Kjøttgryte med rotgrønnsaker og potetstappe

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Kjøttgryte med rotgrønnsaker og potetstappe

Det er innafor med gryter igjen nå, ikke sant? Nå er kveldene såpass mørke og jeg har for lengst begynt med stearinlys på kveldene, så da er det også på tide med noen gryter igjen!

Jeg er veldig glad i å la grytene stå inne i stekeovnen i flere timer for å bli ferdig. De kan jo selvfølgelig også stå på en stekeplate, men da må du følge litt mer med for å forsikre deg om at det ikke blir brent i bunnen av gryten. Men har du en gryte med lokk som tåler å stå i stekeovnen, er det utrolig kjekt å bruke. Skru varmen på 115-120 grader varmluft og sett inn kjelen så snart gryten har kokt opp. Så lenge lokket ligger på, vil gryten ikke koke tørr og det vil heller ikke brennes fast i bunnen. En helt tipp topp tilberedningsmåte, spør du meg!

Stekeovn eller stekeplate – riktig god grytemiddag til deg!

 

Kjøttgryte med rotgrønnsaker og potetstappe

4-5 personer

Kjøttgryten
700 g grytekjøtt
2 ss olivenolje
2–3 dl vann
½ purre
3 fedd hvitløk
2 løk
½ rød chili
3 gulrøtter
½ sellerirot
3 dl creme fraiche
1 ts salt
nykvernet pepper
1 boks hermetiske røde linser
noen ferske urter til servering, her bruker jeg koriander

Potetstappen
800–900 g kokefast potet
1 fedd hvitløk
1 ½ dl melk
25 g smør
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

Sett stekeovnen på 115 grader.

Del grytekjøttet i terninger og brun det i 2–3 omganger sammen med oljen i en stekepanne på høy varme. Ha kjøttet over i en gryte etter hvert som det stekes. Hell vannet over i stekepannen og kok den ut før du heller vannet over i gryten.

Vask purren og del den i ringer. Grovhakk hvitløken og løken og finhakk chilien. Du kan fjerne frøene på den før du hakker den opp, så blir det ikke like sterkt.

Del gulrøttene og selleriroten i terninger på ca. 1 x 1 cm og ha i gryten. Ha i creme fraiche, salt og pepper.  Kok opp og legg på et lokk. Nå kan du enten la gryten småkoke på platen de kommende 3 timene eller sette gryten i stekeovnen like lenge.

Noen minutter før servering skyller du linsene i kaldt vann og har i gryten. La gryten koke opp igjen. Smak til med salt og pepper. Dryss over urter før servering.

Skrell potetene og del i terninger. Fjern skallet på hvitløkfeddet. Kok poteter og hvitløk møre i usaltet vann. Hell av vannet og la potetene dampe tørre i noen minutter før du har i smøret og moser potetene. Spe med melken og smak til med salt og pepper.

 

12 kommentarer til “Kjøttgryte med rotgrønnsaker og potetstappe”

 1. Hei
  Tenkte å prøve meg på denne til jentekveld på fredag, men har ikke tid til å lage den samme dag. Blir den like god om den lages dagen i forveien og varmes opp igjen?
  Er glad i småpoteter i en eller annen form…kan de erstatte potetmos – som jeg har dårlig erfaring med å lage 🙁 Siste forsøk ble mer som klister. Kunne sikkert brukt ris, men er ikke spesielt glad i det.
  Og blir det for mye om jeg også lager den nydelig loffen med ost/smør/majones/hvitløk?

  • Hei Berit!
   Denne gryten kandu gjerne lage dagen før. Du kan også – om du har tid – lage den på morgenen og så la den stå i stekeovnen i en gryte med lokk, på 120 grader hele dagen. Men altså, lag den gjerne dagen før.
   Når du får klistrete potetstappe, har du sannsynligvis rørt for mye og hardt i den når du har rørt den sammen. Det er mye stivelse i potet og når den røres for mye, blir det klistrete. Råstekte poteter er kjempegodt til. Du kan f.eks kjøpe småpoteter som du har i en langpanne sammen med olivneolje, salt og pepper og så steker på 225 grader i 20-25 minutter.
   En god loff til er bestandig helt topp! Lykke til!

  • Hei Camilla! Grytekjøtt er en fellesbenevnelse for kjøtt – og her i denne oppskriften mener jeg storfekjøtt – som trenger lang tilberedningstid. Det kan være høyrygg, bibringe, rundstek og bog. Ofte står det grytekjøtt på pakken i butikken.

  • Hei Anna!
   Det står i teksten før selve oppskriften 😉 Sett stekeovnen på 115-120 grader og la lokket været tett på!

 2. Hei! Skal det være så lite væske i gryten? Jag prøvde å lage den helt rett frem som det stod i oppskriften men omtrent alt av væske var kokt bort.

  • Hei Helene!
   Det er mulig at det trengs mer væske om du lar gryten putre på stekeplaten, selv om du har på lokk der også. Jeg bruker bestandig å la grytene mine stå i stekeovnen, og da er det velig lite væske som fordamper. Men om den blir for tørr, er det bare å spe med litt vann 🙂

 3. Gryta var veldig god.., faktisk så sa “guttungen” på 19: den var veldig, veldig god🤩🤩🤩 .., og den var enkel .., trenger bare tiden.., og det er jo bare å planlegge. Denne kommer jeg til å lage flere ganger.

  • Du kan kutte dem ut – da blir gryten litt tynnere i konsistensen, så det kan være lurt å tilsette til mel eller maisenna for å tykne den – eller du kan ha i hermetiske bønner eller kikerter, om du vil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon