Den aller beste paien med bacon og ost!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Den aller beste paien med bacon og ost!

En godt lagd pai er noe av det aller beste jeg vet! Det er utrolig hvor mye god smak det er mulig å få oppi dette sprøstekte og flakete paiskallet. For, skikkelig sprøtt og flakete, det må det være. Og det er noe med det, når du først har fått grepet på paibunnen, kan du lage små underverker hjemme på ditt eget kjøkken.

Her lager jeg en ordentlig klassisk pai med baconbiter og smakfull ost.

Den aller beste paien med bacon og ost!

Dette trenger du for å lage pai med bacon og ost

Paibunnen
175 g hvetemel + litt til utkjevling
½ ts salt
125 g kaldt smør
2–4 ss kaldt vann

Fyllet
200 g bacon i terninger – gjerne av typen smårettbacon
3 egg
1 dl melk
2 dl creme fraiche
¼ ts salt
godt med nykvernet pepper
1 ½ ts tørket oregano
175 g smakfull ost – gjerne en blanding av ulike oster

salat til servering

Ha hvetemelet og saltet til bunnen i en food processor. Del smøret i små terninger og ha i. Kjør knivene rundt til smøret er smuldret opp. Ha i halvparten av vannet og kjør knivene rundt. Har du en pulsknapp, bruker du den. For å få en paideig som ikke krymper når den stekes, gjelder det nemlig å arbeide minst mulig med den, så kjør knivene så lite som mulig etter av vannet er tilsatt. Ha i nok vann til at du greier å samle deigen til en klump.

Ta ut deigen, klapp den sammen til en flat sirkel og pakk den i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Hvis deigen ligger i kjøleskapet lengre enn 30 minutter, rekker den å bli så hard at det er lurt å ta den ut ca. 10 minutter før du starter å kjevle den.

Smør en paiform med olje eller formfett. Bruk gjerne en form med løs bunn slik at du kan ta ut paien når den er stekt. Her bruker jeg en vanlig rund kakeform på 24 cm i diameter.

Dryss et tynt lag med hvetemel på et bakepapir og legg på paideigen. Dryss et tynt lag med hvetemel over og legg et bakepapir over. Kjevle ut deigen til den blir stor nok til å dekke paiforma og helt over kanten. Snu og vend på bakepapiret og deigen innimellom for å forsikre deg om at deigen ikke setter seg fast.

Fjern bakepapiret på den ene siden og legg bunnen over i forma, med bakepapiret opp. Løft på deigen og papiret og sikre deg at den går helt ned i kantene. Fjern bakepapiret.

Sett paibunnen i kjøleskapet i 30 minutter og sett samtidig stekeovnen på 190 grader.

Prikk bunnen du med en gaffel før du legger i et bakepapir og fyller på med tørkede erter eller grovt salt. Stek bunnen i 30 minutter. Ta ut ertene og bakepapiret og stek bunnen i 5 minutter til.

Til fyllet har jeg kjøpt ferdig oppdelt smårettbacon. Det kan du ha rett i fyllet uten å steke først. Bruker du vanlig bacon, deler du det først i småbiter før du steker det i en stekepanne til det blir gyllenbrunt.

Pisk sammen eggene, melken, creme fraichen, salt, pepper og oreganoen. Osten er såpass salt at du nesten ikke trenger å salte. Riv osten.

Fordel osten og baconet i det forstekte paiskappet før du heller over resten.

Stek paien på 190 grader i 30 minutter. Hvis noen av de høyeste kantene på deigen begynner å bli veldig brune, fester du aluminiumsfolie over dem. La paien avkjøles i 5–10 minutter før du skjærer i den.

Den aller beste paien med bacon og ost!

Server den gjerne sammen med en enkel salat.

Den aller beste paien med bacon og ost! Den aller beste paien med bacon og ost!

Den aller beste paien med bacon og ost!

 

 

9 kommentarer til “Den aller beste paien med bacon og ost!”

  1. Se bort i fra forrige kommentar, må nok lage to😊 Men, kan jeg forsteke bunnene en kveld, og fylle og steke de ferdig dagen etter?? 😊 Hvordan oppbevare de i såfall til de skal fylles?😊

    • Hei Jeanett! Ja, du kan forsteke bunnene dagen før. Da hadde jeg bare pakket de inn i aluminiumsfolie og latt dem stått på kjøkkenbenken. Lykke til!

  2. Takk for raskt svar! 😊 Begge paibunnene er forstekt og jeg må jo kalle det en katastrofe. Den smuldrer opp bare jeg ser på den.. Tar jeg på den knuser den flere steder. Sprukket flere steder i bunnen på begge, aner ikke hvordan jeg skal servere i morgen, alt må nok stå i formene sine :O Hva kan jeg ha gjort galt?

    • Å det var jo veldig kjedelig å høre, Jeanett. Det er veldig vanskelig for meg å svare på hva som har skjedd feil her, men kan den ha blitt for hardt stekt? Server paiene i formene, du, og trøst deg med at sprøtt paiskall smaker helt fortreffelig i den ferdige paien. Lykke til med festen!

  3. Paien ble veldig god! Greit å bruke kakeform, lett å få paien over på fat. Hva tror du om dobbel posjon i 28 cm form?

    • Så hyggelig at den falt i smak, Anne Marthe! Jeg tror kanskje at dobbel porsjon blir litt stort i 28 cm form, men du ser jo fort hvor mye du greier å fylle i formen. Så må du bare tilpasse steketiden. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon