Jeg antar at de færreste stundenter har en stor kjøkkenmaskin som kan elte en stor gjærdeig, så da tenker jeg det er kjekt å ha en brødoppskrift hvor du bare rører sammen alle ingrediensene, har deigen rett over i brødformer og lar brødene heve der før de stekes.

Disse hjemmebakte brødene metter mye mer enn veldig mange av de butikkjøpte og de blir veldig mye billigere også. Et godt tips til de som ikke spiser et halvt brød om dagen, er å skjære brødet i skiver, ha det i en brødpose og legge det i fryseren. Da kan man ta opp de skivene man trenger etterhvert. De frosne skivene er dessuten fine å smøre på – mens de fremdeles er frosne – for så å legge i matpakken. Da blir den fresh og fin ved lunsjtider.

PS! Du trenger altså ikke å være student for å bake disse brødene 😉

Studentbrød

til 2 brød – i 2 liters former

400 g fullkornshvetemel
150 g havregryn
600 g hvetemel
100 g + 50 g til strøssel solsikkekjerner
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr
8 ¾ dl vann, ca. 25 grader
2 ss oliven- eller rapsolje

Ha melet, solsikkekjernene og saltet i en stor bolle og rør det sammen. Bruker du tørrgjær blander du det inn nå også. Med fersk gjær, smuldrer du det i en kopp, heller over litt av vannet og rører det ut før du heller alt vannet og oljen og rører deigen sammen. Dette er en forholdsvis våt deig, så den er ganske grei å røre sammen med en sleiv.

Smør to brødformer med olje eller kle dem med bakepapir før du nærmest øser deigen over i formene og fordeler den. Dryss over resten av solsikkekjernene og klem dem litt ned i deigen.

Dekk brødformene med plastfolie og la deigen heve rundt 1 time og 15-30 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft eller 215 grader over- og undervarme.

Sett inn brødene og stek i 10 minutter. Skru ned varmen til 185 grader varmluft eller 200 grader over- og undervarme og stek videre i 35-40 minutter. For å sjekke om brødene er gjennomstekte, er det lurt å ta det ene brødet ut av formen og kakke på undersiden av det. Får du en hul lyd, er brødet ferdig. Har du et steketermometer, kan du også bruke det. Brødene skal ha en kjernetemperatur på 96-97 grader.

Hvelv brødene ut av formene og la dem avkjøles på en brødrist.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    • Hei Lene! Det er et eget mel som heter fullkornshvetemel, og det er helt finmalt. DU kan også bruke finmalt sammalt hvete hvis det passer bedre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *