På trøffeljakt i Piemonte

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

På trøffeljakt i Piemonte

Noen ganger er det sånn at jeg må klype meg litt i armen bare for å være sikker på at jeg faktisk ikke bare sitter på kontoret og dagdrømmer, men får lov til å oppleve så mye spennende som jeg gjør! Og det ble litt klyping da jeg fikk være med på trøffeljakt i Alba i Piemonte i november i fjor.

Jeg hadde aldri spist fersk trøffel før, bare smakt trøffelolje, som jeg synes smaker skikkelig dårlig, så jeg var riktig så spent på om jeg skulle skjemme meg ut ved å ikke like denne superdyre luksusvaren eller om jeg skulle bli like hektet som jeg visste noen at mine medreisende er.

I Alba er det hvit trøffel som gjelder. Til rundt kr 25.000 pr kilo, hvis du er god til å prute og kjøper rett fra en trøffeljeger. Herlighet!

Kjempestore hvite trøfler. Du skulle kjent lukten i rommet disse lå! 

I tillegg til hvite trøfler er Piemonte kjent for sitt robuste og smakfulle kjøkken og sin vin. Og menneskene her ånder virkelig for sin mat og vin!

Piemonte er en av de mest kjente vinregionene i verden, så da passet det i grunn fint at vi skulle få tilbringe våre dager her på vingården til Fontanafredda.

Elsker dette landskapet!

Her kommer en bitte liten vinskole om vinregionen Piemonte

De to mest vanlige druene i Piemonte er Nebbiolo og Barbera.

Nebbiolo blir kalt dronningen av røde druer, og er den mest prestisjefulle druen herfra. Navnet Nebbiolo kommer fra ordet tåke, og tåke bruker det å være mye av i oktober når druene høstes. Det var tåkete morgener da vi var der også.

Nebbiolodruen er veldig tanninrik noe som gjør at vinen ofte må lagres i flere år før den kan drikkes. For under lagring vil tanninnivået reduseres.

Kjøper du deg en flaske Barolo vil den bestandig være av Nebbiolo.

Barbera står for halvparten av vinproduksjonen i Piemonte. Barberadruene plukkes tidligere enn Nebbiolodruene. Druene er rike på syre, men har lite tanniner. Det betyr både at vinen ikke trenger like lang lagringstid som Nebbiolo og at de som lett får hodepine av røde viner, ofte tåler Barbera ganske så bra.

Alta Langa – Hvis du vil fornærme en italiener som bor i Alba, spør du etter prosecco når du går i den lokale baren. Her lager de nemlig Alta Langa og ikke prosecco. Alta Langa lages med Pinot Noir og Chardonnay og den lages på champagnemetoden, som er en mer omfattende prosess enn ved prosecco, og som krever minimum 30 måneders lagring på flaske før den kan selges.

Aberto Grasso er ansvarlig for vinrankene hos Fontanafredda. Her viser oss han hvordan man beskjærer. Vinrankene skal beskjæres ulikt ut fra hvilken drue det er, og det er en krevende og vanskelig jobb. Over 80 % av greinene forsvinner i beskjæringsprosessen, for her gjelder det å få maks kvalitet på de druene som kommer. Og da er det jo greit å skjære vekk de riktige greinene.

Høsttåken ligger over Fontanafredda. 

Så til trøffeljakten! De hvite trøflene vokser på røttene til ulike tresorter, så her må det gode neser til for å lukte dem opp. Franco har vært trøffeljeger i mange år – du må ha et sertifikat for å kunne jakte på hvite trøfler – og Mara er én av trøffelhundene han har.

Franco og Mara fant flere små hvite trøfler!

Og tror du jeg likte de hvite trøflene? Oh yeah! Det var utrolig godt! Fantastiske smaker. Og vi spiste mengder av den!

2 kommentarer til “På trøffeljakt i Piemonte”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon