Grovbrød uten elting

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Grovbrød uten elting

Det geniale med eltefrie brød – eller rettere sagt; de to geniale tingene med eltefrie brød – er det faktum at de smaker akkurat like godt som om du har vært hos en flink håndverksbaker og kjøpt brød, og at de er veldig enkle å lage. Det ligger i navnet – ingen elting, bare sammenrøring av alle ingrediensene. Så venting. Ganske så lenge, men da kan du du benytte tiden til å sove. Jeg bruker i alle fall å lage de eltefrie deigene på ettermiddagen eller kvelden, så er den klar en eller annen gang neste dag.

For i og med at det er så lite gjær i deigen som det er, spiller det ingen stor rolle om du lar deigen stå i 12 eller 20 timer. Begge deler fungerer aldeles bra.

Det er mulig det er litt på kanten å kalle dette for grovbrød, men halvgrovt, det er det!

God bakst!

Grovbrød uten elting

Oppskrift på 2 eltefrie halvgrove brød
½ pk gjær, fersk eller tørr
7 ½ dl vann, romtemperert
5 dl melk, romtemperert
600 g sammalt hvetemel, grovt eller fint
700 g hvetemel
100 g solsikkekjerner
50 g knuste linfrø
1 ts salt

Bruker du fersk gjær, starter du med å smuldre gjæren i en stor bolle og heller vann og melk over. Med romtemperert væske mener jeg at den skal være rundt 20 grader. Rør til gjæren er oppløst. Tilsett resten av ingrediensene, inklusive tørrgjæren, og rør det kjapt sammen. Du trenger ikke elte, bare røre nok til alt er blandet. For å få maks uttelling av sunnheten i linfrøene, er det best å knuse dem før du har dem oppi deigen. Noen butikker selger ferdig knuste. Men du kan greit knuse dem i en morter. Dekk til bollen med plastfolie og sett den i kjøleskapet i 12-24 timer.

Ta bollen ut av kjøleskapet og la deigen bli romtemperert. Dryss et godt lag med hvetemel på bordet og hvelv deigen over.

Del deigen i 2 med en kniv eller deigskrape. Ikke riv! Inni deigen har gjæren nå lagd mange lufthull, og disse vil vi gjerne ha i de ferdige brødene også, så nå gjelder det å behandle deigen forsiktig. Du skal derfor ikke kna den. Bare brett inn kantene en gang før du snur deigen rundt, slik at den glatteste siden kommer opp. Du kan se bilder av brettingen her. Form så deigklumpene til avlange brød og legg dem over på stekebrettet. Har du to avlange former som du bruker å servere brød i, eller andre egnede former, kan du legge kleder oppi dem, strø dem med mel og la brødene etterheve der. Det tar et sted mellom 1 time og 1 1/2 time.

Legg den glatteste og fineste siden ned i forma. Legg et bakeklede over brødene og la dem etterheve. I mellomtiden setter du stekeovnen på 240 grader – og legger en bakesten i stekeovnen, dersom du har det.

Har brødene etterhevet i form og du skal steke dem på bakestein, hvelver du dem over på en bakespade. Dryss litt mel på den først. Uten bakestein hvelver du brødene over på stekebrettet. Bruk en ultrakvass kniv til å skjære noen snitt i brødene før du setter brettet inn på nederste rille i stekeovnen eller lemper dem over på bakesteinen.

Etter de første 5 stekeminuttene, skrur du ned varmen til 220 grader og steker videre i ca. 35 minutter.

Kakk på undersiden av brødene for å sjekke om de er gjennomstekte. Får du en hul lyd, tar du dem ut og legger dem over på en bakerist til avkjøling.

Grovbrød uten elting

God bakst!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon