Gjør deg klar for halloween!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Gjør deg klar for halloween!

Er du klar for å kle deg opp i den svarteste og skumleste skrud og banke på nabodørene? Satser du på å fôre horder av barn med godterier? Eller er planene å låse døre, slukke lyset og håpe på at ingen dukker opp? Samme hvilken tilnærming du velger, må du jo ha mat i løpet av helga, og da kan det jo være moro å kjøpe inn et gresskar eller to, skjære ut fine lykter og så bruke kjøttet i god mat.

Gjør deg klar for halloween!

Det er noen år siden vi tok dette bildet. Fremdeles like koselig!

Gjør deg klar for halloween!

Her kommer mitt bidrag til en vellykket halloweenfeiring.

En skikkelig gresskarpai må du ha for en skikkelig feiring. Og, har du ikke smakt gresskarpai før, kan jeg nå fortelle deg at det er skikkelig godt!
Dette trenger du til 1 gresskarpai:
Bunn
180 g hvetemel
½ ts salt
1 ts sukker
120 g smør, kaldt i terninger
ca. 2 ts iskaldt vann

Fyll
ca. 1 kg gresskarkjøtt
100 g brunt sukker
1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts salt
1 knivodd muskatnøtt
3 egg
3 1/2 dl vikingmelk

Gjør deg klar for halloween!     Gjør deg klar for halloween!

Gjør deg klar for halloween!     Gjør deg klar for halloween!

Start med å gresskarkjøttet. Skjær det i mindre biter og damp det mørt i en dampkjele eller kok det i vann, i 15-20 minutter. Sett det til avkjøling.

Så lager du bunnen. Ha hvetemel, salt, sukker og smør i en food processor og kjør til smøret er smuldret opp. Tilsett vannet og kjør akkurat til massen blir smulete. Press den sammen til en klump og pakk den inn i plastfolie. Skal hvile i kjøleskapet i minst 1 time.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og kjevle ut paideigen til den passer paiformen. Løft opp deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Løft den så forsiktig over i paiformen og klem den godt ned i kanten. Rull kjevlet over for å trimme kantene. Sett formen tilbake i kjøleskapet i 20 minutter.

Lag en sirkel av et bakepapir som passer ned i paiformen pluss oppover kantene. Legg det nedi paiformen og fyll opp med tørre erter eller lignende. Stek bunnen på nest nederste rille i 15 minutter. Ta ut ertene og bakepapiret. Senk varmen til 180 grader og stek bunnen videre i 15 minutter.

Ha det kokte gresskarkjøttet i en food processor sammen med resten av ingrediensene til fyllet og kjør knivene rundt til alt er godt blandet. Hell fyllet oppi det forstekte paiskallet og sett paien tilbake i stekeovnen. Stekes i ca. 45 minutter. Avkjøles.

Gjør deg klar for halloween!

Paien holder seg fint i 2-3 dager, i romtemperatur, pakket inn i plastfolie.

 

Her er oppskriften på deilig gresskarsuppe med bacon. 
Dette trenger du til 6–7 personer
2 løk
4 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 rød chili
ca. 1,2 kg gresskar
10–12 dl melk
4 buljongterninger
200 g bacon
3 dl crème fraîche
saften av 1 lime
salt
pepper

Gjør deg klar for halloween!

Finhakk hakk løk og hvitløk og ha det i en kasserolle sammen med olivenoljen. Del chilien i to på langs og skrap ut frøene. Finhakk den og ha den i kasserollen. La lat surre på svak varme i noen minutter til løken blir blank og myk.

I mellomtiden skjærer du toppen av gresskaret og huler ut kjøttet. Jeg bruker først en kniv, og så tar jeg finpussinga med en god isskje. Skjær kjøttet i terninger. Ha gresskaret, melk og buljongterninger i kasserollen og det småkoke i 10–15 minutter.

Skjær baconet i små terninger og brun det godt i en stekepanne. Hvis det er lite fett på baconet, tilsetter du litt olje til stekingen. Hold det varmt til suppen er ferdig.

Bruk en stavmikser eller foodprocessor til å mose suppen. Hell suppen tilbake i kasserollen og ha i crème fraîchen. Kok opp og smak til med lime, salt og pepper. Server suppen med bacon på toppen.

 

Gjør deg klar for halloween!

 

Så kommer det to søte oppskrifter her til slutt. Gresskarkjeks og avkutta fingre (ikke spesielt søte å se til!)
Dette trenger du til halloweenkjeksene:
180 g smør, romtemperert
200 g sukker
225 g hvetemel
100 g kakao
1 egg

Melisglasur
1 eggehvite
ca. 125 g melis
konditorfarge

Det er enklest å jobbe med deigen hvis du lager den dagen før steking. Den må hvile i kjøleskapet i minimum 1 time.

Del opp smøret i mindre biter og ha det i en miksmasterbolle sammen med sukkeret. Pisk til det blir hvitt. Det tar omlag 5 minutter. I mellomtiden blander du sammen mel og kakao. Ha egget i smør- og sukkerblandingen før du tilsetter det tørre og blander det sammen. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet over natten.

Sett på stekeovnen på 180 grader varmluft eller 200 grader over- og undervarme. Kle 3-4 stekebrett med bakepapir.

Dryss litt hvetemel på bordet og ha halvparten av deigen oppå. Dryss litt mel over også, og kjevle ut deigen til den blir ca. 1 cm tykk. Løft litt på den innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Trykk ut figurer med pepperkakeformer og legg dem over på stekebrettet.

Stek kjeksene i ca. 10 minutter. Bruker du varmluft, kan du steke flere brett samtidig. Legg dem over på en bakerist og la de avkjøles før du eventuelt pynter dem litt.

Bland sammen  eggehviten, melisen og eventuell konditorfarge. Jeg bruker her en fargepasta som du får kjøpt i jernvarebutikker, og som gir en sterkere farge enn vanlig konditorfarge som du kjøper i dagligvaren. Rør til du får en klumpfri glasur. Ha den i små kremmerhus og pynt kjeksen.

Gjør deg klar for halloween!

 

Og dette trenger du til de avkutta fingerkjeksene, ca. 30 stykker
30 mandler
100 g sukker
100 g smør
200 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 egg
ev. 1 ss vann
konditorfarge

Sett stekeovnen på 200 grader.

Ha mandlene i en bolle og hell kokende vann over. La de ligge til du kjenner at skallet begynner å løsne. Hell av vannet og fjern skallet. Legg mandlene til side.

Ha sukker, smør, hvetemel og vaniljesukker i en food processor og kjør det sammen. Tilsett egget og kjør til deigen samler seg. Hvis den er for tørr, har du i vannet også.

Del deigen i 30 biter og rull hver bit ut til en avlang pølse, på lengde med en finger. Legg den på et bakepapirkledd stekebrett. Klem en mandel fast, som en negl i den ene enden og form deigen slik at den blir seende ut som en fingertupp. Bruk en kvass kniv til å lage små kutt nedover fingrene.

Sett stekebrettet i kjøleskapet i 30 minutter. Stek så kjeksen på midterste rille i stekeovnen i 10-12 minutter.

For å få farge på neglene må du bruke en fargepaste, som du får kjøpt i jernvarebutikker og en del velassorterte dagligvarebutikker. Men fingrene ser ganske skumle ut med ufargede mandelnegler også.

 

7 kommentarer til “Gjør deg klar for halloween!”

 1. Masse fine oppskrifter!

  Jeg tenkte blant annet å prøve ut gresskarpaien. Men – er det en middags- eller dessertpai? Og har du forslag til tilbehør (hvis det trengs)? Er det noe du tror de fleste barn liker, eller er den litt sær i smaken?

  Og til slutt: bruker du ALT gresskarkjøttet, dvs alt innenfor skallet? Eller tar du ut gresskarfrøene og bruker de til noe annet?

  • Hei! Frøene og trådene de sitter fast i tar jeg ut, ellers bruker jeg resten. Paien er ganske mild i smaken, men litt krydre. Jeg skal ikke ha noen formening om hva unger liket og ikke, for det er så ulikt. Her må det earth bare prøves seg fram.
   I USA, hvor jo paien kommer fra, er det veldig vanlig å ha kalkun til. Gresskarpai er vanlig også til Thanksgiving. Annet kjøtt vil også være godt til. Du kan også spise paien for seg til en kopp te.
   Lykke til og god Halloween!
   Marit

 2. Morsomme oppskrifter – må teste ut disse sammen med barna i kveld 🙂 Har sett mange versjoner av fingre de siste dagene – men likte spesielt de farvede neglene på dine! Hvor har du funnet pepperkakeformer av gresskar?

  • Hei, hei!
   Ja jeg har sett de fingrene flere stedet jeg også. Jeg lagde disse til en sak for to år siden 🙂
   Jeg husker ikke helt hvor jeg kjøpte den formen. Har hatt den i mange år. Legger ut en melding dersom jeg plutselig husker det 🙂
   Lykke til med bakingen!
   Marit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon