Den Gyldne Omvei
Det beste i livet finner du gjerne når du tar en omvei. Det mener i hvert fall lokalpatriotene i Inderøy, min hjemkommune i Nord-Trøndelag. Her kommer en hyllest til dette vakre stedet.
Inderøy har på få år gått fra å være en ganske ukjent kommune i Nord-Trøndelag som stort sett alle turister kjørte rett forbi på vei til Nord-Norge. Nå tar mange en avstikker innom. Det har blitt stort fokus på småskala- og lokalprodusert mat og nytenkning omkring bygdeutvikling. Her kommer det litt om noen av aktørene.
Ost og is fra Gangstad Gård
Astrid Aasen har vært en av pådriverne i Den Gyldne Omvei helt fra starten. På gården sin har hun bygd opp et ysteri og ble i 1998 det første autoriserte gårdsysteriet på kumelk i Norge. Nå produseres det 8 ulike ostetyper som selges i en stor mengde butikker over hele landet.
De siste årene har hun satser på isproduksjon på gården også. Så langt det lar seg gjøre, brukes råvarer som har reist korte avstander før de ender sine dager i én av Astrids mange iskremsorter. Her er det veldig mange gode smaker!
National Geographic
Èn av isvariantene er Lakris-Lars, og den serverte Astrid til en reisereporter fra National Geographic som var på Norgesturne i fjor. Han ble hodestups forelsket og isen ble belønnet med en tredjeplass på listen over hvilke 99 ting du bør oppleve som turist i Norge.
Husfrua
Lise Lyngsaunet Skrove og Per Magnus Værdal ønsket også å lage seg en tilleggsnæring på gården, men manglet passende husvære på gården, så da flyttet de like gjerne en stor trønderlån oppover smale, bratte og svingete gårdsveier på en svær trailer. En gjenglemt kaffekopp i en vinduskarm skal visstnok ha stått på samme plass etter den 8 km lange ferden.
Har du lyst til å lese hele historien om hvordan den 18 meter lange, 6 meter brede og 50 tonn tunge trønderlåna ble flyttet, kan du lese Husfruas egen historie her. Absolutt verdt å ta en titt på!
I Husfrua serveres det mat basert på lokale råvarer og gamle tradisjoner, og du kan overnatte i vakre rom som alle har fått navn fra de forskjellige husfruene som har levd i trønderlåna. De ulike aktørene i Den Gyldne Omvei er flinke til å bruke produktene til hverandre, så her finner du ost fra Gangstad og pølse fra Øyna i tillegg til Husfruas egne produkter. Alt som serveres er hjemmelagd.
Øyna Parken
Litt lenger opp i bakken fra Husfrua ligger Øyna Parken. Her driver Kristine Daling og Frode Sakshaug. Her har de putballbane, frisbeegolfbane og minigolf, og inspirert av vikingenes byggestil satte de i 2006 opp et langhus med plass til 140 spisegjester. Sjekk det tøffe huset!
God mat serverer de også! Om ikke alle råvarene er fra Inderøya, har de reist så kort vei som mulig.
Inderøy Gårdsbryggeri
Steinar Kvam driver Inderøy Gårdsbryggeri. Han brygger rundt 13.000 liter øl i året, 12 ulike typer butikkøl og 3 sorter sterkøl.
Bryggeren snakker engasjert om de ulike øltypene og hvordan hans upasteuriserte øl gir et ”levende” øl hvor smaken utvikler seg etter hvor lenge det får være på flasken. Noen av øltypene kan gjerne oppbevares i 2-3 år før de konsumeres. Mesteparten av ølet selges videre til aktørene i Den Gyldne Omvei og ulike restauranter i Trondheim. Men også dagligvarebutikkene i Inderøy selger det lokale brygget. I sommerhalvåret er det dessuten åpent utsalg på gården på lørdagene.
Inderøy Landhandleri
Husker du blogginnlegget mitt fra i fjor høst fra boksigneringen av min nyeste kokebok hos Inderøy Landhandleri? Vel, her er noen flere bilder derifra. Rett og slett en veldig koselig butikk som du bare må besøke når du er på Inderøya! Gøril Hastad, som driver butikken, er superflink til å finne morsomme varer.
Muustrøparken
100 meter bortenfor landhandleriet ligger Muustrøparken. Hver søndag på sommeren er det kaffe, vaffel og minikonserter utenfor Ringstu – det gule huset du ser på bildet under. I hele parken er det utplassert små og store statuer av billedhogger Nils Aas, som var fra Inderøya. Jeg har vokst opp bare noen hundre meter herifra!
Muusbrua går selvfølgelig gjennom Muustrøparken. Bak den lille broa går Straumen – én av Norges sterkeste saltvannsstrømmer.
Skarnsundet
Inderøy har også en flott bro som knytter Mosvika (stedet alle langrennsentusiaster har hørt om) og Utøya sammen – Skarnsundsbrua. Både Mosvik og Utøy er en del av Inderøya. Sjekk vedstablingen og navnet på vegen som går gjennom: Snåpveg er Inderøysk for snarvei.
Fikk du lyst til å ta en tur hit? Du kan lese mer om Inderøya og Den Gyldne Omvei her!
Jeg skylder å gjøre oppmerksom på at dette IKKE er et betalt blogginnlegg selv om det kanskje kan se slik ut. Det er kun et utslag av stolthet over hjemkommunen min.
… og enda er det mange go’biter som ikke beskrevet over. følg linken på slutten !
[…] Vil du lese mer om Inderøya og alt det bra du kan besøke langs Den Gyldne Omvei, kan du leser mer her! […]