Eltefritt 5-kornbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time + 13+ timer heving

Porsjoner: 1

Eltefritt 5-kornbrød

Eltefrie brød vil for alltid være en genial oppfinnelse! Ja, jeg lagde mine første eltefrie brød lenge før de ble verdenskjente gjennom Sullivan Street bakery, men det var jo først da den eltefrie baketrenden virkelig tok av.

Jeg baker enda mer eltefrie rundstykker enn eltefrie brød, fordi jeg elsker å spise varme rundstykker til frokost i helgene. Så jeg bruker (nesten) bestandig å ha det liggende på lur i fryseboksen.

Når jeg baker eltefrie brød har de en tendens til å forsvinne fra brødboksen i et vilt temop! Jeg tar det som et godt tegn 😉

*Til dette brødet har jeg brukt en 5-kornblanding fra Änglamark – Coops økologiske merke. Innholdet i posen er: knuste hvetekjerner, knuste rugkjerner, sesamfrø, solsikkekjerner og linfrø. Du kan selvfølgelig lage din egen blanding.

Ingredienser

Eltefritt 5-kornbrød
500 g hvetemel
150 g fullkornshvetemel
150 g 5-kornblanding * - se over
1 ts salt
0.25 ts tørrgjær
6 dl vann

Slik gjør du

Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Bruker du fersk gjær rører du den ut i vannet før du heller det over det tørre og rører det hele sammen. Rør til alt melet er absorbert inn i væsken. Det er en ganske løs deig, men fall ikke for fristelsen å tilsette mer mel. Skrap ned deig fra kantene av bollen før du dekker den med plastfolie eller legger på et lokk.

La deigen stå på kjøkkenbenken i 12–18 timer.

Dryss et forholdsvis tykt lag med hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen over. Det er veldig greit å bruke en deigskrape når du håndtere deigen. Brett deigen som du ser på bildene i dette innlegget.

Har du heveform, sprøyter du først på litt vann i det før du drysser på et godt lag med hvetemel og legger i brødet. Du kan også legge brødet på et bakepapirkledd stekebrett og hvelve en bolle over.

La brødet etterheve i 1-2 timer. Det varierer litt ut fra for mye fres det er i deigen din og hvor varmt det er der deigen står. Men den skal bli ca. dobbelt så stor som den var.

Mens brødet etterheves, setter du stekeovnen på 230 grader og setter inn en jerngryte samtidig.

Når deigen er hevet ferdig, tar du gryten ut av stekeovnen og tar av lokket. Vær forsiktig for dette er jo veldig varmt! Hvelv brødet oppi kjelen og legg på lokket igjen.

Sett gryta tilbake i stekeovnen. Stek brødene i 30 minutter. Ta så av lokket og stek videre i 15-20 minutter.

Stikk gjerne et steketermometer midt inni brødet for å sjekke kjernetemperaturen. Den bør være 97 grader.

Hvelv brødet ut va formen og over på en bakerist til avkjøling.

God bakst!

2 kommentarer til “Eltefritt 5-kornbrød”

  1. Hei!
    Skal denne kornblandingen ligges i vann før du tar den i deigen? kan man lage rundstykker av samme deigen?

    • Hei Tove Mette! Nei, jeg har ikke gjort det. Helkornene har rukket å bli myke allikevel ettersom deigen ligger så lenge. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon