Bakt potet med urte- og hvitløksmør

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time 30 minutter

Porsjoner: 4

Bakt potet med urte- og hvitløksmør

Én av de store utskeielsene venninnen min og jeg hadde, de første årene jeg bodde som student i Oslo, var å gå på Cafe Sjakk Matt i Vika og kjøpe bakt potet med masse hvitløksmør og stekt bacon! Åh, så hippe, kule og urbane vi følte oss der vi satt og så på folk, skravlet, spiste og røkte! Ja, tenk det! Jeg dampet som en skorstein og Dagfinn Høybråten hadde ennå ikke innført røykeloven! Ha ha ha! Det er det heldigvis en mannsalder siden jeg la fra meg. Jeg hadde langt hår med nydelig korketrekkerpermanent, knallrøde lepper og en utslitt MC-jakke.

Om de bakte potetene ikke fyller meg med like mye urban livskraft nå, blir jeg fremdeles lykkelig av kombinasjonen myk, bakt potet og smeltet hvitløksmør! Det er jo en killer kombo!

Og det er nettopp dette som jeg liker aller best med mat: at det skaper minner og lett gir oss godfølelsen. Det er jo herlig at noe så beskjedent som en potet kan skape litt hverdagsmagi på en hvilken som helst dag.

Bakte poteter kan jo serveres både som et eget måltid – med diverse tilbehør – eller som et tilbehør til både en kjøtt- og fiskemiddag.

Hvis vi skal ha bare bakt potet med tilbehør som dette, til middag hjemme, beregner jeg 2-3 store poteter og enda mer bacon og grønnsaker til husets to ungdommer. 

Ingredienser

Bakte poteter
4 store bakepoteter, á ca 375-400 gram

Krydder- og hvitløksmør
5 fedd hvitløk
0.5 potte oregano
0.5 ts flaksalt
nykvernet pepper
500 g smør halvmykt

Tilbehør
1 rød paprika
400 g bacon
1 brokkoli
ruccola

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Legg potetene på et stekebrett og sett dem i stekeovnen. Du trenger ikke å pakke dem inn i aluminiumsfolie – som bestandig var det vnlige før.

Potetene trenger et sted mellom 70 og 90 minutter i stekeovnen. Det varierer ut fra hvilken potetsort som brukes. Jeg bruker en kakepinne – du vet en sånn helt tynn pinne som jeg sjekker om kaker er gjennomstekt med – for å sjekke om potetene er myke.

Ha hvitløkfeddene, oreganoen, salt og pepper i en matprosessor og kjør det sammen til det blir helt hakket opp. Ha i smøret og kjør det sammen. Fordel smøret som en pølse på et lag med plastfolie og rull det tett sammen. Lager du dette i lang tid i forveien, legger du pølsen i kjøleskapet til avkjøling. Du kan også legge den i fryseren, så rekker den å bli fast innen potetene er ferdige.

Bruk en skibrenner/creme brulee-brenner for å brenne skallet på paprikaen helt svart. Legg paprikaen så i en pose i 15 minutter slik at skinnet løsner. Da er det lett å gni det av med litt kjøkkenpapir. Del paprikaen i små terninger.

Baconet deler du i småbiter og steker til det blir gyllenbrunt og sprøtt.

Del brokkolien i små buketter og kok dem i lettsaltet vann i 3-4 minutter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon