Eltefritt julebrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Eltefritt julebrød

Jeg synes det er morsomt å prøve ut nye ting. Spesielt når det går bra. For det er det jo ikke bestandig at det gjør. Dette forsøket konkluderer jeg med at gikk riktig så bra! Et eltefritt julebrød! Det ble supergodt!

Jeg har ikke langet mange søte, eltefrie deiger før, og iallfall ikke med smør i, så jeg var litt spent på hvordan det skulle gå. Spenningen ble raskt forvandlet til forventning da jeg skjærte av den første skiven. Mmmm! Dette var skikkelig godt! Og jeg kommer garantert til å bake det igjen før jul!

julebrod-uten-elting

Oppskrift på eltefritt julebrød
1 brød

50 g smør
50 g aprikoser
50 g rosiner
25 g sukker
1/2 ts salt
1/4 ts kardemomme
1/5 pakke gjær – fersk eller tørr
150 g siktet rugmel
450 g hvetemel + til utbaking
1 ss (ca. 20 g) lys sirup
4 1/2 dl vann, ca. 25 grader

Smelt smøret og sett det til side.

Del aprikosene i 4 eller 6 og ha dem i en bakebolle sammen med alt det tørre. Bruker du fersk gjær rører du den ut i vannet. Tørrgjær blander du sammen med alt det tørre.

Ha i sirupen, vannet og det smeltede smøret og rør det sammen til alt det tørre er inkorporert i væsken.

Dekk bollen med et lokk eller plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken de kommende 12 timene.

Dryss et godt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Dette er en veldig løs deig, så det er en stor fordel å ha en deigskrape når du skal jobbe videre med den. Brett kantene på deigen inn til midten. Se bildene (bildene er laget til en annen oppskrift. Det er derfor det ikke er noe tørket frukt i denne):

bretting-av-deig

Dryss et tykt lag med hvetemel på et rent kjøkkenhåndkle. Jeg bruker å legge kjøkkenhåndkleet oppå et stekebrett, så at det er lettere å flytte brødet.

Brett deigen en gang til på samme måte som ovenfor, og legg den med brettekantene ned på håndkleet. Dryss mel over brødet og legg et klede over. La det ligge slik til etterheving i ca 1 1/2 time.

I mellomtiden setter du på stekeovnen på 230 grader. Sett samtidig inn en jerngryte med lokk, en keramikkbolle eller noe annet som tåler høy temperatur, og som du har et tett lokk til, på nederste rille. Gryta skal ikke smøres. Du kan også bruke et dobbelt lag med aluminiumsfolie som lokk.

Ta gryta ut av stekeovnen og hvelv brødet oppi. Vær forsiktig! Husk at dette er ulidelig varmt. Forhåpentligvis har du hatt nok mel på kledet, slik at brødet sklir rett ned. Sitter noe av deigen fast, lemper du den også oppi gryta før du setter på lokket og setter gryta inn i stekeovnen igjen.

Stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 25-30 minutter til brødet har fått en fantastisk gyllenbrun farge og er gjennomstekt. Jeg synes det er greit å bruke et steketermometer for å vite når det er ferdig. Da har det en kjernetemperatur på 98 grader.

Hvelv brødet over på en bakerist og la det bli avkjølt før du skjærer i det.

eltefritt-julebrodeltefritt-julebrod-med-rosiner-og-aprikoserjulebrodjulekake-med-brunost

Nyt!

 

 

 

4 kommentarer til “Eltefritt julebrød”

  1. Nam! Ser utrolig godt ut. Du skriver at gryta ikke skal smøres. Jeg ser for meg den drittjobben med å pirke brødet ut av gryta igjen (med god grunn etter å ha stekt Skappelbrød i usmørt form!). En kjapp vift med Formfett rett før brødet hives oppi den varme kjelen er med andre ord ikke nødvendig eller å anbefale?

    • Hei Ragnhild! Brødet brenner seg ikke fast! Jeg garanterer! Så lenge som du gjør som det står i oppskriften, å setter gryta inn i stekeovnen og lar den bli skikkelig varm før du tar den ut og hvelver brøddeigen oppi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon