Ricottapai med tomat og timian
Jeg er fremdeles i piknikmodus og kommer med oppskriften på en pai jeg har lagd veldig mange ganger. Oppskriften fant jeg opprinnelig i ett eller annet matblad, tror kanskje det var BBC GoodFood, men er ikke helt sikker. Det jeg imidlertid er helt sikker på er at denne paien er utrolig god!
I denne oppskriften bruker jeg ricotta, som er en italiensk ferskost du får kjøpt i mange dagligvarebutikker. Får du ikke tak i det, bytter du den ut med creme fraiche eller en blanding av det og cottage cheese.
En av de store fordelene med denne paien, hvis du nå har tenkt å ta den med deg ut på piknik, er at den smaker like godt kald som varm.
Jeg innrømmer glatt at når jeg har rester av denne paien (eller andre paier for den saks skyld) stående i kjøleskapet og det tilfeldigvis ligger en kniv på fatet inne i kjøleskapet (vet ikke helt hvordan den kniven har havnet der), er det en tendens til at paien krymper helt sånn uten videre. Det er mulig det har noe med temperaturen og luftfuktigheten i kjøleskapet å gjøre.
Denne paien var opprinnelig en del av en stor pikniksak jeg lagde for noen år siden. Resten av oppskriftene finner du link til nederst i denne saken.
Vel! Tilbake til paien! Det er jo den jeg skal komme med oppskriften på her.
Dette trenger du for å lage 1 ricottapai
Paideig
225 g hvetemel
125 g smør
3 ss vann
½ ts salt
Fyll
300 g cherrytomater
1 fedd hvitløk
2–3 ss olivenolje
6 egg
500 g ricotta
2–3 grener frisk timian + litt til pynt
2 dl créme fraîche
salt og pepper
Bland alle ingrediensene til bunnen i en food processor med knivene på, og kjør alt godt sammen. Samle det i en klump, pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 30 minutter. Du kan også lage den kvelden i forveien og la den ligge i kjøleskapet over natten. Kjevle deigen ut slik at den passer oppi paiformen din, inkludert at den skal gå oppover kantene. Smør paiformen med litt olje og legg bunnen i. Klem godt oppover kantene. Dekk bunnen med bakepapir og legg tørre erter eller lignende oppi. Forstek bunnen i 10 minutter på 200 grader. Ta av ertene og bakepapiret og stek bunnen videre i 5 minutter.
Bak cherrytomatene, sammen med hvitløk og litt olivenolje på 200 grader i ca. 15 minutter, til tomatene er myke.
Pisk sammen egg og ricotta. Finnes ikke ricotta der du bor, kan den erstattes med en blanding av créme fraîche og cottage cheese. Bruker du det, kjører du blandingen i en food processor slik at alle klumpene forsvinner.
Fjern timianbladene fra stilkene og bland bladeene inn i eggeblandingen sammen med créme fraîche. Hell røren i det forstekte paiskallet. Legg over tomatene og noen greiner med timian. Stekes på nest nederste rille i ca. 20 minutter. Paien skal være fast på toppen, men fremdeles bittelitt skjelvende i konsistensen.
Paien smaker aldeles supert både varm og romtemperert.
De andre oppskriftene fra pikniken
Kyllingsnacks – baconsurrede kyllingbiter
Ricottapai med tomat og timian
Sangria og eplejuice med Farris
Mandelterte med jordbær og bringebær
Limemarinert bær med mascarponekrem
[…] Ricottapai med tomat og timian […]
[…] Ricottapai med tomat og timian […]
[…] Ricottapai med tomat og timian […]
[…] Ricottapai med tomat og timian […]
[…] Ricottapai med tomat og timian […]
[…] Ricottapai med tomat og timian […]
[…] Søndag 2. februar – Pai med ricotta og tomater […]
[…] Søndag 2. februar – Pai med ricotta og tomater […]
[…] Ricottapai med tomat og timian […]