Saftig brød med havregryn

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: ca. 3 timer og 30 minutter

Porsjoner: 2

Saftig brød med havregryn

Når du vil ha ekstra saftige brød, er det et godt triks å elte deigen lenge og vel. Og det er akkurat det som skjer med disse brødene: de blir skikkelig saftige og gode, og de holder seg saftige i mange dager.

Hensikten med å elte en deig, er å opparbeide glutenet i melet slik at det dannes et fint glutennettverk. Og det er nettopp dette nettet som gjør at deigen hever fint og at resultatet blir saftig og godt.

Men hva med eltefri bakst, tenker du kanskje nå? Med eltefri bakst lar vi tiden gjøre den samme jobben som eltemaskinen gjør for en vanlig deig.

LES MER: Sånn baker du et kjempegodt ELTEFRITT BRØD MED HVETE OG RUG

For å gi disse brødene et ekstra kick i hevingen, former jeg deigen til baller og lar dem ligge en liten stund før jeg gjør den siste formingen. Du kan hoppe over det punktet om det passer deg bedre.

God bakst til deg!

Ingredienser

Til deigen
200 g lettkokte havregryn
300 g fint sammalt hvetemel
650 g hvetemel
1.5 ts salt
1 pk gjær
3 ss olivenolje
8 dl vann, ca. 25 grader

Topping
50 g lettkokte havregryn

Slik baker du saftig brød med havregryn

Ha alle de tørre råvarene til deigen i en eltebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen Tilsett oljen og mesteparten av vannet og start eltingen. Jeg bruker å la maskinen gå på laveste eller nest laveste hastighet gjennom nesten hele eltetiden.

Deigen skal eltes i ca. 15 minutter, og i løpet av den tiden vil du se at den vil samle seg sammen. Tilsett resten av vannet etterhvert som du ser at deigen samler seg. Noen ganger tilsetter jeg alt, andre ganger er det kanskje en eller to spiseskjeer med vann som ikke blir med i deigen.

Kjør opp hastigheten på eltingen de to siste minuttene. Husk å stå ved siden av eltemaskinen for å passe på at den ikke hopper ned på gulvet.

Fjern eltekroken fra deigen og dekk deigen med et lokk. La den heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 1 time.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv ut deigen. Del den i to like store deler og form hver del til en rund bolle. Prøv å stram bollen mens du drar den mot deg. Legg over en klut og la deigen hvile i 15-20 minutter.

Forming av brødene

Kle to brødformer, på 2 liter hver, med bakepapir og sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.

Fyll litt lunkent vann i en bolle og fordel havregrynene på en tallerken.

Legg den ene deigballen, med toppen ned, på bakebordet og dra den litt ut til en firkant. Brett siden lengst fra deg inn til midten og klem endene lett ned. Dra kortenene litt ut før du plasserer dem innover mot midten. Så bretter du siden nærmest deg over midten slik at den dekker de tidligere brettene.

Sett håndflatene vannrette, med lillefingrene ned, bak brødet og dra det forsiktig mot deg samtidig som du strammer deigen litt.

Pensle oversiden av brødet med vannet før du dypper det i havregrynene og legger det i brødformen. Gjenta med det andre brødet.

La brødene heve til nesten dobbel størrelse. For å sjekke om de er klare for steking, kan du stikke en finger forsiktig ned i deigen. Kommer gropen rett ut, må deigen heve litt til. Dersom gropen sakte kommer ut, er brødene klare for steking.

Snitt dem gjerne på toppen med et barberblad før du setter dem på nederste rille i stekeovnen.

Stek brødene i 45-50 minutter. Stikk gjerne et steketermomter midt i det ene brødet, når du tror det er ferdig, for å sjekke kjernetemperaturen. Når den er 97 grader, er brødene ferdige.

Hvelv brødene over på en bakerist til avkjøling.

Lyst til å teste ut noen av Fru Timians produkter? Sjekk dem ut her!

4 kommentarer til “Saftig brød med havregryn”

  1. Har aldri fått til å bake brød- med denne oppskriften klarte jeg det omsider. Luftige og gode brød.
    Takk, fru Timian!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon