Pæreterte

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Pæreterte

Jeg har en stor svakhet for kaker. Trenger ikke å spise mange stykker, men et godt stykke nybakt kake, øker nytelsesgraden i livet betraktelig. Denne terten, eller kaken om du vil, er veldig kjapp å lage og smaker aller best når den fremdeles har en liten lunk. Og bare sånn at det er sagt, jeg hadde spist 3 relativt store stykker før denne kaka rakk å bli kald.

Her bruker jeg pærer, rett og slett fordi at når pærene begynner å bli myke, har de en tendens til å bli liggende igjen i kjøleskapet. Hele gjengen her i huset liker dem best når tyggemotstanden er stor. Så da er det greit å bruke dem i en kake i stedet for. Og til kakebruk er det bare en fordel at de har kommet over sin største hardhet.

Du kan bytte ut pærene med epler, aprikoser, fersken og det du måtte ha for hånden.

Pæreterte

Dette trenger du for å lage pæreterte
1 pk butterdeig, ca. 400 gram
100 g mandler
100 g romtemperert smør
100 g finkornet sukker
1 romtemperert egg
2 godt modne pærer

Sett stekeovnen på 180 grader og smør en paiform med smør eller formfett.

Tin butterdeigplatene. Legger du dem en og en utover benken, tiner de på 10–15 minutter.

Her bruker jeg en blanding av skåldede og uskåldede mandler. Mest fordi jeg hadde en pose ferdig skåldede mandler liggende i skuffen, og så var ikke det helt nok til å få vekta opp i 100 gram. Gjør hva du vil, godt blir det samme hva. Går du for skålding, har du mandlene i en bolle og heller kokende vann over. La mandlene ligge og bløtes opp i ca. 5 minutter, til du kjenner at skaller løsner lett. Hell av vannet og fjern skallene. Legg mandlene over på et bakepapirkledd stekebrett og tørk dem på 200 grader i ca. 8 minutter. La dem avkjøles noe før du fortsetter.

Mal mandlene i en mandelkvern eller ha dem i en food processor og kjør rundt til de har blitt helt finhakket.

I mellomtiden pisker du smør og sukker hvitt. Bruk en slikkepott til å dra ned fra kantene av bollen en gang i blant slik at alt blir pisket godt sammen. Ha i de finhakkede mandlene og egget og rør det hele sammen.

Dryss litt hvetemel på bakebordet og legg de 5 butterdeigplatene oppå hverandre. Kjevle dem ut til de er ca. 1/2 cm tykk. Løft butterdeigen litt innimellom for å forsikre deg om at den ikke sitter fast. Løft deigen over i paiforma og klem den godt ned i kantene. Klipp av overflødig deig.

Hell fyllet oppi og jevn det utover. Skjær pærene i tynne skiver og fordel skivene over.

Stek terten på nederste rille i 40–45 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om den er gjennomstekt.

Pæreterte

3 kommentarer til “Pæreterte”

  1. Serverer du noe til pæreterten (f.eks. krem, creme fraiche, vaniljesaus, vaniljeis), eller spiser du den bare slik den er?

  2. Hei Toril!
    Du kan spise den alene, bare som den er, eller du kan ha litt is eller pisket creme fraiche til. Det smaker jo bestandig veldig godt til kaker 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon