Laks med kokte poteter og agurksalat

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Laks med kokte poteter og agurksalat

Det var bestandig litt ekstra stas når vi hadde laks til middag da jeg var lita. Det var ikke like vanlig med laks da som nå, så når vi først hadde det var jeg kjempefornøyd. Og den aller største laksefavoritten var kalde lakseskiver med agurksalat, rømme, varme poteter og massevis med smeltet smør på toppen. Jeg passet bestandig på å helle litt smeltet smør over rømmen også, for når det traff den kalde rømmen, stivnet det og ble til små smørdråper som smakte ekstra godt.

Her har jeg brukt et laksestykke, men du kan like gjerne bruke en lakseskive. Det smaker akkurat like godt!

Det som er så genialt når du tilbereder fisken på denne måten er at den nesten ordner seg selv. Det eneste du må gjøre er å koke opp vann! Kjekt!

Laks med kokte poteter og agurksalat

Oppskrift på kald kokt laks med agurksalat, kokte poteter og rømme 

til 4 personer

Laksen
600 g laksefilet eller 700 g lakseskiver med skinn og bein
3 ts salt
10 hele pepperkorn
1 laurbærblad

Agurksalaten
1–2 ss epleeddik eller annen eddik
1 ss sukker
2 dl vann
1 agurk

Tilbehør
12 små poteter eller 8 litt større
rømme
50 g smør

Finn fram fiskestykkene. Kok opp vann i en stor kasserolle og ha i salt, pepper og laurbærblad. Legg i fiskeskivene og la vannet komme akkurat opp til kokepunktet igjen før du løfter kasserollen bort fra varmen og lar fisken ligge i til vannet er lunka.

Når fisken er på gang, koker du opp vann til potetene og la dem koke til de blir møre. Litt avhengig av hvor store potetene er, og hvilken type poteter du bruker, tar det et sted mellom 30 og 40 minutter.

Laks med kokte poteter og agurksalat

Rør sammen eddiken og sukkeret i en liten bolle til alt sukkeret har blitt oppløst. Ha i vannet og rør det sammen. For å få helt tynne skiver med agurken, kan du bruke kniven, men det er lettest å bruke en ostehøvel. Da er du garantert å få tynne, fine skiver. Ha skivene over i bollen med eddikvannet og rør det hele sammen.

Ha smøret i en liten kasserolle og smelt det på svak varme. Det er viktig å passe på hele tiden når du smelter smør, for det kan fort bli brannfarlig hvis det står uten tilsyn. Rømmen serverer du bare som den er.

Ta fiskestykkene forsiktig opp av vannet. Bruk gjerne en fiskespade hvis du har.

Da er det klart for en staselig laksemiddag!

Laks med kokte poteter og agurksalat

6 kommentarer til “Laks med kokte poteter og agurksalat”

  1. Hei, jeg er på Filippinene, og kona og jeg prøvde denne oppskriften i går, med norsk laks.
    Det ble en kjempe suksess. Ikke alle råvarene er like bra her nede som i Norge, så rømme måtte vi sløyfe, men vi hadde Lofotens fiskesaus medbrakt hjemmefra og det var en god erstatter. I agurksalaten brukte vi eplecider eddik, ellers fulgte vi oppskriften.
    Totalt så ble det en herlig smaks opplevelse. Dette blir middagen på bryllupsdagen neste uke. Tusen takk.

  2. Maten ble veldig god den, men stusset litt vedrørende agurksalaten. Jeg synes laken ble veldig tynn uten særlig smak. Prøvde å lese andre oppskrifter hvor de bruker 2 spiseskjeer vann i stedet for 2 dl. Kan det være feil i oppskriften?
    Tror også det hadde gjort seg med litt salt, som jeg ser det er i mange andre oppskrifter.

    • Hei Magnus! Det er nok en ganske svak lake. Oppskriften er i utgangspunktet laget for et magasin med mat for små barn, så det er mulig at jeg var litt for lite raus med smakene her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon