Ostekake med karamellsaus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Ostekake med karamellsaus

Det begynner etterhvert å bli en del ostekaker på bloggen min, noe som naturligvis skyldes at jeg er særdeles svak for nettopp ostekaker. Det er virkelig en av mine favorittkaker! Her kommer en ustekt variant som er forholdsvis syrlig i smaken, fordi jeg bruker ganske så store mengder yoghurt. Og så topper jeg kaken med en søt og fyldig karamellsaus. Supergodt! Utfordringen med karamellsausen er å få kokt den uten av den blir sukrete. Min erfaring er at det er lettest når du bruker et helt finkornet sukker. Og så må du ikke røre i sukkeret når det koker opp og mens det koker. Ikke før du tilsetter smøret. Pass imidlertid godt på slik at sukkeret ikke brennes.

Jeg bruker vaniljeyoghurt i ostekaken. Den synes jeg er perfekt syrlig og søt på samme tid, og har en fin tykkelse.

Ostekake med karamellsaus

Dette trenger du for å lage ostekake med karamellsaus

Bunn
100 g smør
300 g Bixit
1 ts kanel

Ostefyll
3 pl gelatin
600 g naturell kremost
150 g sukker
500 g vaniljeyoghurt
saft av ¼ sitron

Karamellsaus
150 g kjøleskapskaldt meierismør
1 dl vann
275 g sukker
2 dl kremfløte
1 ts flaksalt

Sett stekeovnen på 180 grader. Legg bakepapir i bunnen av en rundform på 24 cm.

Smelt smøret. Knus kjeksen og bland den med kanelen før du heller over det smeltede smøret og rører det hele godt sammen. Fordel det utover kakeformen og klem det godt sammen.

Stek kakebunnen midt i stekeovnen i 10 minutter. Ta den ut og la de avkjøles.

Legg gelatinarkene i en bolle med kaldt vann i ca. 5 minutter til de blir helt myke.

Pisk sammen kremosten og sukkeret til sukkeret er oppløst. Rør inn yoghurten og sitronsaften. Smak til for å kjenne om det er passe syrlig fra sitronen.

Klem ut vannet av gelatinplatene og ha dem i en kasserolle over svak varme. Så snart de smelter rører du inn ca. 1 dl av ostemassen. Den skal ikke varmes opp, bare røres sammen. Hell alt så tilbake og bland med resten av ostemassen. Så heller du den over kjeksbunnen og setter hele formen inn i kjøleskapet til neste dag.

Del smøret i terninger. Ha vannet og sukkeret til karamellsausen i en tykkbunnet kjele og kok opp. La det småkoke til det blir gyllenbrunt. Du skal ikke røre i blandingen, men du kan eventuelt dreie litt på kasserollen. Pass godt på når det begynner å koke, for det går fort fra lysebrunt til brent.

Ta kasserollen av plata og hell i halvparten av kremfløten mens du visper alt du greier. Dette bruser og koker noe voldsomt. Når kokingen stilner litt, heller du i resten, setter kasserollen tilbake på varmen og lar det koke i 4-5 minutter. Ta kasserollen av varmen igjen og rør inn smøret. Så rører du inn saltet og heller sausen over i en annen bolle. Karamellsausen kan brukes både lunken og kald over ostekaken.

Ostekake med karamellsaus

Ostekake med karamellsaus

Ostekake med karamellsaus

 

 

2 kommentarer til “Ostekake med karamellsaus”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon