Det begynner etterhvert å bli en del ostekaker på bloggen min, noe som naturligvis skyldes at jeg er særdeles svak for nettopp ostekaker. Det er virkelig en av mine favorittkaker! Her kommer en ustekt variant som er forholdsvis syrlig i smaken, fordi jeg bruker ganske så store mengder yoghurt. Og så topper jeg kaken med en søt og fyldig karamellsaus. Supergodt! Utfordringen med karamellsausen er å få kokt den uten av den blir sukrete. Min erfaring er at det er lettest når du bruker et helt finkornet sukker. Og så må du ikke røre i sukkeret når det koker opp og mens det koker. Ikke før du tilsetter smøret. Pass imidlertid godt på slik at sukkeret ikke brennes.

Jeg bruker vaniljeyoghurt i ostekaken. Den synes jeg er perfekt syrlig og søt på samme tid, og har en fin tykkelse.

Ostekake med karamellsaus

Dette trenger du for å lage ostekake med karamellsaus

Bunn
100 g smør
300 g Bixit
1 ts kanel

Ostefyll
3 pl gelatin
600 g naturell kremost
150 g sukker
500 g vaniljeyoghurt
saft av ¼ sitron

Karamellsaus
250 g sukker
¾ dl vann
125 g smør
1 ½ dl kremfløte

Sett stekeovnen på 180 grader. Legg bakepapir i bunnen av en rundform på 24 cm.

Smelt smøret. Knus kjeksen og bland den med kanelen før du heller over det smeltede smøret og rører det hele godt sammen. Fordel det utover kakeformen og klem det godt sammen.

Stek kakebunnen midt i stekeovnen i 10 minutter. Ta den ut og la de avkjøles.

Legg gelatinarkene i en bolle med kaldt vann i ca. 5 minutter til de blir helt myke.

Pisk sammen kremosten og sukkeret til sukkeret er oppløst. Rør inn yoghurten og sitronsaften. Smak til for å kjenne om det er passe syrlig fra sitronen.

Klem ut vannet av gelatinplatene og ha dem i en kasserolle over svak varme. Så snart de smelter rører du inn ca. 1 dl av ostemassen. Den skal ikke varmes opp, bare røres sammen. Hell alt så tilbake og bland med resten av ostemassen. Så heller du den over kjeksbunnen og setter hele formen inn i kjøleskapet til neste dag.

Karamellsausen er best når den er helt nykokt og servers lunken oppå kaken. Ha sukker og vann i en kasserolle og kok opp. La det småkoke til sukkeret er oppløst. Ikke rør i sukkeret. Da kan det lett sukre seg. Tilsett smøret og lar det koke videre til det får en gyllenbrun og karamellaktig farge. Det tar 20–25 minutter.

Ta kasserollen av varmen og tilsett fløten. Pass på for nå kommer det til å sprute noe voldsomt, men bare rør rundt noen ganger og sett kasserollen tilbake på varmen. La det koke videre i 6–7 minutter før du avkjøler sausen nok til at du ikke brenner deg når du heller den over kaken.

Ostekake med karamellsaus

Ostekake med karamellsaus

Ostekake med karamellsaus

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *