Brød har gjennom hele historien og overalt i verden spilt en stor symbolsk rolle. Kanskje først og fremst fordi det tilsynelatende døde melet våkner til liv når det blir blandet sammen med vann og gjær. Ja, legger du til litt ekstra tid i tillagingen, kan du til og med kutte ut gjæren og lage din egen. Ingen annen matlaging forandrer råvarene like radikalt som baking. Og det er jo nettopp derfor det er så utrolig moro å bake også. Du formelig ser at råvarene våkner til liv rett foran deg.

I tillegg til de tre forannevnte råvarene – mel, vann og gjær – bruker jeg kun salt når jeg baker disse knasende sprø og luftige ciabattaene. Perfekte å spise akkurat som de er, med pålegg eller som tilbehør til annen mat.

Dette trenger du til 20 ciabatta
1 kg hvetemel
2 ts salt
1/2 pk gjær, fersk eller tørr
7 dl fingervarmt vann

Jeg bruker å elte deigen i miksmasteren. Vil du gjøre det for hånd, er det selvfølgelig fullt mulig. Legg i tilfellet til noen minutter på eltetiden.

Oppskrift på ciabatta

Ha hvetemelet og saltet i en miksmasterbolle. Bruker du tørrgjær blander du det inn sammen med hvetemelet. Vanlig fersk gjær smuldrer du opp og rører ut i vannet. Tilsett vannet i en stråle mens miksmasteren går på ganske lav hastighet. Når alt vannet er tilsatt, øker du hastigheten og lar mikseren gå i ca. 13 minutter.

Dette er en forholdsvis løs deig, så fall ikke for fristelsen til å tilsette mer mel enn det som står i oppskriften. Deigen blir helt perfekt med de angitte mengdene. Legg plastfolie over bollen og la deigen heves i 45 minutter på et lunt og varmt sted.

Oppskrift på ciabatta

Legg et bakeklede på et stekebrett og dryss et tykt lag med hvetemel oppå. Dra hånda over for å forsikre deg om at hele flaten er dekt.

Oppskrift på ciabatta

Hell deigen over og bruk fingrene til å dra deigen utover slik at den dekker hele stekebrettet.

Oppskrift på ciabatta

Dekk deigen med et bakeklede og la deigen etterheve i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 230 grader og kle to stekbrett med bakepapir.

Oppskrift på ciabatta

Oppskrift på ciabatta

Dryss et lag med hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen over. Det er ingen krise om den nå blir seende litt flat og tufsete ut. Bruk en kvass kniv og skjær 3 langsgående snitt den ene veien og 4 den andre. Da ender du opp med 4 ruter langs kortsiden og 5 på langsiden. Totalt 20 stykker. Legg dem over på stekebrettet.

Sett det første brettet rett inn i stekeovnen – det trenger ikke å heve nå – og stek ciabattaene i 13–15 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

 Oppskrift på ciabatta

Oppskrift på ciabatta

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  • Ja det kan de. De vil flyte litt utover ettersom det er en løs deig. Litt avhengig av hvor store brødene blir, men rundt 30-35 minutter, vil jeg tippe – på 225 grader. God bakst!

  • Hei Camilla. Det var skikkelig klønete skrevet. Jeg mener du skal lage 3 snitt den ene veien og 4 den andre. Det vil gi 4 ruter den ene veien og 5 den andre. Jeg skal skrive om teksten her litt 🙂

  • gjorde nytt forsøk i dag..da fikk jeg inn en kilo mel uten at deigen ble en betongkloss,så da skylder jeg på kjøkkenvekten sist jeg forsøkte,takk for svar,blir ciabatta til lunsj i dag 🙂

  • Bruker du varmluft når du steker, spiller det ingen rolle hvor i stekeovnen du steker dem 🙂

 1. Hvorfor skal man tilsette salt på slutten? Jeg prøve med med å tilsette det fra starten av, uten problem.

  • Hei ELisabeth! Det er bare å ha i saltet samtidig som resten. Jeg skal gjøre om oppskriften på det. Jeg hadde en periode hvor jeg dreiv og prøvde ut det, for å se om det ga noen andre resultater, så denne oppskriften er helt sikkert fra den tiden.

 2. Hei Fru Timian,
  Jeg bakte ciabattas på søndag.
  De falt litt sammen etter at jeg tok de fra bakebrettet og over på benken..
  Kan jeg ha «gone overdone» med mel på bakebrett og bakepapiret? (tok en god slump)

  Eller klønte jeg kanskje for mye da jeg skar de opp, så de mistet «piffen»?

  Pleier å få til bakst.

  • Hei Pernille!
   Det høres mest ut som om de ble litt for mye hevet før du satte dem i stekeovnen til steking. Det er veldig vanskelig for meg å si hva det ellers kan være så lenge som jeg ikke har vært med i hele prosessen. Håper de smakte bra allikevel og at du ikke har mistet motet!
   God bakst videre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *