Fint brød med litt rugmel

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Fint brød med litt rugmel

Ettersom det var verdens brøddag i går tenkte jeg det var på sin plass å bake et deilig brød. For det er jo virkelig ikke mye som slår smaken av nystekt brød! Jeg fikk derfor en perfekt avslutning på dagen i går. To skiver nybakt brød med den beste røkte laksen jeg har spist siden jeg var unge. Røkelaksen fikk jeg i gave på lørdag. En venn av meg har først fisket laksen i Namsen, så fått den røkt. Og den smakte altså helt fantastisk godt! Gleder meg til å spise mer av den i dag.

Men, tilbake til brødet! Jeg gjorde meg litt ekstra fore i går og lot deigen først heve, så delte jeg deigen i to og formet dem til hver sin ball, som så fikk lov til å heve og hvile i ca. 30 minutter før jeg så formet brødene og lot dem heve før steking. Det blir litt ekstra spenst i deigen når den får den ekstra formingen og hevingen, men det går bra å kutte det steget også. Bare så det er sagt.

God bakst!

Hjemmebakt brød med hvetemel og rugmel

2 brød

800 g hvetemel
100 g fint sammalt hvetemel
100 g grovt sammalt rugmel
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr
3 ss oliven- eller rapsolje
7 dl vann, ca. 25 grader
ekstra mel til utbaking*

* I tillegg til vanlig mel til utbakingen bruker jeg semolinamel som jeg ruller brødet i når det er ferdig formet før siste heving. Semolinamel får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker og delikatessebutikker. Men, det går veldig fint å bruke vanlig hvetemel til dette også.

Ha alle de tørre ingrediensene i en miksebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren vil løses fint opp i deigen. Ha i oljen og vannet og sett kjøkkenmaskinen på den nest laveste hastigheten. Elt deigen i 12-15 minutter. Øk hastigheten litt og elt videre i noen minutter til. Deigen skal føles glatt og fin og den skal begynne å løsne fra bollen.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 45 og 60 minutter.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i to like store deler og ruller dem ut til hver sin ball. Kjenn at du strammer til deigen litt på toppen mens du ruller ut. Dekk deigen og la den heve i 30 minutter. Dette kalles rundvirking og det er dette steget som vil gi litt ekstra spenst i det ferdige brødet, men som du kan hoppe over (og som jeg også hopper over både støtt og stadig).

Form ballene til hvert sitt brød. Her har jeg latt dem heve i heveformer, men deigen er såpass stram, at det ikke er nødvendig. Jeg gjorde det bare fordi jeg ville ha møster av formene på de ferdige brødene. Da drysser jeg masse semolinamel i heveformene før jeg legger brødene opp ned i formene. Du kan ha brødene i en brødform om du ønsker det, eller du kan la dem heve rett på et stekebrett. Rull gjerne brødene i vanlig mel eller semolinamel før du legger dem til heving.

Dekk brødene med plastfolie og la dem etterheve i ca. 30 minutter. Brødene er ferdig hevet når du trykker lett på et av dem, og gropen etter fingeren blir værende. Spretter deigen rett ut igjen, lar du dem heve litt lenger.

Sett stekeovnen på 250 grader samtidig.

Snitt brødene med en skarp kniv før du setter dem inn i stekeovnen. Stekes i 10 minutter på 250 grader. Skru ned varmen til 200 grader og stek videre i ca. 20 minutter. Sjekk gjerne med et steketermometer for å se om de er gjennomstekte. Kjernetemperaturen skal være 97 grader. La brødene avkjøles på en bakerist.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon