg har et spørsmål. Når man skal mate oppmen surdeig ved å tisette 50 gr mel og 50 gr vann 3-4 ganger om dagen, hvor stor mengde surdeig starter man med?
    Håper du kan hjelpe meg 🙂

    • Ja, ja! Det går fint. De trenger litt tid på seg for å komme i romtermaratur etterpå ,em du kan evt. sette dem på en rist over oppvaskkummen – som du fyller med varmt vann. Da går det litt kjappere.
      God bakst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon