Grove eltefrie rundstykker

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 12-18 timer

Porsjoner: 40

Grove eltefrie rundstykker

Jeg tror virkelig at jeg aldri kommer til å bli lei nystekt gjærbakst! Det tror jeg kanskje er helt umulig å bli. Er du ikke enig? Det er noe med luktene som fyller huset når baksten står i ovnen og, ikke minst, følelsen av å ta det første bittet av baksten som ennå egentlig er litt for varm til å spises av. Kanskje skjære opp et rundstykke og plassere på en skive ost som rekker å smelte sånn akkurat passe før du har fått spist opp.

Nam!

Jeg blir nok aldri lei av å bake eltefrie versjoner av brød og rundstykker heller. Aller mest rundstykker. De er så utrolig kjekke å finne fram fra fryseren også, at jeg bestandig lager en stor porsjon når jeg er i gang.

Ingredienser

150 g havregryn
350 g fint sammalt rugmel
500 g grovbakst, ferdig blanding
1 kg hvetemel
2 ts salt
3 g tørrgjær
1.65 l vann

Slik gjør du

Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Bruker du fersk gjær rører du den ut i vannet før du heller det over det tørre og rører det hele sammen. Rør til alt melet er absorbert inn i væsken. Det er en ganske løs deig, men fall ikke for fristelsen å tilsette mer mel. Skrap ned deig fra kantene av bollen før du dekker den med plastfolie eller legger på en lokk.

La deigen stå på kjøkkenbenken i 12–18 timer.

Dryss et forholdsvis tykt lag med hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen over. Du trenger nesten en deigskrape til å greie å håndtere denne deigen, fordi den er så løs som den er. Del deigen i passe store stykker med deigskrapen eller en kniv. Brett sammen hver deigbit. Jeg bruker å brette inn 3 av sidene av deigen og så rulle den over. Her snakker vi ikke rulling som vi gjør med boller, til det er deigen altfor løs, men en helt enkel rulling slik at sidene du akkurat har brettet inn, kommer på undersiden av rundstykkene.

Dekk rundstykkene med et klede og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 230 grader varmluft.

Stek to og to brett samtidig. Jeg bruker å snitte rundstykkene med et barberblad før jeg setter brettene inn i stekeovnen. Og så snart jeg har fått to brett inn i ovnen, hiver jeg ca. 1 dl med vann inn i bunnen av stekeovnen.

Stek rundstykkene i 15–17 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

10 kommentarer til “Grove eltefrie rundstykker”

 1. Hei FruTimian. Nå prøver jeg meg for første gang på eltefrie rundstykker. Jeg halverte denne oppskriften. Du skriver at deigen skal være ganske klissete. Hvor klissete snakker vi her? Min ble nærmest som en tykk, tykk røre, mer enn en klissete deig. Høres det riktig ut? Den vil kanskje svelle mye på kjøkkenbenken til i morgen tidlig? 🙂
  Tusen takk for en flott og inspirerende blogg. Jeg går alltid til deg først når jeg trenger inspirasjon 🙂

  • Hei TOnje og takk for tilbakemeldingen.
   Deigen bruker å være å ganske klissete til meg også, men den høres kanskje litt for tynn ut hos deg. Men, bruk godt med mel på benken og fingrene når du skal bake ut, så går det nok bra. Vennlig hilsen Marit

   • Jeg bruker bare å hive det i bunnen av stekeovnen, men det kan skade emaljen i stekeovnen, så sett gjerne en langpanne i bunnen av stekeovnen samtidig som du setter den på. Vi bruker det for å få en enda bedre skorpe på det vi steker. men det går helt fint å ikke gjøre det også, altså!

 2. Hei!
  Jeg synes disse rundstykkene er sååå gode, men når jeg har dårlig tid kunne jeg tenke meg å steke dem i brødform. Sist gang jeg prøvde det smulet brødet veldig når det skulle skjæres på dag to. Har du noen tips til hvordan det jeg kan unngå at alt faller fra hverandre på benken?

  • På vanlige brød er det lang, og god elting av deigen viktig for at brødet ikke smakl smule, men vi elter jo ikke disse eltefrie rundstykkene. Jeg bruker egentlig ikke å oppleve at de eltefrie brødene smuler så mye, så jeg er litt uskkker på hva som er lurt å gjøre her. Kanskje noen andre har noen gode råd?

 3. Veldig godt med eltefrie rundstykker. Jeg synes det er mest praktisk å dyppe en stor skje (salatbestikk) i vann, ta en passe stor deigklump og legge på bakepapirkledd stekebrett. Lite kliss og fort gjort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon