Eltefritt brød med litt grovt mel
Når du først har fått snerten av eltefrie brød, vil det – etter all sannsynlighet – bli en morsom bakevane å ta med seg i hverdagen. Noe av det jeg liker aller best med eltefri bakst – i tillegg til den gode smaken, selvfølgelig 😉 – er at det er veldig fleksibelt å bake med. Deigen kan stå på kjøkkenbenken mellom 12 og 24 timer, og skjer det noe som gjør at du ikke rekker å forme deigen når du hadde tenkt, setter du bare deigen i kjøleskapet til du er klar.
Eltefrie brød minner mye om surdeigsbrød i både smak og konsistens, men får ikke den litt syrlige snerten og fylden som surdeigsbrød får. Surdeigsbrød blir litt det samme som en fyldig og litt lagret vin, mens det eltefrie blir en lett og frisk vin. Og spør du meg, er det veldig god plass til begge deler.
LES MER: Sånn lager du din egen surdeigsstarter.
God bakst til deg!
Ingredienser
125 g grovt sammalt hvetemel
1 ts salt
0.5 ts tørrgjær
4 dl vann, ca. 25 grader
Slik gjør du
Ha alle ingrediensene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, rører du den ut i vannet først. Rør alt sammen til alt melet er arbeidet inn i deigen. Legg over et lokk og la deigen stå på kjøkkenbenken i 12-24 timene.
Neste dag drysser du hvetemel på bakebordet og hvelver ut deigen. Det er kjekt å bruke en deigskrape til dette. Brett kantene av deigen inn mot midten. Gjør det rundt hele veien. Du kan gjenta rundt det hele én gang til slik at du får et rundt og fint brød.
KLIKK DEG INN HER FOR Å SE BILDER AV BRETTEPROSESSEN!
Dryss et tykt lag med hvetemel eller rismel (det får du kjøpt i helsekost og innvandrerbutikker) på et kjøkkenhåndkle. Legg deigen på håndkleet, med den glatte siden opp. Dryss et lag mel på brødet og brett håndkleet rundt brødet. Så legger du hele kledet oppi en bolle. La brødet etterheve i ca. 2 timer.
Sett stekeovnen på 250 grader og sett en jerngryte med lokk inn i kald ovn.
Når brødet er klart til steking, tar du ut jerngryten og tar av lokket. Vær forsiktig, for dette er veldig varmt. Hvelv brødet over i gryten. Legg på lokket og sett gryten tilbake i stekeovnen. Stek i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 15–20 minutter. Stikk gjerne et steketermometer i brødet for å sjekke om det er gjennomstekt. Det er ferdig når kjernetemperaturen er 97 grader.
Hvelv brødet over på en bakerist og la det avkjøles.