Eltefritt tomatbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Eltefritt tomatbrød

Det er bestandig spennende å skjære den første skiva av et brød som du har fylt opp med et fyll. Hvordan har det fordelt seg? Ble det som jeg hadde tenkt og hadde jeg i en passe mengde med fyll? Selv om jeg er svak for både fyll i brød og glasur på kaker (glasur har jeg skrevet om mange ganger), vet også jeg at det gjelder å styre seg litt. Det kan rett og slett bli for mye av det gode.

Det gjelder ikke for disse tomatbrødene. Og det skjønner du når du ser på bildet, ikke sant! Her går det en perfekt bølge av moste soltørkede tomater gjennom hele brødet. Jeg synes dette smaker aldeles strålende.

Tomatbrødene passer som tilbehør til en middag eller salat, eller spist som det er med en skive god ost på toppen. Jeg liker dessuten å grille det i grillpanna og bruke det som base i en bruschetta.

Eltefritt tomatbrød

Dette trenger du for å bake 2 eltefrie tomatbrød
850 g hvetemel
20 g salt
2 g tørrgjær eller 8 g fersk gjær
7 dl vann, ca. 25 grader
6 ss hjemmelagd tomatpesto – se oppskriften under

Superkapp tomatpesto
1 glass – 280 g hakkede soltørkede to mater
evt. ½ dl olivenolje

Bland sammen mel, salt og tørrgjær i en stor bakebolle. Bruk gjerne en bolle med lokk, hvis du har det. Jeg bruker sånne oppbevaringsbokser med lokk, som jeg kjøper på Europris, når jeg sette alle mine eltefrie brøddeiger. Bruker du fersk gjær, rører du den ut i vannet før du har det i. Rør sammen deigen til alt er blandet. Du trenger ikke å elte, bare forsikre deg om at alt melet er rørt inn i deigen.

Sett på et lokk eller dekk bollen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 12–15 timer.

Før du fortsetter med deigen neste dag, kan du lage tomatpestoen. Ligger de soltørkede tomatene i olivenolje, moser du bare alt innholdet i glasset med en stavmikser eller i food processoren. Er det solsikkeolje eller en annen oljetype, siler du den ut og sper med ca. ½ dl god olivenolje i moseprosessen. Pestoen skal være forholdsvis fast.

Pestoen du ikke bruker i brødene, holder seg i et lufttett glass i kjøleskapet i minst 1 uke. Den er perfekt å bruke til for eksempel pasta med tomatpesto.

Dryss et godt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Brett alle kantene inn til midten og vend den rundt før du deler den i to like deler.

Brett så hver del en gang til på samme måte som over. Kjevle hver del ut til en leiv som er ca. 80 cm lang og 15 cm bred. Fordel 3 ss tomatpesto utover før du bretter deigen over slik at den blir halvparten så bred. Så bretter du pølsen i to og surrer, nærmest fletter de to pølsene sammen. Legg det over på et bakepapirkledd stekebrett. Gjenta med resten.

La brødene etterheve i ca. 1 ½ time. De er ferdig hevet når du kan stikke en finger forsiktig ned i brødet uten at den gropen som ble, går ut igjen med en gang.

Sett stekeovnen på 130 grader varmluft.

Stek brødene i 35–40 minutter. Det kan være lurt å stikke et steketermometer midt inni brødet for å sjekke når det er gjennomstekt. Dette brødet tar jeg ut når det har nådd en kjernetemperatur på 99 grader.

La det avkjøles på en bakerist.

Eltefritt tomatbrød

Eltefritt tomatbrød

God bakst!

 

3 kommentarer til “Eltefritt tomatbrød”

  1. Kom akkurat over denne bloggen, og jeg må bare si; For et fantastisk verk! Et imponerende spekter av oppskrifter og varianter. Her skal jeg tilbringe tid fremover, og finne oppskrifter og inspirasjon. Ha en fin kveld!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon