Lite er mer spansk enn paella og tapas! Iallfall i mitt hode ūüôā Smaken av god kraft, safran, kylling og perfekt kokt ris. Det er s√• godt! Og dette er er perfekt mat √• lage dersom man skal servere en hel liten b√łnsj. Det eneste som kreves da er at du har stor nok stekepanne.

Til motsetning fra n√•r du lager risotto, og skal r√łre i risottoen nesten hele tiden mens du sper med kraft porsjonsvis, skal du ikke r√łre i paellaen etter at du har hatt i risen og kraften. For n√•r vi r√łrer i risen, slipper den stivelsen og det blir en kremete konsistens – akkurat som vi vil ha i risottoen – men alts√• ikke i paellaen. For n√•r vi lager paella higer vi ogs√• etter √• greie √• f√• et tynt lag med stekeskorpe i pannen. Ikke bren, men nok karamellisert til at det nesten sitter fast i bunnen og er skikkelig gyllenbrunt. Og akkurat den skorpen, er etter min mening, noe av det beste med hele paellaen.

Det er ikke bestandig like enkelt √• f√• tak i paellaris i Norge, men sjekk ut type Meny og Obs! Og om du ikke finner det der, kan du bruke risottoris istedenfor. Det bruker √• v√¶re mye enklere √• finne. Jeg kan iallfall kj√łpe det i mine lokalbutikker. Basmatiris og jasminris er langkornet ris og egner seg ikke √• bruke i en paella.

Paella med kylling og safran

til 4 personer

7 ¬Ĺ dl kyllingkraft, eventuelt vann blandet med en god fond
4 kyllinglår
1 ts salt
nykvernet pepper
3 ss olivenolje
150 g sukkererter eller aspargesb√łnner
2 fedd hvitl√łk
1 stor tomat
1 ts paprikapulver, gjerne en r√łkt type
0,1 g (bittelitt) safran
250 g paellaris
3 greiner rosmarin
1 sitron

Varm kyllingkraften i en kjele og la den være på kokepunktet.

Del kyllingl√•rene i to i kneleddet. Fordel halvparten av saltet og pepperen p√• kyllingkj√łttet. Varm oljen i en stor panne og legg i kylliingkj√łttet. Stek det p√• h√ły varme i 12-15 minutter til det er skikkelig gyllenbrunt rundt det hele.

Sel sukkerertene, eventuelt aspargesb√łnnene, i to og ha i. La de steke med i 2 minutter. Finhakk hvitl√łkfeddene og tomatene og ha i pannen. Skru samtidig ned varmen noe s√•nn at dette f√•r steke litt p√• rett under medium varme i 2 minutter.

Ha i paprikapulveret og safranen. Hell i kyllingkraften og paellarisen. Fordel risen rundt i pannen n√•r du heller den i. Pr√łv √• unng√• at den lander opp√• kyllingbitene. Legg i rosmaringreinene. Fra n√• av skal du helst ikke r√łre noen ting i pannen.

La paellaen koke p√• h√ły varme uten lokk i 10 minutter. Skru ned varmen litt og la det koke videre i 6 minutter. Pr√łvesmak p√• kraften en gang for √• sjekke om du skal ha i mer salt oe pepper.

Ta pannen av varmen og legg over et lokk eller folie og la paellaen hvile i 5 minutter.

Del sitronen i b√•ter og server til paellaen,, s√• kan alle klemme over s√• mye sitron som de √łnsker.

God middag!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *