Deilig sitronterte med marengs

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Deilig sitronterte med marengs

Godt, godt, godt, godt, godt, godt, godt………..

Det er egentlig det eneste som trengs å bli sagt om denne kaken! Syrlig sitronfyll og søt marengs på toppen. Hvilken herlig kombinasjon!

Det å kjevle ut en tertedeig, kan tidvis være litt strevsomt, spør du meg. Nå har jeg imidlertid lært meg at jeg jeg må ha litt mer tålmodighet når jeg skal kjevle ut deigen – etter at den har hvilt i kjøleskapet – enn jeg tidligere har hatt. Deigen kan gjerne ligge ute i romtemperatur opp mot en time igjen før du starter med utkjevlingen. Og da går den så utrolig mye lettere. Jeg synes fremdeles det er lettest å kjevle den ut mellom to lag med plastfolie som jeg drysser med litt hvetemel, men det er ikke nødvendig. Jeg skjønner det nå.

Denne oppskriften har jeg fra Lars Erik Underthun, som eier og driver Feinchmecker.

Deilig sitronterte med marengs

Dette trenger du for å bake 1 sitronterte med marengslokk

Tertebunn
135 g kaldt smør
200 g hvetemel
70 g melis
½-1 egg

Sitronfyll
saft og skall av 2 sitroner
5 store egg
150 g sukker, helst finkornet
1 1/3  dl fløte

Marengs
300 g sukker
2/3 dl vann
5 eggehviter

Deilig sitronterte med marengs

Start med tertebunnen. Del smøret i terninger før du har det i en food processor sammen med hvetemelet og melisen og kjører knivene rundt til det blir helt smulete. Pisk egget lett sammen og tilsett ca. halvparten av det. Bruk pulsknappen på food processoren og kjør knivene rundt akkurat nok til at det samler seg. Det er mulig du må tilsestte bitte litt mer egg for at deigen skal bli passe fast. Det er den når du greier å samle den sammen til en deig.

Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 1 time. Den kan godt ligge over natta.

Dryss et tynt lag med hvetemel enten rett på bakebenken eller på et lag med plast (se litt lenger opp i saken) og kjevle ut paideigen til den passer paiforma di. Paiforma jeg bruker her, er 24 cm i diameter. Smør den først før du løfter opp paideigen – med hjelp av kjevlet – opp i paiforma. Klem den godt inn i kantene. Sett hele forma i kjøleskapet i 1 time.

Sett stekeovnen på 180 grader.

Bruk en gaffel til å stikke små hull i paibunne. Dekk bunnen med aluminiumsfolie og fyll hele forma med grovt sjøsalt. (Det var et triks jeg lærte av Mr. Unterthun.) Salt er mye tyngre enn tørkede erter, og holder derfor bunnen bedre ned på plass under forstekingen.

Forstek paibunnen i 25 minutter. Ta ut saltet – som du kan gjemme til neste gang du skal forsteke en paibunn – og aluminiumsfolien.

Skru ned varmen i stekeovnen til 140 grader.

Mens bunnen steker, lager du fyllet. Vask sitronenen godt før du river det gule av skallet, med den fineste siden av rivjernet ditt, før du deler sitronene og klemmer ut saften. Pisk sammen alle ingrediensene til fyllet i en bolle før du heller det over i det forstekte skallet. Du må piske lenge nok til at eggene er helt utpisket – hvis det er noe som heter det. Du skjønner hva jeg mener når jeg sier at det ikke må være noen tråder igjen i eggene. Det er dessuten en fordel å bruke et helt finkornet sukker slik at det løser seg opp med en gang. Har du ikke det, kan det lønne seg å lage fyllet litt før bunnen er ferdigstekt, slik at det får stå en stund før det stekes. Da rekker sukkeret å bli oppløst og du slipper å få sukkerkorn i det ferdige fyllet ditt.

Sett paien på et stekebrett på nederste rille i stekeovnen og stek den i ca. 1 time og 10 minutter. Fyllet kan være litt «voblete» når du rister lett på bunnen, men må være forholdsvis stivnet.

Ta ut paien og la den avkjøles på en bakerist. Sett den gjerne i kjøleskapet til neste dag.

Så er det klart for den supergode marengsen!

Ha sukker og vann i en kasserolle og kok opp. La det koke til det kommer opp i 115 grader. Ikke rør, bare la det koke.

Mens sukkerlaken blir varm nok, har du eggehvitene i en gullende ren miksebolle og pisker dem hvite og luftige. Når de begynner å tykne, og sukkerlaken er ferdig, heller du sukkerlaken rett i eggehvitene i en tynn stråle mens mikseren pisker. Pisk til du får en blank og fast marengs.

Nå kan du enten plassere marengsen rett på sitronfyllet med en skje eller du kan ha den over i en sprøytepose og så sprøyte den på plass. Her er det rikelig med marengs, så det er bare å kjøre på.

Har du en skibrenner eller creme brulee-brenner, er det fint å bruke den for å svi av litt på toppene av marengsen. Du kan også bruke grillelementet på stekeovnen. Da må du passe godt på, for det kan fort bli litt brent på toppen.

Deilig sitronterte med marengs

Deilig sitronterte med marengs

Med denne kaken er du klar for hvilken som helst fest!

26 kommentarer til “Deilig sitronterte med marengs”

  1. Hvor lenge skal bunnen stekes totalt? etter 25 min forsterking?
    og er det krise om jeg ikke har aluminium og salt? (har ikke noe som kan erstatte det heller)

    • Hei Ingvild!
      Du risikerer at bunnen blåser seg opp veldig under forsteking dersom du ikke har noe å legge over. Prikk den med gaffel og legg over folie eller bakepapir, og se om du har et eller annet som veier litt som kan holde bunnen nede. Den skal forstekes i 25 minutter, så etterstekes – med fyllet i – i ca. 1 time og 10 minutter. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon