Thailandske fiskekaker med sursøt agurk- og chilisaus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Thailandske fiskekaker med sursøt agurk- og chilisaus

Til alle som er glad i fiskekaker: Disse thailandske fiskekakene må du prøve deg på! De er kjempegode! Oppskriften er basert på en oppskrift fra den amerikanske kokebokforfatteren Joyce Jue.

Å lage sine egne fiskekaker er faktisk veldig ganske så enkelt og greit. Og så er det jo så moro at man faktisk kan tilsette massevis av ulike smaker. Når jeg lager typiske norske fiskekaker, sper jeg dem med både melk og smør. Det gjør jeg ikke med disse thailandske. Her er det fisk, karripasta, bønner og kaffirlimeblader som står for både smakene og konsistensen.

Jeg bruker friske kaffirlimeblader i disse fiskekakene. For å få tak i det må du i en asiatisk dagligvare. Du får tar i tørkede i flere butikker. De må i tilfellet mortres eller males til de blir helt som fint krydder. Det er en ganske parfymert smak av kaffirlimebladene, og den smaken er én av de så utrolig gode asiatiske smakene!

Både karripastaen og fiskesausen må du nok også i en innvandrerbutikk for å få kjøpt.

Thailandske fiskekaker med sursøt agurk- og chilisaus

Jeg må si litt om den agurk- og chilisausen som jeg lager her også. La deg ikke skremme av det store antallet chili som er i oppskriften. Saken er nemlig den at den sursøte sausen som du lager tar vekk mye av heten fra chilien, men fremdeles bevarer smaken. Det betyr at istedenfor å føle at du brennes i munnen når du spiser, får du en dyp og god smak og, ikke minst, lang og deilig ettersmak fra chilien.

Thailandske fiskekaker med sursøt agurk- og chilisaus

Dette trenger du for å lage 12 thailandske fiskekaker med skikkelig spicy agurkrøre
60 g grønne bønner
6 kaffirlimeblader
500 g seifilet uten skinn og bein
½ ts salt
1 ss grønn karripasta
1 ss fiskesaus
1 ss maisenna
peanøtt- eller solsikkeolje til fritering

Sursøt agurk- og chilisaus
1 ¼ dl riseddik
60 g sukker
1 ts salt
½ agurk
½ gulrot
¼ rødløk
3 chili
50 g usaltede tørristede peanøtter
korinaderblader

Fjern tuppene av bønnene før du skjærer dem i helt tynne ringer, eller skiver om du vil. Har du friske kaffirlimeblader, skjærer du vekk nerven som går langs midten før du skjærer bladene i helt tynne strimler. Tørkede blad må du knuse eller finmale.

Bruk fersk fisk og la fisken være kjøleskapskald når du arbeider med den. Del fiskekjøttet i mindre biter før du har det i en food processor og kjører knivene til det har blitt helt oppmalt. Ha i saltet og la knivene gå i 30 sekunder til før du har i karripastaen, fiskesausen og maisennaen. Kjør rundt til alt er blandet.

Så har du fiskemassen over i en bolle og rører inn bønnene og kaffirlimebladene. Væt håndflatene med vann og lag 12 små og flate fiskekaker. Legg dem over på bakepapir.

Så lager du agurk- og chilisausen. Bland eddik, sukker og salt i en liten kjele og kok opp. La det småkoke til alt sukkeret er oppløst. Ta det av varmen og la det avkøles. Skrell agurken og gulrota og skjær hver av dem i fire på langs. Del dem så i 3 mm tykke skiver. Rødløken skjærer du i tynne skiver og peanøttene rister du til de blir brunflekkede i en tørr stekepanne.

Bland sammen alle ingrediensene. Korianderen hakker du opp og drysser over akkurat ved servering.

Jeg friterer disse fiskekakene i en liten kasserolle eller en liten stekepanne med høye kanter. Ha i nok olje til at den går ca. 4 cm oppover kanten. Varm den til den blir rundt 190 grader. Bruk et termometer for å sjekke eller stikk håndtaket på en tresleiv ned i oljen. Freser det rundt oljen, er den varm nok. Friter så mange kaker som du får plass til på én gang, ca. 4 minutter er passe lenge. Vend dem en gang underveis.

Legg dem over på kjøkkenpapir slik at overflødig fett renner av.

Thailandske fiskekaker med sursøt agurk- og chilisaus

Serveres rykende varme.

Thailandske fiskekaker med sursøt agurk- og chilisaus

Synes du dette høres og ser veldig godt ut?

7 kommentarer til “Thailandske fiskekaker med sursøt agurk- og chilisaus”

 1. Hei 🙂
  Har du prøvd å laga dei me frosen fisk?
  Har smakt dei før men det var med sukkererter istedenfor bønner. Dei er nydelige 🙂

 2. Hei Ragnhild!
  Jeg har ikke lagd disse med frossen fisk, men har lagd andre fiskekaker med det. Det er vanskeligere å få fiskekakene til å holde sammen når du bruker fisk som har vært fryst. Fryseprosessen ødelegger en del av bindeegenskapene til fisken, men har du litt fiskekakeerfaring, går det nok bra. Du må nok kanskje tilsette litt mer maisenna. 🙂

 3. Hei igjen 🙂

  Har laget med frossen fisk vanlige fiskekaker, men kraften som kjem ut når fisken tiner må en ikke slå ut den må være i røren. Men klart er fersk fisk best 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon