Langstekt hvitløkkylling

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Langstekt hvitløkkylling

Dette er en genial måte å steke kyllingen på. Vanligvis må vi passe ganske nøye på når vi steker kylling, så vi ikke ender opp med ultratørt kjøtt, men med denne stekemåten ligger kyllingbitene og godgjør seg i langpanna sammen med grønnsaker, massevis av hvitløk og hvitvin ganske så lenge. Fordi jeg bruker lav varme og legger aluminiumsfolie over panna, vil de gode smakene trekke seg inn i kyllingen og gjøre den ekstra saftig.

Langstekt hvitløkkylling

En liten kuriositet: Hvitløk har fra gammelt av blitt brukt mot fordøyelsesbesvær, åreforkalkning, forkjølelse og afrodisiakum. Fersk og tørket har den en forholdsvis sterk smak, mens den kokt eller stekt får en mild og rundt smak.

Langstekt hvitløkkylling

Dette trenger du for å lage langstekt hvitløkkyling til 4 personer

Kyllingen
1 kylling ca. 1,3 kg
3 persillerøtter
3 gulrøtter
10 fedd hvitløk
6-7 sjalottløk
1 sitron
1 ts salt
pepper
3–4 grener frisk oregano
8–10 salvieblader
3 laurbærblader
1 ½ dl eplejuice eller hvitvin
1 ½ dl vann

Potetstappe med hvitløk og rosmarin
800 g kokefast potet
4 persillerøtter, ca. 200 g
4 fedd hvitløk
1 ½ -2 dl melk
30 g smør, romtemperert
salt
pepper

Sett stekeovnen på 160 grader.

Langstekt hvitløkkylling

Start med å dele opp kyllingen. Først skjærer du løs beina og deler hvert av dem i to, akkurat i knoken der hvor låret går over til klubbe. Før kniven ned på hver side av brystbeina og skjær løs filetene. La beinet på undersiden sitte på. Så deler du hver filet i to på tvers. Legg alle bitene i en langpanne.

Skrell grønnsakene og del dem i mindre biter. Sjalottløkene i 2 eller 4, mens hvitløkfeddene lar du bare være hele. Behold skallet på sitronen, bare del den opp i mindre biter. Ha alt i langpanna, inklusive krydderurter, juice/vin, vann, salt og pepper, og dekk den med aluminiumsfolie.

Langstekt hvitløkkylling

Langstekt hvitløkkylling

Stekes midt i stekeovnen i 2 timer. Skru opp varmen til 200 grader, fjern aluminiumsfolien og stek videre i ca. 45 minutter. Når kyllingbitene har blitt gyllenbrune, er de ferdige.

Mens kyllingen steker ferdig, lager du rotstappa. Kok opp vann i en kjele. Skrell potetene og persillerøttene og del dem i terninger. Fjern skallet av hvitløkfeddene. Ha grønnsakene og hvitløken i kjelen og kok det mørt i usaltet vann. Tøm av vannet og la det dampe seg tørt i 3–4 minutter.

Varm opp melken til kokepunktet. Ha smøret i kasserollen og mos det sammen med grønnsakene og hvitløkfeddene. Jeg liker stappa best når det fremdeles er noen klumper i den, du moser etter din smak. Spe med den varme melken og rør godt og ganske hardt med en sleiv. Da rører du samtidig litt luft inn i stappa, og det er bra.

Smak til med salt og pepper. Hvis stappa blir stående en stund før den spises, tykner den fort. Spe den da med litt mer melk.

Langstekt hvitløkkylling

 

11 kommentarer til “Langstekt hvitløkkylling”

 1. Nam, jeg bruker å lage noe lignende, dvs. at jeg har deler tomater i to, paprika i store biter, maiskolber, og poteter i store båter. Dette i tillegg til kyllingen og løken.
  Bruker å krydre det med salt, pepper og litt kanel. Anbefales!

 2. Bra, Fru Timian!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  🙂

 3. Hei!

  Dette såg skikkelig godt ut!! Men er det bare eg som er for trøtt til å lese en mandags morgen, eller har du glemt å skrive hvor mye ovnen skal stå på de første 2 timene??
  Kan en bruke kyllingfileter istedenfor hel kylling?

 4. Ida: Du er trøtt en mandagsmorgen 🙂
  Det står aller først i fremgangsmåten: Sett stekeovnen på 160 grader.
  Det er kjempegodt, så det er bare å skru på stekeovnen. Ja, du kan bruke fileter. Fordelen med å dele opp en hel kylling er at beinene sitter på. Da blir kjøttet enda saftigere.
  🙂 Marit

 5. Hei Kirstin!
  Jeg hadde glemt å sette på hvitvinen på samme linje som appelsinjuicen. Det siste bladet jeg sendte opprkfiten til, ønsket å ha den uten alkohol, derfor litt kluss i sakene 🙂

 6. Hei! Dette så spennende ut!
  Kan man la den stå lenger i ovnen i stedet for å øke temperaturen på slutten hvis man ikke har anledning til å få justert temperaturen underveis?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon