Det er på tide med noen deilige høstgryter igjen! Det er jo en av de store oppturene med at høsten faktisk kommer – sommermenneske som jeg er. Nå kan gjerne grytene putre litt på ovnen igjen, stearinlysene tennes og vi kan kose oss med en god gryte.

Til denne gryten bruker jeg kyllinglårfilet – som passer kjempegodt å bruke i gryter – ferske kantareller, bacon og så bruker jeg usøtet kondensert melk fra Tørsleffs. Tørsleffs kondenserte melk er helt ypperlig å bruke i både gryter, til bakst og når du skal lage karamellpudding. Ja, du kan bruke den til veldig mye av det samme som du bruker fløte (du kan ikke piske krem og pynte en kake med den), men den har mye lavere fettinnhold. Den vil allikevel runde av smaken på nesten samme måte som fløten. Den er dessuten kjekk å ha stående i skapet både hjemme og på hytta, for den har laaaang holdbarhet.

Nestlé har sluttet å produsere Vikingmelk, så se etter boksen fra Tørsleffs i butikkhyllene istedenfor. Den skal være å finne hos både Rema 1000, i hele Norgesgruppen og Coop.

Jeg liker godt å bruke fullkornsris til litt rustikke gryter som dette. Da synes jeg risen gir litt mer smak til den ferdige middagen. Og så liker jeg godt at både baconet, kyllingbitene og kantarellene stekes gyllenbrune først, så det blir noen runder med stekepannen før alt has i en gryte og kokes sammen.

Høstgryte med kylling, bacon, kantareller og kondensert melk

til 4 personer

Kyllinggryten
200 g kantareller
4 ss olivenolje
125 g bacon
500 g kyllinglårfilet uten bein
1 ts salt
nykvernet pepper
2 dl vann
1 gulrot
3 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 stilk stangselleri
1 ts tørket oregano
1 boks, Tørsleffs kondensert melk, 320 g

Risen
4 ½ dl vann
½ ts salt
3 dl fullkornsris

Varm en stekepanne til den nesten ryker. Ha 2 ss av olivenoljen og alle kantarellene og stek til soppen  begynner å få gyllenbrune kanter. Dryss over litt salt og pepper. Ha dem over i en gryte.

Del baconet i småbiter og ha bitene så i den varme stekepannen. Stek det til det blir gyllenbrunt på begge side før du har det over i gryten. Fettet heller jeg ut.

Del opp kyllingkjøttet i litt mindre biter. Jeg liker å ha litt store biter i denne gryten, så jeg deler hvert kyllinglårstykke i to deler. Ha resten av olivenoljen i stekepannen og brun kyllingkjøttet. Dryss over salt og pepper. Det skal ikke gjennomstekes, bare brunes på høy varme til det begynner å bli gyllenbrunt.

Ha kyllingkjøttet også i gryten. Hell vannet i den varme stekepannen og la det koke i 1 minutt. Skrap gjerne litt i pannen for å få med de gode smakene. Hell vannet over i gryten.

Del gulroten i små terninger og finhakk sjalottløken, hvitløkfeddene og stangelleriet. Ha det i gryten sammen med oreganoen og Tørsleffs kondenserte melk. Kok opp og la det småkoke i 20 minutter. Smak til med salt og pepper.

Kok opp vann og salt til risen. Ha i risen, legg over et lokk og la det småkoke i 10 minutter. Skru av varmen, men la kjelen så i ro med lokket på i 10 minutter til. Da er risen ferdig og det er klart for servering!

God middag!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *