Posjert laks med agurksalat

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Posjert laks med agurksalat

Med flere dager fri og vår i lufta er påsken er en perfekt tid for å invitere venner og familie på en god middag. Hvis man ønsker å servere en 3 retters middag og samtidig kunne sitte ved bordet sammen med gjestene, gjelder det å sette sammen en meny hvor mye kan gjøres helt, eller nesten, ferdig før man setter seg til bords.

Kald laks er nydelig å servere som forrett, hvis du  ønsker det. I og med at den serveres kals, er den kjekk å lage i forveien også. Ønsker du å lage en fin treretters middag, kan du da lage disse saftige honningglaserte lammecareene til hovedrett og årets påskekake til dessert. Da sier jeg bare; godt måltid!

Du kan selvfølgelig lage og servere denne laksen til middag også. Gang opp hele oppskriften med 2,5 så passer det til 4 personer som hovedrett. Server gjerne kokte poteter til da.

Posjert laks med agurksalat

Oppskrift på posjert laks med agurksalat

forrett til 4 personer

Posjert laks
240 g laksefilet uten skinn og bein
1 ss + 1 ts salt
1 ss sukker
1 sjalottløk
1 stilk selleri
1 kvast persille
½ sitron
1 laurbærblad
1 dl tørr hvitvin, kan erstattes med vann
1 dl hvitvinseddik
kaldt vann – nok til å dekke laksen

Agurksalat
saft av ½ lime
1 ss epleeddik
1 ss sukker
½ ts salt
½ agurk
½ rød chili
1 vårløk
4–5 grener fersk mynte

Posjert laks med agurksalat

Del fisken i 12 like store deler før du drysser over 1 ss salt og sukkeret. La fisken ligge i 10 minutter før du skyller det av i kaldt vann. Dryss over resten av saltet. Legg fiskestykkene i en kjele. Finhakk løken, selleristilken og persillen og skjær sitronen i skiver og ha alt i kjelen. Hell over hvitvin, hvitvinseddik og nok vann til at det dekker fisken.

Sett kjelen på forholdsvis lav varme og kok opp. Så snart det koker, tar du kjelen av varmen og lar fisken ligge i vannet til det blir avkjølt.

Dette kan du også gjøre dagen før servering og så la fisken ligge i væsken frem til neste dag.

Til agurksalaten rører du sammen limesaften, eddiken, sukker og salt til sukkeret er oppløst. Skrell agurken og del den i to på langs. Skrap ut den bløte kjernen i midten før du deler agurken i tynne skiver. Fjern frøene på chilien før du skjærer den i så tynne strimler som du greier. Vårløken skjærer du også i tynne skiver. Skjær den gjerne på skrå.

Bland alt i en bolle. Riv opp myntebladene og bland i.

Posjert laks med agurksalat

Dander fisk og salat på tallerkener.

Posjert laks med agurksalat

Godt måltid!

6 kommentarer til “Posjert laks med agurksalat”

  1. Hei! Jeg vurderer å lage dette som forrett til et selskap jeg skal holde med rundt 45 gjester. Hvor mye lake beregner jeg da?

  2. Hei Anne Marthe!
    Denne oppskriften er beregnet som forrett til 4 personer, så da er det i utgangspunktet bare å gange det opp. Mulig du kan lage litt mindre lake. Kanskje beregnet den til rundt 35? Lykke til med selskapet 🙂

  3. Hei! Denne var kjempegod! Veldig fin balanse i smakene og lekker å se på. Den fikk mange godord, og gjestene vil gjerne ha den ved en senere anledning. Gjorde noen små endringer: Droppet stangselleri og det ble dill i stedet for mynte, men vellykket ble det. Og så kjekt at den kan lages god tid i forveien. Takk for super oppskrift og inspirerende blogg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon