Godt, godt, godt, godt, godt, godt, godt………..
Det er egentlig det eneste som trengs å bli sagt om denne kaken! Syrlig sitronfyll og søt marengs på toppen. Hvilken herlig kombinasjon!
Det å kjevle ut en tertedeig, kan tidvis være litt strevsomt, spør du meg. Nå har jeg imidlertid lært meg at jeg jeg må ha litt mer tålmodighet når jeg skal kjevle ut deigen – etter at den har hvilt i kjøleskapet – enn jeg tidligere har hatt. Deigen kan gjerne ligge ute i romtemperatur opp mot en time igjen før du starter med utkjevlingen. Og da går den så utrolig mye lettere. Jeg synes fremdeles det er lettest å kjevle den ut mellom to lag med plastfolie som jeg drysser med litt hvetemel, men det er ikke nødvendig. Jeg skjønner det nå.
Denne oppskriften har jeg fra Lars Erik Underthun, som eier og driver Feinchmecker.
Dette trenger du for å bake 1 sitronterte med marengslokk
Tertebunn
135 g kaldt smør
200 g hvetemel
70 g melis
½-1 egg
Sitronfyll
saft og skall av 2 sitroner
5 store egg
150 g sukker, helst finkornet
1 1/3 dl fløte
Marengs
300 g sukker
2/3 dl vann
5 eggehviter
Start med tertebunnen. Del smøret i terninger før du har det i en food processor sammen med hvetemelet og melisen og kjører knivene rundt til det blir helt smulete. Pisk egget lett sammen og tilsett ca. halvparten av det. Bruk pulsknappen på food processoren og kjør knivene rundt akkurat nok til at det samler seg. Det er mulig du må tilsestte bitte litt mer egg for at deigen skal bli passe fast. Det er den når du greier å samle den sammen til en deig.
Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 1 time. Den kan godt ligge over natta.
Dryss et tynt lag med hvetemel enten rett på bakebenken eller på et lag med plast (se litt lenger opp i saken) og kjevle ut paideigen til den passer paiforma di. Paiforma jeg bruker her, er 24 cm i diameter. Smør den først før du løfter opp paideigen – med hjelp av kjevlet – opp i paiforma. Klem den godt inn i kantene. Sett hele forma i kjøleskapet i 1 time.
Sett stekeovnen på 180 grader.
Bruk en gaffel til å stikke små hull i paibunne. Dekk bunnen med aluminiumsfolie og fyll hele forma med grovt sjøsalt. (Det var et triks jeg lærte av Mr. Unterthun.) Salt er mye tyngre enn tørkede erter, og holder derfor bunnen bedre ned på plass under forstekingen.
Forstek paibunnen i 25 minutter. Ta ut saltet – som du kan gjemme til neste gang du skal forsteke en paibunn – og aluminiumsfolien.
Skru ned varmen i stekeovnen til 140 grader.
Mens bunnen steker, lager du fyllet. Vask sitronenen godt før du river det gule av skallet, med den fineste siden av rivjernet ditt, før du deler sitronene og klemmer ut saften. Pisk sammen alle ingrediensene til fyllet i en bolle før du heller det over i det forstekte skallet. Du må piske lenge nok til at eggene er helt utpisket – hvis det er noe som heter det. Du skjønner hva jeg mener når jeg sier at det ikke må være noen tråder igjen i eggene. Det er dessuten en fordel å bruke et helt finkornet sukker slik at det løser seg opp med en gang. Har du ikke det, kan det lønne seg å lage fyllet litt før bunnen er ferdigstekt, slik at det får stå en stund før det stekes. Da rekker sukkeret å bli oppløst og du slipper å få sukkerkorn i det ferdige fyllet ditt.
Sett paien på et stekebrett på nederste rille i stekeovnen og stek den i ca. 1 time og 10 minutter. Fyllet kan være litt «voblete» når du rister lett på bunnen, men må være forholdsvis stivnet.
Ta ut paien og la den avkjøles på en bakerist. Sett den gjerne i kjøleskapet til neste dag.
Så er det klart for den supergode marengsen!
Ha sukker og vann i en kasserolle og kok opp. La det koke til det kommer opp i 115 grader. Ikke rør, bare la det koke.
Mens sukkerlaken blir varm nok, har du eggehvitene i en gullende ren miksebolle og pisker dem hvite og luftige. Når de begynner å tykne, og sukkerlaken er ferdig, heller du sukkerlaken rett i eggehvitene i en tynn stråle mens mikseren pisker. Pisk til du får en blank og fast marengs.
Nå kan du enten plassere marengsen rett på sitronfyllet med en skje eller du kan ha den over i en sprøytepose og så sprøyte den på plass. Her er det rikelig med marengs, så det er bare å kjøre på.
Har du en skibrenner eller creme brulee-brenner, er det fint å bruke den for å svi av litt på toppene av marengsen. Du kan også bruke grillelementet på stekeovnen. Da må du passe godt på, for det kan fort bli litt brent på toppen.
Med denne kaken er du klar for hvilken som helst fest!
Hva gjør du etter marengsen er sprøytet på?
OG Hvor lenge kan den stå før servering?
Når marengsen er sprøytet på, bruker jeg en skibrenner og brenner den slik at den får brune flekker.
Du kan gjerne lage den dagen før 🙂
Kan ha på marengsen dagen før? Skal den stå kaldt eller rom-temp til dagen etter da i såfall?
La den stå i kjøleskapet, Tonje 🙂
Må prøve denne ☺
God bakst, Kjersti 🙂
Kan tertene fryses?
Ja, uten marengs, Cecilie
Hvordan får du paien ut av formen? I en hel del?;-)
Når jeg lage pai som jeg ønsker å få ut av formen før servering, bruker jeg bestandig en paiform med løs bunn. Da er det bare å trykke opp bunnen når paien er ferdig stekt. Du får kjøpt slike paibunner i alle kjøkkenbutikker og på andre steder der de har kjøkkenutstyr. 🙂
hvis man skal lage denne uten kjøkkenmaskin, hvordan lager man da bunnen? 🙂
og hvor lang tid i forveien kan jeg lage terten (uten marengs)?
Du kan smuldre smøret for hånd til paideigen, Nora. Selve fyllet er også greit å lage. TIl marengsen er det en stor fordel å ha en kjøkkenmaskin, for den trengs å piskes ganske lenge.
Skal ikke marengsen stekes? Da er den fortsatt myk?
Den skal ikke stekes, Julie, men det er fint å bruke en skibrenner evt. sette den litt under grillelementet i stekeovnen slik at du får litt brune flekker på den. Du varmer opp marengsen når du lager den, så den holder seg veldig fint 🙂
Piskes ingrediensene til fyllet for hånd, eller ordentlig pisking med kjøkkenmaskin?
Hei Mette! Jeg bare pisker det sammen for hånd sånn at alt er godt blandet.
Når man heller i sukkerlaken i eggehvitene, til marengsen , skal den være kald?
Den skal være varm, Karianne 🙂
Hvordan skal fyllet se ut? Helt flytende, eller som en eggedosis eller krem? Lurer på om jeg skal piske lenger enn jeg har gjort til nå…
Det er helt flytende når du har det i skallet før steking, Ingeborg 🙂
Vil ikke fyllet smelte og marengsen «skli av» når jeg setter terten i grillen?
Hei Nisrine! Den skal ikke det. Det har iallfall aldri skjedd hos meg. Du må passe på godt, for den skal ikke stå lenge under grillen, så det rekker ikke å bli varmt under marengsen. Lykke til!
Hvor lenge skal bunnen stekes totalt? etter 25 min forsterking?
og er det krise om jeg ikke har aluminium og salt? (har ikke noe som kan erstatte det heller)
Hei Ingvild!
Du risikerer at bunnen blåser seg opp veldig under forsteking dersom du ikke har noe å legge over. Prikk den med gaffel og legg over folie eller bakepapir, og se om du har et eller annet som veier litt som kan holde bunnen nede. Den skal forstekes i 25 minutter, så etterstekes – med fyllet i – i ca. 1 time og 10 minutter. Lykke til!