Medisterkaker hører skikkelig denne årstiden til! Og liker du en enkel og god variant, kan du kjøpe ferdig spedd medisterdeig i butikken og så steke medisterkaker av det. Lag gjerne en stor porsjon når du først er igang, for medisterkaker er veldig fine å fryse!

Her har jeg lagd grove medisterkaker. Da bruker jeg vanlig kjøttdeig av svin, som både er lettere å få kjøpt i butikken og som er et magrere produkt enn medisterfarse (som jo er det vanlige å bruke dersom du skal lage medisterdeigen din selv.)

La alle ingrediensene være skikkelig kalde når du lager kakene. Du kan gjerne putte miksmasterbollen i kjøleskapet en stund før du starter også.

Èn av favorittmiddagene mine da jeg var lita var også laget av medisterdeig; nemlig tørndersk cowboygryte. Oppskriften på den finner du her!

Jeg har et samarbeid med Brødr. Ringstad her i Rakkestad hvor jeg bor. De er en kjøttforedningsbedrift som leverer varer på hele Østlandsområdet. Se gjerne etter produktene deres neste gang du er i butikken. Nå vet jeg at de har medisterfarse på tilbud!

Grove medisterkaker

Oppskrift på grove medisterkaker med erstestuing, brun saus og kokte poteter
20 medisterkaker

Medisterkaker
1 ¼ kg kjøttdeig av svin
3 ts salt
5 ss potetmel
1 ts nykvernet pepper
½-1 ts muskattnøtt (½ nøtt)
¼ ts malt ingefær
2 ½ dl H-melk
olje til steking
kraft eller buljong til trekking

Brun saus
1 liten sjalottløk
25 g smør
1 ss hvetemel
2 dl kraft eller buljong
3 dl fløte
nykvernet pepper
evt. litt salt

Ertestuing
250 g tørre grønne erter
50 g smør
4 ss hvetemel
1 dl H-melk
1/2 ts salt
1 ts sukker

kokte poteter og gulrøtter til servering

Ertestuingen må du starte med dagen før servering. Legg ertene i en romslig bolle og hell over nok kaldt vann til at det dekker med 4-5 centimeter. Neste dag heller du av vannet og har ertene i en kasserolle. Ha over nok kaldt vann til at det dekker godt. Kok ertene i ca. 1 time, til de er møre. Ha i mer vann hvis de koker tørt.

Hell ertene over i et dørslag. Smelt smøret i kasserollen og rør inn hvetemelet og melken. Ha i ertene og kok opp. Rør inn salt og sukker og la det koke i 2-3 minutter. Legg på et lokk og la ertestuingen hvile i 10 minutter.

Alle råvarene til medisterkakene bør være kjøleskapskalde når du setter igang. Ha kjøttdeigen i en miksebolle. Sett eltekrok på mikseren og la den jobbe på forholdsvis lav hastighet. Tilsett salt, potetmel, peppermuskattnøtt og malt ingefær og elt det inn i deigen.

Spe med melken, litt av gangen. Det er ikke sikkert at du trenger alt. Det må du se an.

Væt håndflatene med vann og form kaker av deigen. Jeg bruker en skje til å forme inni den ene håndflaten. Varm olje i en stekepanne og brun medisterkakene. De trenger ikke å bli gjennomstekte.

Du kan gjerne lage en stor porsjon medisterkaker samtidig, og så avkjøle og fryse ned når du har kommet til dette punktet. De du skal bruke nå med en gang, har du i en kjele med kraft eller lett buljong. Koker opp og lar dem trekke i sydende vann (vann på kokepunktet) til de er gjennomvarme.

Du kan bruke av den samme kraften eller buljongen til sausen.

Finhakk løken til sausen og ha den i en kasserolle sammen med smøret. La det surre på svak varme i 3-4 minutter. Ha i hvetemelet og rør det sammen. Spe med kraften eller buljongen. Kok opp og rør ut alle klumper.

Ha i fløten og la sausen småkoke i 7–8 minutter. Smak til med salt og pepper.

Kok poteter og gulrøtter! Så er maten klar for servering!

God middag!

Grove medisterkaker Grove medisterkaker Grove medisterkaker

 

Her kan du se noen av blogginnleggene jeg har skrevet for Brødr. Ringstad tidligere.

Grove medisterkaker

Urtefylt lammelår og elgstek med kål- og gulrotstuing og brun saus.

 

Dette blogginnlegget har jeg skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Brødr. Ringstad

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *