Urtefyllt ribberull

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Urtefyllt ribberull

Snadder, snadder, snadder! Mye høyere opp på snadderskalaen enn dette er det ikke mulig å komme. Her snakker vi om ultrasaftig kjøtt, massevis av hvitløk, duftende krydderurter og en hjemmelagd hvitløkmajones. Er det rart jeg nesten går av skaftet? Her lager jeg fantastisk deilig ribberull med krydderurter!

Utgangspunktet er en helt ordinær ribbebit som jeg fyller med hvitløken og urtene, surrer sammen og steker lenge og vel på svak varme slik at all kjøttsaften forblir i kjøttet.

Jeg har lagd denne ribberullen mange ganger, og den passer liker godt på sommeren som vinteren. Sommerstid har jeg brukt grillen noen ganger når jeg har lagd den. Den ene gangen holdt jeg på fyre opp hele grillen og hytta med. Fant vel ut at sterk vind innunder grillen passer dårlig når formen som fanger opp fett, den som henger under grillen, er full av nettopp fett! I stekeovnen slipper du å tenke på det.

På denne tiden av året er det mulig at du må bestille ribben hos slakteren eller i kjøttdisken en dag eller to før du skal ha den. Spør samtidig om de kan skjære vekk beinene for deg. Lager de i tillegg et snitt i kjøttet den ene veien slik at du greier å rulle kjøttet sammen til en rull etterpå, med svoren ytterst, ligger veien åpen og klar for et høydepunkt.

Urtefyllt ribberull

Dette trenger du til ca. 8 personer

Ribberull
1 tynnribbe uten bein, ca. 2 1/2 kg
1 ss salt
pepper
1 bunt frisk timian
1 bunt frisk rosmarin
1 bunt frisk salvie
10 store fedd hvitløk
2-3 ss olivenolje

Hvitløkmajones
3 fedd hvitløk
4 eggeplommer
2-3 dl maisolje eller annen nøytral olje
1-2 ss sitronsaft
1-1 1/2 ts salt
pepper

Klipp opp 10 hyssingstumper på 30 cm hver.

Hvis ribben ikke er rutet i svoren når du kjøper den, starter du med det. Rut vannrett og loddrett, ikke diagonalt. Da blir det vanskelig å skjære skiver av den ferdige rullen. Fordel salt og godt med nykvernet pepper på begge sidene av ribben. Legg den så med svorsiden ned.

Urtefyllt ribberull

Finhakk hvitløken og krydderurtene og bland dem sammen med den tørkede timianen. Rull ribben fast sammen til en pølse. Fordel hyssingstumpene med noen centimeters avstand på benken og legg svinerullen den oppå. Knytt hyssingen hardt.

Forvarm stekeovnen til 225 grader. Legg ribberullen i en langpanne og sett den i stekeovnen. Stek i 20 minutter. Skru så ned varmen til 150 grader og fortsett stekingen i 3-3 1/2 time. For å forsikre deg om at den er så godt stekt som du vil ha den, kan du sette et termometer midt inn i rullen å sjekke at den har passert 80 grader.

La kjøttet hvile i 20-30 minutter før du skjærer det i skiver. Kjøttet smaker også kjempegodt kaldt.

Hvitløkmajones
Ha eggeplommene i en bolle og visp dem sammen. Tilsett noen få dråper av oljen mens du visper. Så fortsetter du speingen med litt og litt olje mens du hele tiden visper. Når ca. halvparten av oljen er tilsatt, kan du øke hastigheten som du tilsetter oljen i. Visp til all oljen er spedd inn. Det er veldig viktig å vispe hele tiden slik at majonesen ikke skiller seg.

Riv hvitløkfeddet på den fineste siden av rivjernet og ha i sammen med sitronsaften og litt salt. Smak til for å få en god balanse mellom saltet og sitronen. Er majonesen litt fast, tilsetter du noen dråper romtemperert vann. Majonesen holder seg i kjøleskapet i 3-4 dager.

Server med ovnsbakte poteter eller bare godt brød.

Urtefyllt ribberull

 

7 kommentarer til “Urtefyllt ribberull”

  1. Har veldig lyst til å lage dette en dag i påsken. Har fått tak i en flott ribbe og alt.
    Men bare fersk timian. De andre urtene har jeg kjøpt tørket. Går det bra? Hvor mye skal jeg bruke av hver tror du? Takk for en flott blogg!!

  2. Hvor mange grader har du ovnen å før du skrur den ned til 150 grader? Så veldig godt ut , så dette må prøves.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon