Da de eltefrie brødene inntok matverdenen med full gass, var det nærmest som en liten revolusjon å regne! Alle disse luftige, deilige brødene som kunne bakes uten å elte deigen, men bare la tiden utvikle det lille av gjæren som er i deigen slik at den blir full av disse små hullene som vi ønsker å ha når vi baker gjærbakst.

Jeg får ofte spørsmål fra dere om det er mulig å lage grytebrød, eller eltefrie brød som egentlig skal stekes i en jerngryte, i brødform istedenfor. Og det er fullt mulig! Det er akkurat det jeg har gjort her!

Deigen er den samme, og det er hele fremgangsmåten med stekingen også. For cluet med stekingen på grytebrødene, er å varme gryten i stekeovnen først, før du hvelver deigen oppi, legger på lokket og setter gryten i stekeovnen. Her har jeg gjort det samme med brødformene. Og så bruker jeg aluminiumsfolie som lokk. Funker som bare det!

Eltefrie brød med havregryn

til 2 brød

100 g fint sammalt hvetemel
175 g lettkokt havregryn
175 g fullkornshvetemel
550 hvetemel
¼ ts tørrgjær
1 ts salt
7 ¾ dl vann, ca 25 grader

Ha alle råvarene i en bolle og rør det sammen til alt melet utrørt. Legg over et lokk og la det stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

Dryss et lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Bruk en deigskrape for å samle deigen sammen. Jeg bruker å dra hvert av hjørnene inn til midten av deigen og gjøre det rundt deigen 2-3 ganger – totalt 8-12 brettinger.

Del så deigen i to like store deler og form dem til avlange brød.

Legg to deler med bakepapir ved siden av hverandre på et stekebrett og dryss over et godt lag med hvetemel. Legg brødene på hver sin del og dekk dem med et kjøkkenhåndkle.

Sett samtidig stekeovnen på 230 grader og sett to brødformer inn i stekeovnen.

La brødene etterheve i ca. 60 minutter. Finn fram aluminiumsfolie – gjerne et dobbelt lag – som du kan bruke til lokk på hver av brødformene. Ta brødformene forsiktig ut av stekeovnen. Husk disse er skikkelig varme. Hvelv brødene i hver sin form og fest over aluminiumsfolien.

Sett formen tilbake i stekeovnen og stek i 30 minutter. Ta av folien og stek videre i ca. 15 minutter. Du kan gjerne stikke et steketermometer midt i brødet for å sjekke om det er gjennomstekt. Brødet skal ha en kjernetemperatur på 97 grader.

Hvelv brødene ut av formene og legg dem på en bakerist til avkjøling.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Hei! Høres godt ut. Hvis man bruker en stor gryte, holder denne oppskriften da til 1 brød? Hva blir isåfall steketiden tror du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *