Eltefritt brød med hvete og rug

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Eltefritt brød med hvete og rug

Å bake eltefrie brød er, etter min mening, en befriende lettvint måte å bake brød på! Det er bokstavelig talt bare å røre sammen alle ingrediensene, la deigen stå helt i ro i ganske så mange timer, hvelve deigen ut på et bakebord og forme den til så mange brød som du lager, la deigen heve litt igjen før du setter i gang med stekingen.

Dette brødet har mest fint mel i seg, men også litt litt sammalt hvete og rug. Jeg synes det gir brødet en veldig saftig og god smak!

God bakst!

Oppskrift på eltefritt brød med hvete og rug
2 brød

250 g fin sammalt hvete
150 g grov sammalt rug
650 g hvetemel + litt til utbaking
1 ts salt
1/5 pk tørrgjær
8 1/4 dl vann, ca. 20 grader

Bland sammen alt det tørre i en stor bakebolle og rør det sammen. Hell i vannet og rør til alt er god blandet. Du trenger ikke røre mer enn det. Legg over plastfolie eller lokk og la bollen stå på kjøkkenbenken i 12–15 timer.

Dryss et lag med hvetemel på benken og hvelv deigen over. Del den i to. Klapp forsiktig hver del litt flatt utover før du bretter hver side inn til midten. (Se bildet under)

Dryss godt med rugmel på to rene kjøkkenhåndklær og legg brødene på hver sitt håndkle, med deigskjøten opp. Brett løst håndkleet rundt deigen.

Sett stekeovnen på 250 grader, varmluft. Sett to jerngryter samtidig inn i stekeovnen. Har du én gryte, bruker du det. Du kan også steke brødene uten. Da er det lurt å sette en stekeplate inn i stekeovnen samtidig som du setter den på.

La brødene etterheve i 1 ½ time. Bruker du jerngryter, tar du dem ut av stekeovnen, tar av lokken og hvelver deigen opp i gryta. Legg på lokket og sett gryta tilbake i stekeovnen. Stek brødene i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 15 minutter. Bruk gjerne et steketermometer for å sjekke at brødet er helt gjennomstekt. Det er det når det har fått en kjernetemperatur på 96-97 grader.

La brødene avkjøles på en bakerist. God bakst!

 

Oppskriften ble først laget til en stor koldtbordsak som jeg lagde for Familien. Da ble alle disse rettene servert sammen. Klikk deg inn på hver enkelt lenke for å komme til de ulike oppskriftene!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon