Stekt kveite med smørsaus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Stekt kveite med smørsaus

Kveite er en fantastisk råvare. Den er dyr i innkjøp, men dette er skikkelig festmat og da er det lov å bruke litt ekstra. Det er ikke bestandig at de har kveite i fiskedisken, så det kan være lurt å bestille noen dager i forveien.

Med den stekemåten som jeg bruker i denne oppskriften, er du sikret et kjempesaftig stykke fisk.

Her lager jeg en herlig smørsaus og noen knallgode poteter som jeg serverer til kveita.

Helstekt kveite med smørsaus

Oppskrift på stekt kveite med smørsaus og ovnsbakte poteter

til 4 personer

Helstekt kveite
800 kveitefilet, gjerne med skinn
salt
2 ss olivenolje
nykvernet pepper

Grønnsaker
1 brokkolihoder
1 ts salt
noen grener frisk timian

Ovnsbakte poteter
12 små poteter
1 ss salt
4 ss olivenolje
1 ts Maldonsalt
nykvernet pepper

Smørsaus med eplebiter
70 g kaldt smør
2 små sjalottløk
1 fedd hvitløk
2 dl fiskefond eller –kraft (fra glass eller hjemmelagd), eller 1 ½ dl hvitvin + ½ dl vann
1 ½ dl kremfløte
½ rødt eple
salt
noen timiangreiner til servering

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft. Start med potetene. Del potetene i to eller tre biter og ha dem i en kasserolle med nok vann til at det dekker. Ha i alt saltet, kok opp og la det koke i 10 minutter. Hell ut vannet og rist potetene ganske hardt i kasserollen noen ganger slik at de blir litt melne rundt det hele. Hvelv dem over i en langpanne og fordel over olivenolje og Maldonsaltet. Stekes til de er nesten myke helt gjennom, ca. 15 minutter. Har du flere stekeovner, kan du steke dem helt ferdig. Hvis ikke, tar du dem ut nå for så å steke fisken. Så varmer du dem opp igjen på full varme i 4 minutter mens fisken hviler etterpå.

Del kveitefiletene i 4 serveringsstykker. Dryss på et godt lag med salt og la det ligge i 5 minutter før du skyller det av i kaldt vann.

Varm olje i en stekepanne på litt over medium varme og legg i fiskestykkene med skinnsiden ned. Stek fisken til skinnet har blitt sprøtt. Det tar rundt 4 minutter. Tilsett smøret i små terninger og la det smelte. Snu fiskestykkene og ta panna vekk fra varmen. La kveitefiletene ligge i ettervarmen i 5 minutter.

Fjern skinnet og server kveitefiletene med skinnsiden opp.

Smelt 25 gram av smøret og surr det i en liten kasserolle sammen med finhakkede sjalottløker, hvitløkfeddet og en liten klype salt. La det surre på forholdsvis svak varme i 3–4 minutter før du har i fiskefonden eller kraften og lar det koke opp. La det småkoke til det har kokt halvveis inn. Ha i fløten og kok også inn til det er igjen litt over det halve.

Vil du gjøre sausen ekstra fin, siler du den nå for å få ut løken. Men, det trengs ikke. Skjær eplet i små terninger og ha i. Ta kjelen av varmen. Del opp resten av smøret i små terninger og rør det inn i sausen. Sausen må ikke koke opp nå etter at smøret har blitt tilsatt.

Kok brokkolien i lettsaltet vann til den er mør. Del den i små buketter. Timianen drysser du over fiskestykkene.

Helstekt kveite med smørsaus

Dette er festmat for små og store!

 

7 kommentarer til “Stekt kveite med smørsaus”

  1. Ååå.. Det der er en fantastisk matrett. Har akkurat fått tak i kveite, helt fersk fra havet og letet etter en oppskrift på kveite og fant det her hos deg.. Gleder meg til middag..

    • Hei R og takk for hyggelige ord!
      Hele oppskriften er beregnet til 8 personer. Dette er en forholdsvis kraftig saus, så det er ikke beregnet veldig store mengder pr stk. Lykke til med kokkeleringen )

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon