Det er på tide med noen deilige høstgryter igjen! Det er jo en av de store oppturene med at høsten faktisk kommer – sommermenneske som jeg er. Nå kan gjerne grytene putre litt på ovnen igjen, stearinlysene tennes og vi kan kose oss med en god gryte.

Til denne gryten bruker jeg kyllinglårfilet – som passer kjempegodt å bruke i gryter –  bacon og ferske kantareller.

Jeg liker godt å bruke fullkornsris til litt rustikke gryter som dette. Da synes jeg risen gir litt mer smak til den ferdige middagen. Og så liker jeg godt at både baconet, kyllingbitene og kantarellene stekes gyllenbrune først, så det blir noen runder med stekepannen før alt has i en gryte og kokes sammen.

Høstgryte med kylling, bacon, kantareller

til 4 personer

Kyllinggryten
200 g kantareller
4 ss olivenolje
125 g bacon
500 g kyllinglårfilet uten bein
1 ts salt
nykvernet pepper
2 dl vann
1 gulrot
3 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 stilk stangselleri
1 ts tørket oregano
1 boks usøtet kondensert melk, 320 g

Risen
4 ½ dl vann
½ ts salt
3 dl fullkornsris

Varm en stekepanne til den nesten ryker. Ha 2 ss av olivenoljen og alle kantarellene og stek til soppen  begynner å få gyllenbrune kanter. Dryss over litt salt og pepper. Ha dem over i en gryte.

Del baconet i småbiter og ha bitene så i den varme stekepannen. Stek det til det blir gyllenbrunt på begge side før du har det over i gryten. Fettet heller jeg ut.

Del opp kyllingkjøttet i litt mindre biter. Jeg liker å ha litt store biter i denne gryten, så jeg deler hvert kyllinglårstykke i to deler. Ha resten av olivenoljen i stekepannen og brun kyllingkjøttet. Dryss over salt og pepper. Det skal ikke gjennomstekes, bare brunes på høy varme til det begynner å bli gyllenbrunt.

Ha kyllingkjøttet også i gryten. Hell vannet i den varme stekepannen og la det koke i 1 minutt. Skrap gjerne litt i pannen for å få med de gode smakene. Hell vannet over i gryten.

Del gulroten i små terninger og finhakk sjalottløken, hvitløkfeddene og stangelleriet. Ha det i gryten sammen med oreganoen og den  kondenserte melken. Kok opp og la det småkoke i 20 minutter. Smak til med salt og pepper.

Kok opp vann og salt til risen. Ha i risen, legg over et lokk og la det småkoke i 10 minutter. Skru av varmen, men la kjelen så i ro med lokket på i 10 minutter til. Da er risen ferdig og det er klart for servering!

God middag!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *