Det er innafor med gryter igjen nå, ikke sant? Nå er kveldene såpass mørke og jeg har for lengst begynt med stearinlys på kveldene, så da er det også på tide med noen gryter igjen!

Jeg er veldig glad i å la grytene stå inne i stekeovnen i flere timer for å bli ferdig. De kan jo selvfølgelig også stå på en stekeplate, men da må du følge litt mer med for å forsikre deg om at det ikke blir brent i bunnen av gryten. Men har du en gryte med lokk som tåler å stå i stekeovnen, er det utrolig kjekt å bruke. Skru varmen på 115-120 grader varmluft og sett inn kjelen så snart gryten har kokt opp. Så lenge lokket ligger på, vil gryten ikke koke tørr og det vil heller ikke brennes fast i bunnen. En helt tipp topp tilberedningsmåte, spør du meg!

Stekeovn eller stekeplate – riktig god grytemiddag til deg!

 

Kjøttgryte med rotgrønnsaker og potetstappe

4-5 personer

Kjøttgryten
700 g grytekjøtt
2 ss olivenolje
2–3 dl vann
½ purre
3 fedd hvitløk
2 løk
½ rød chili
3 gulrøtter
½ sellerirot
3 dl creme fraiche
1 ts salt
nykvernet pepper
1 boks hermetiske røde linser
noen ferske urter til servering, her bruker jeg koriander

Potetstappen
800–900 g kokefast potet
1 fedd hvitløk
1 ½ dl melk
25 g smør
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

Sett stekeovnen på 115 grader.

Del grytekjøttet i terninger og brun det i 2–3 omganger sammen med oljen i en stekepanne på høy varme. Ha kjøttet over i en gryte etter hvert som det stekes. Hell vannet over i stekepannen og kok den ut før du heller vannet over i gryten.

Vask purren og del den i ringer. Grovhakk hvitløken og løken og finhakk chilien. Du kan fjerne frøene på den før du hakker den opp, så blir det ikke like sterkt.

Del gulrøttene og selleriroten i terninger på ca. 1 x 1 cm og ha i gryten. Ha i creme fraiche, salt og pepper.  Kok opp og legg på et lokk. Nå kan du enten la gryten småkoke på platen de kommende 3 timene eller sette gryten i stekeovnen like lenge.

Noen minutter før servering skyller du linsene i kaldt vann og har i gryten. La gryten koke opp igjen. Smak til med salt og pepper. Dryss over urter før servering.

Skrell potetene og del i terninger. Fjern skallet på hvitløkfeddet. Kok poteter og hvitløk møre i usaltet vann. Hell av vannet og la potetene dampe tørre i noen minutter før du har i smøret og moser potetene. Spe med melken og smak til med salt og pepper.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Hei
    Tenkte å prøve meg på denne til jentekveld på fredag, men har ikke tid til å lage den samme dag. Blir den like god om den lages dagen i forveien og varmes opp igjen?
    Er glad i småpoteter i en eller annen form…kan de erstatte potetmos – som jeg har dårlig erfaring med å lage 🙁 Siste forsøk ble mer som klister. Kunne sikkert brukt ris, men er ikke spesielt glad i det.
    Og blir det for mye om jeg også lager den nydelig loffen med ost/smør/majones/hvitløk?

    • Hei Berit!
      Denne gryten kandu gjerne lage dagen før. Du kan også – om du har tid – lage den på morgenen og så la den stå i stekeovnen i en gryte med lokk, på 120 grader hele dagen. Men altså, lag den gjerne dagen før.
      Når du får klistrete potetstappe, har du sannsynligvis rørt for mye og hardt i den når du har rørt den sammen. Det er mye stivelse i potet og når den røres for mye, blir det klistrete. Råstekte poteter er kjempegodt til. Du kan f.eks kjøpe småpoteter som du har i en langpanne sammen med olivneolje, salt og pepper og så steker på 225 grader i 20-25 minutter.
      En god loff til er bestandig helt topp! Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *