Eltefrie rundstykker

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Eltefrie rundstykker

En veldig stor andel av den gjærbaksten jeg har lagd de siste 2-3 årene har vært av typen eltefri deig. Selv før det eltefrie brødet fra Sullivan Street Bakery ble en verdensfarsott hadde jeg prøvd ut mange ulike oppskrifter på deiger som nærmest lager seg selv, og det er utrolig morsomt å lage brød og rundstykker på denne måten. Prinsippet er stort sett det samme: løs deg med særdeles lite gjær røres sammen akkurat nok til at de tørre ingrediensene inkorporeres med de våte. Bollen dekkes med plastfolie og får så lov til å stå på kjøkkenbenken i 12-15 timer før jeg med lett hånd former brødene, hever og steker.

Både dette eltefrie gulrotbrødet og ciabattaene er lagd på samme lest.

Nå er det rundstykker som står på menyen. Dette er en forholdsvis liten oppskrift, så du kan gjerne doble eller triple oppskriften. Det du skal huske på når du setter igang med bakingen er å ikke bruke mer mel enn det som står og å behandle deigen, etter første heving, varsomt, men bestemt. Begynner du å fisle for mye, blir det fort klinete. Ha godt med mel på benken og fingrene dine, så kommer dette til å gå lekende lett.

Lykke til med baksten!

Oppskrift på eltefrie rundstykker

Dette trenger du for å lage 9 rundstykker
400 g hvetemel + til utbaking
1 ½ ts salt
1 g tørrgjær
3 ½ dl vann, ca. 20 grader

Rør sammen det tørre i en bolle. Hell i vannet og rør det godt nok sammen til at alt melet er rørt inn. Dekk bollen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 12–14 timer. Du kan gjerne bruke fersk gjær også. Da bruker du et sted mellom 4 og 5 gram. Rør det ut i vannet før det helles over de tørre ingrediensene.

Dryss et godt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv ut deigen. Det som er viktig nå, er å ikke elte deigen hardt, men ta vare på alle de luftboblene som er utviklet. Det betyr at når du skal dele deigen, må du enten bruke en deigskrape eller en kniv.

Del opp i 9 like store deler. Deigen er litt klissete, så rull deigklumpene i så mye mel som nødvendig, men ikke kna det inn. For å forme rundstykkene, bretter du inn hjørnene på deigen og ruller den sammen til en tykk, liten pølse.

Legg rundstykkene over på en bakepapirkledd stekeplate. Dekk dem med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i 1 time. Sett stekeovnen på 250 grader, gjerne 300 hvis stekeovnen går så høyt.

Stek rundstykkene i 8–12 minutter, avhengig av hvor høy varme du har i stekeovnen. Avkjøles på et bakerist.

Oppskrift på eltefrie rundstykker

Disse rundstykkene er veldig gode sammen med en brokkolisuppe eller potetsuppe.

 

5 kommentarer til “Eltefrie rundstykker”

 1. Så bra, Anette! Jeg bruker vanligvis ikke å doble gjærmengden. I denne oppskriften er det jo veldig lite gjær i utgangspunktet, så her bruker jeg litt mer gjær enn for en enkel porsjon når jeg dobler.
  Lykke til 🙂

 2. Hei,

  Kan du gi dl-mål på melet? Har ikke vekt og jeg bruker å blande hvete og rug normalt skyter jeg fra hoften, men har erfart at disse eltefrie deigene krever litt mer nøyaktighet.

  Takk for gode oppskrifter!

 3. Hei Per!
  Takk for hyggelige ord.
  1 dl hvetemel veier ca 60 gram. Du får ønske deg en enkel vekt til neste bursdag 🙂 Er veldig kjekt å ha når behovet for nøyaktighet er tilstede. Moderne digitalvekter er dessuten utrolig praktiske ettersom du kan nulle ut vekten mellom hver ting du tilsetter f.eks en deig.
  Lykke til med baksten!
  Marit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon