Eltefrie brød med både grovt og fint mel

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Eltefrie brød med både grovt og fint mel

Jeg simpelthen elsker eltefrie brød. De er så fantastisk gode å spise og befriende enkle å lage. Det eneste som kreves er litt tid, og det gir jeg dem gjerne!

Det geniale med disse eltefrie brødene, foruten at de smaker så godt som de gjør, er jo det faktum at du ikke trenger å bruke tid på elting og at de ikke er spesielt fintfølende i forhold til hvor lenge deigen skal heve i første runde. Det spiller ingen rolle for det ferdige resultatet om deigen står på kjøkkenbenken i 12 og 17 timer. Ja, deigen tåler godt å stå fra én kveld til du kommer hjem fra jobb neste dag (under forutsetning av at du da ikke har en kveldsjobb eller bruker 5 timer på å pendle deg hjem).

Når det er sagt, skal jeg også si at deigen tåler å stå selv om du nå skulle finne på å ha kveldsvakt. Da ville jeg bare sette deigen litt kaldere, i kjøleskapet eller på et kaldt soverom etc., slik at hele heveprosessen går tregere.

Eltefrie brød med både grovt og fint mel

Dette trenger du for å bake eltefrie brød med både grovt og fint mel
 3 ganske små eller 2 litt store

900 g hvetemel
200 g fint sammalt hvetemel
200 g grovt sammalt rugmel
25 g salt
2 gram tørrgjær eller 8 g fersk gjær
1050 g vann (mengden vann er såpass ukurant å skrive i desiliter at jeg velger å skrive den i gram istedenfor)

Bland sammen alt melet, saltet og tørrgjæren i en stor bakebolle. Bruker du fersk gjær rører du den ut i vannet før du heller det over det tørre og rører det godt sammen.

Legg på et lokk eller dekk bollen med plastfolie og la deigen stå ente på kjøkkenbenken eller på et kaldere sted over natta – ref. det jeg skrev i innledningen.

Når du er klar for å arbeide videre med deigen, drysser du et godt lag med hvetemel på bakebordet og hvelver deigen over. Brett inn kantene på deigen og ”klem” dem fast på midten før du ruller deigen over. Dette gjør du for å stramme opp deigen slik at brødene holder seg bedre i fasongen etterpå.

Del deigen i 2 eller 3 like store deler og brett inn deigen på samme måte til du får runde og fine emner. Dryss et tykt lag med mel enten i heveformer eller på kjøkkenhåndklær som du plasserer i runde boller. Legg brødene til heving i ca. 2 timer.

Sett stekeovnen på 250 grader og sett inn jerngryte(r).

Når brødene er klare til å stekes, tar du gryta ut av ovnen og hvelver i brødet. Legg på lokket igjen og sett gryta tilbake i stekeovnen. Stek brødet i 30 minutter. Ta så av lokket, skru ned varmen til 225 og stek videre i 15 minutter.

Har du 2 jerngryter, kan du gjerne steke flere brød samtidig. Hvis ikke, er det lurt å la de andre brødene heve på en litt kaldere plass slik at de ikke overheves før stekingen.

La brødene avkjøles på en bakerist.

Eltefrie brød med både grovt og fint mel

God bakst!

 

10 kommentarer til “Eltefrie brød med både grovt og fint mel”

  1. Knallgodt brød, Unga ble helt ville. =) Bare en liten ting jeg lurer på. Er det meningen at skorpa skal bli så “seig” eller er det bare meg….? Hva skal jeg isåfall gjøre eller ikke gjøre??

  2. Hei Else Marie! Du kan ikke bruke lokk med plasthåndtak. Det vil smelte der inne 🙂 Men du kan legge over et lag med aluminiumsforlie istedenfor. God bakst!

  3. Dette brødet har blitt ein av mine favorittar. Har også prøvd å ha litt gresskarkjenner i, og vil etterkvart prøve med bl.a. solsikkefrø.

    • Å så hyggelig å høre, Marianne!
      Jeg synes også at dette er et kjempegodt brød 🙂 Lykke til med videre bakst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon