Halvgrovt eltefritt brød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 15-21 timer

Porsjoner: 1

Halvgrovt eltefritt brød

Er du hektet på å bake eltefri bakst? Jeg elsker eltefrie brød og -rundstykker! Utrolig enkelt og godt å lage. For meg går det litt i bølger om  jeg baker eltefritt eller med surdeig. Surdeigsbakingen er litt mer omstendlig, så noen ganger er det utrolig deilig å bare røre sammen den deigen, la den stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer, så brette den (se bildene litt lenger ned), heve og steke.

LES MER: Sånn baker du GROVE ELTEFRIE RUNDSTYKKER

De grytene du bruker til steking, kommer til å bli flekkete i glasuren etterhvert, så om du ikke har en gryte du vil utsette for denne behandlingen, kan du sjekke bruktbutikker for å se om du finner en gammel jerngryte der som du kan bruke.

God bakst!

Ingredienser

Halvgrovt eltefritt brød
300 g hvetemel
200 g grovt sammalt hvetemel
50 g havregryn
1 ts salt
0.33 ts tørrgjær
4.25 dl vann, ca. 25 grader

Slik gjør du

Ha alt det tørre i en bolle og rør rundt en gang. Bruker du fersk gjær, rører du det ut i vannet og heller blandingen i det tørre. Legg over et lokk eller dekk bollen med plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken i 12–18 timer.

Dryss et forholdsvis tykt lag med hvetemel på bordet og hvelv deigen ut av bollen. Bruk deigskrapen, eller godt melede hender, og brett kantene av deigen inn mot midten. Gjør det rundt hele veien. Du kan gjenta rundt det hele én gang til slik at du får et rundt og fint brød.

Dryss et tykt lag med hvetekli eller rugmel på et kjøkkenhåndkle. Legg deigen på håndkleet, med den glatte siden opp. Dryss et lag mel på brødet og brett håndkleet rundt brødet. Legg hele kledet i en bolle. La brødet etterheve i ca. 2 timer.

Sett stekeovnen på 250 grader og sett en jerngryte med lokk inn i kald ovn.

Når brødet er klart til steking, tar du ut jerngryten og tar av lokket. Vær forsiktig, for dette er veldig varmt. Hvelv brødet over i gryten. Legg på lokket og sett gryten tilbake i stekeovnen. Stek i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 15–20 minutter. Stikk gjerne et steketermometer i brødet for å sjekke om det er gjennomstekt. Det er ferdig når kjernetemperaturen er 97 grader.

Hvelv brødet over på en bakerist og la det avkjøles.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon