En ny rundstykkeoppskrift her på bloggen! Kan aldri bli for mange av dem, kan det vel? Dagens oppskrift er av det helt fine slaget. Bare hvitt hvetemel, vann, gjær og en aldri så liten dæsj med salt. That’s it.

Jeg elsker å ha rundstykker av ymse slag liggende på lur i fryseren. Så kjekke å tine opp for enhver anledning. Vil du prøve deg på noen versjoner som også har grovt mel i seg, kan du bake disse kaldhevede rundstykkene eller disse rundstykkene med havregryn.

Vil du ha den helt fine versjonen, finner du oppskriften rett under dette bildet!

Fine rundstykker

Oppskrift på fine rundstykker
ca. 20 stykker

1 kg hvetemel
1 pk gjær, fersk eller tørr
1 ts salt
7 dl vann

Ha alle ingrediensene til deigen i en miksebolle. Bruker du tørrgjær, blander du det med resten, mens fersk gjær smuldrer du bare opp og har i sammen med elet.

Elt deigen godt sammen. La miksmasteren gå på den laveste hastigheten i 12-14 minutter, til du kjenner at deigen har blitt seig og god.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til den får cirka dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 45 minutter og 1 time.

Dryss et helt tynt lag mel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang eller to før du deler den i 20 like store biter. Rull dem ut til rundstykker og plasser dem på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk rundstykkene med plastfolie og la dem etterheve i 20-30 minutter, stil de har doblet størrelsen.

Sett stekeovnen på 230 grader.

Skjær et tynt snitt i hvert av rundstykkene før du setter brettet inn i stekeovnen og steker dem i 15-16 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

Fine rundstykker

 

God bakst!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  • Hei Thea!
   Jeg bruker å la vannet være rundt 25 grader, men det kan godt være litt varmere også.
   Jeg bruker ikke å pensle dem til slutt. Liker den litt rustikke looken de får når jeg ikke gjør det, men du kan selvfølgelig pensle dem slik at de får en mer glansfull overflate. 🙂

 1. Bakte disse til lunsj i dag, de ble kjempegode. Tok bittelitt grovt mel i også. Skal absolutt bake disse igjen. Takk for superenkel oppskrift

 2. Har egentlig min faste og litt mer kompliserte oppskrift på rundstykker, men nå var jeg fri for alt og skal ha 17.maifrokost imorgen! Men rundstykkene ble helt knall, denne kommer jeg til å bruke igjen👍🏻😄

  • Hm, Andre! Da høres det ut som om de kanskje var litt for lite hevet før du satte dem inn i stekeovnen og at stekeovnen hadde litt for høy varme sånn at de rakk å bli brente på utsiden før de ble gjennomstekte.

 3. Deilige rundstykker lagde med bare hvetemel sist gang men holder på å lage med halvparten hvetemel og halvparten grovt mel nå takk for enkel oppskrift( mine ble veldig luftig er det normalt?)

 4. Hei
  Takk for blogg og oppskrift:-)- Når det gjelder steketemperatur så står det 230 i oppskriften, også sier du nedenfor at du liker best varmluft på rundstykker. Men kan man egentlig velge dette fritt i oppskrifter? Jeg opplever at varmluft gjør at maten blir stekt mye hardere sammenlignet med samme temperatur i vanlig over/undervarme. Er du enig det Fru Timian?

  • Hei Anette!
   Ja, jeg er enig med deg i at det stekes hardere med varmluft enn med over- og undervarme. Det er derfor vanlig også å bruke litt høyere temperatur når man steker med over- og undervarme enn med varmluft. Når jeg steker rundstykker, liker jeg at det får litt hard skorpe og litt røffere behandling, og jeg liker at jeg kan steke to brett samtidig, men du kan veldig gjerne steke på over- og undervarme istedenfor 🙂

 5. Utfordret din ellers rene og meget gode oppskrift på rundstykker ( ikke smør/olje eller melk ) hvlket gir luftige/ lette produkter .
  Ved å tilføre litt mere væske etter en stunds extra elting (15 -20 min.)
  ble produktet enda luftigere. Deigen blir da noe klissete , men med litt olje på bakeplata + hendene ved bearbeiding
  går det greit . Takk for at du deler dine erfaringer med oss andre.
  (Pensjonere ektemann -beskyldt for å ta over kjøkkenet )

  • He he he! Takk for tilbakemeldingen, Roy 🙂 Fortsatt god baking og kjøkkentjeneste til deg!

 6. Korreksjon / fine rundstykker : trodde feiligaktig at jeg hadde noe å bidra med . Konklisjon: din oppskrift
  på fine rundstykker er PERFEKTE!

 7. Nesten alle oppskrifter nå for tiden antar at man har stor kjøkkenmaskin. Hvor lenge ca. må man elte hvis man bruker gammeldags håndkraft?

  • Hei Eva! Ja, det er nok mange oppskrifter som tar utgangspunkt i at man bruker en kjøkkenmaskin. Det viktigste er å elte deigen til man han fått opparbeidet glutenet, så man kan nok si ca. dobbelt så lang tid med håndkraft som med en kjøkkenmaskin. Jeg har massevis av oppskrifter på eltefri bakst liggende på bloggen. Der kreves det ingen elting, bare at man rører sammen deigen. Men, der kreves det litt lengre hevetid – gjerne at deigen står på kjøkkenbenken over natten. Så kanskje det kan være et godt alternativ? Lykke til med bakingen!

 8. Er blitt veldig inspirert av dine kulinariske bidrag som har åpnet en for meg ny og spennende verden – gleder meg virkelig til å følge deg videre . Du må ha STOR glede i det du deler m. Oss andre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *