Hvordan lage den perfekte paibunnen

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time 50 minutter

Porsjoner: 1

Hvordan lage den perfekte paibunnen

Den beste paien er, uten tvil den som har en flakete og sprø bunn! Og så vil vi helst at den beholder formen og ikke krymper når vi steker den.

For å få paibunnen akkurat sånn, er det noen kjøreregler som er smarte å følge: Arbeid så lite som mulig med deigen mens du lager den, det står forklart nærmere i oppskriften. Deigen må avkjøles før den kjevles ut og gjerne også etterpå, før den stekes.

Noen paideiger forsteker jeg, mens andre ikke. Og hvorfor det? Jo, når jeg har et fyll som bare skal steke rundt 30 minutter, forsteker jeg bunnen for å få den sprø paibunnen som jeg ønsker. Skal paien stekes lengre, vil også bunnen få den steketiden den trenger uten forsteking først.

Sliter du med å få kjevlet ut paideigen uten at den setter seg fast i kjøkkenbenken og å få den over fra benken til paiforma? Jeg kjevler paideigen mellom to lag med bakepapir. Da er den veldig enkel å håndtere både når den kjevles og når den skal fraktes over i paiforma.

PS! Det kan kanskje se litt omstendlig og avansert ut når du leser oppskriften, men det ser verre ut enn det er. Jeg bare prøver å forklare det så detaljert som mulig.

Jeg har masse paioppskrifter her på bloggen. Du kan bare klikke deg inn på de understrekede navnene her: Pai med løk og tomatpai med poteter og aspargesherlig høstpai som kan spises hele året og en skikkelig god pai med bacon og ost.

Ingredienser

Den perfekte paibunnen
175 g hvetemel
0.5 ts salt
125 g kaldt smør
3 ss vann

Slik gjør du

Ha hvetemelet og saltet i en food processor. Del smøret i små terninger og ha i. Kjør knivene rundt til smøret er smuldret opp. Ha i halvparten av vannet og kjør knivene rundt. Har du en pulsknapp, bruker du den. For å få en paideig som ikke krymper når den stekes, gjelder det nemlig å arbeide minst mulig med den, så kjør knivene så lite som mulig etter av vannet er tilsatt. Ha i nok vann til at du greier å samle deigen til en klump.

Ta ut deigen, klapp den sammen til en flat sirkel og pakk den i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Hvis deigen ligger i kjøleskapet lengre enn 30 minutter, rekker den å bli så hard at det er lurt å ta den ut ca. 10 minutter før du starter å kjevle den.

Smør en paiform med olje eller formfett. Bruk gjerne en form med løs bunn slik at du kan ta ut paien når den er stekt.

Dryss et tynt lag med hvetemel på et bakepapir og legg på paideigen. Dryss et tynt lag med hvetemel over og legg et bakepapir over. Kjevle ut deigen til den blir stor nok til å dekke paiforma og helt over kanten. Snu og vend på bakepapiret og deigen innimellom for å forsikre deg om at deigen ikke setter seg fast.

Fjern bakepapiret på den ene siden og legg bunnen over i forma, med bakepapiret opp. Løft på deigen og papiret og sikre deg at den går helt ned i kantene. Fjern bakepapiret.

På deiger som etterpå skal forstekes, lar du den overskytende deigen henge over kanten. Skal du ha fyllet rett i, klipper du av ca. 1 cm utenfor kanten og bretter ut og opp slik at deigkanten akkurat gjemmes mellom paiforma og selve paibunnen. Paideigen vil nå stå ca. ½ cm over kanten. Den du ser på bildet skal forstekes.

Sett paibunnen i kjøleskapet i 30 minutter. Sett stekeovnen på 190 grader.

Bunner som skal forstekes, prikker du med en gaffel før du legger på et bakepapir og fyller på med tørkede erter eller grovt salt. Stek bunnen i 30 minutter. Ta ut ertene og bakepapiret og stek bunnen i 5 minutter til.

Hvordan lage den perfekte paibunnen

La bunnen avkjøles litt før du bruker en brødkniv og skjærer fra deg på toppen av paiforma slik at den overskytende deigen løsner.

15 kommentarer til “Hvordan lage den perfekte paibunnen”

  1. Hei,
    Når jeg lager middagspai med flytende fyll (egg+melk/fløte), så renner det alltid igjennom. Dette blir et skikkelig problem når jeg bruker form med løs bunn. Er det noe som kan gjøres for å forhindre dette? Til info så forsterker jeg alltid bunnen.

    • Hei, hei!
      Hvis du kler formen med aluminiumsfolie på utsiden slipper du iallfall at det renner ned i bunnen av stekeovnen. Ellers så kan du pensle innsiden av paiskallet – når det er nesten ferdig forstekt, med et pisket egg. Da vil det danne en hinne som det ikke skal renne ut av. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon