Fantastisk sitronterte med sveitsisk marengs

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Fantastisk sitronterte med sveitsisk marengs

Jeg ELSKER sitronterter! Sprø, smørfylt terteskall med et søtt og syrlig sitronfyll! Kan det bli bedre enn det? Ja! Det kan det! Du kan plassere en anseelig mengde italiensk marengs på toppen som du så lager fine brennmerker på ved hjelp av en skibrenner. Dette er godt! Dette er festkake!

Denne kaka må gjerne stekes dagen før den skal spises.

Fantastisk sitronterte med sveitsisk marengs

Dette trenger du til 1 stironterte 
Tertebunn
100 g kaldt smør
200 g hvetemel
100 g melis
2 eggeplommer
ev. 1-2 ss vann
1 eggehvite til pensling

Sitronfyll
6 egg
250 g sukker
skall og saft av 3 sitroner
2 dl kremfløte

Sveitsisk marengs
250 g helt finkornet sukker
2 ts vaniljesukker
1 ts honning
5 eggehviter
½ dl vann

Fantastisk sitronterte med sveitsisk marengs

Smør en paiform med smør eller olje.

Del smøret i terninger og ha det i en food processor sammen med hvetemelet og melisen. Kjør til alt smøret er smuldret opp. Tilsett eggeplommene, én om gangen. Kjør rundt nok til at alt blir blandet, men ikke mer enn nødvendig. Tertebunnen kan bli seig hvis den jobbes for mye med. Hvis deigen er for tørr til at du greier å samle den sammen til en klump, tilsetter du bittelitt iskaldt vann. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst 1 time.

Jeg synes det kan være litt trøblete å kjevle ut en tertebunn, men har kommet fram til at det går riktig bra hvis jeg kjevler den ut mellom to lag med plast. Skjær opp to brødposer, strø et lag med hvetemel på det ene, legg på deigen, litt hvetemel og så den andre posen. Snu leiven innimellom og forsikre deg om at den ikke sitter fast. Strø eventuelt på litt mer mel.

Kjevle deigen til den er så stor at den går godt oppover kantene på forma. Ta av det ene plastlaget og legg tertebunnen forsiktig oppi forma. Ta av det andre plaststykket. Skjær av paideigen som går over kanten. Sett paiforma i kjøleskapet i 20 minutter. Sett stekeovnen på 180 grader i mellomtida.

Ta forma ut av kjøleskapet, legg et bakepapir i bunnen og fyll opp med tørre erter eller bønner. Det finnes også noen aluminiumskuler som kan brukes til det samme formålet. Hvis du vil lage dobbel porsjon, kan du fryse den ene bunnen på dette stadiet, før du har i ertene eller bønnene. Når du så skal bruke den, setter du den rett i stekeovnen (da med de tørkede ertene eller bønnene oppå) og beregner 5–6 minutters ekstra steketid.

Stek tertebunnen på nederste rille i stekeovnen, først i 20 minutter. Så tar du ut ertene, pensler bunnen med sammenpisket eggehvite og lar den ettersteke i 5 minutter. Skru ned varmen til 150 grader.

Her har jeg lagd tertebunnen i en vanlig rundform og latt deigen være ujevn i kantene for å få et litt mer rustikt utseende.

Sitronfyllet lager du ved å vispe egg og sukker lett sammen i en bolle. Vask sitronene godt og riv skallet på den fine sida av rivjernet. Bruk bare det gule på sitronen. Bland både skall og saft sammen med egg og sukker. Pisk fløten halvstiv i en annen bolle før du forsiktig blander alt sammen.

Hell det over i den forstekte tertebunnen og stek terten på nederste rille i stekeovnen i ca. 1 time og 10 minutter. La kaka avkjøles i forma. Sett den så i kjøleskapet og la den bli helt kald i 3–4 timer.

En sveitsisk marengs skiller seg fra en vanlig marengs med at den skal varmes opp mens den vispes. Du må derfor bruke en bolle som tåler varme, og som du kan vispe i etterpå. Du trenger et termometer til oppvarmingen.

Kok opp vann i en kasserolle. Ha alle ingrediensene til marengsen i en bolle og sett bollen oppi kasserollen. Knekk eggehvitene én og én i et glass først, så du kan forsikre deg om at det ikke blir med noe av eggeplommene. Sett steketermometeret i bollen og visp lett til massen har blitt 70 grader. Da tar du bollen ut av kasserollen og setter den rett over i miksmasteren. Visp på full styrke til massen har blitt helt avkjølt. Det tar 10–15 minutter. Nå skal marengsen være blank og fin og kjennes litt seig i konsistensen.

Ha marengsen i en kakesprøyte og fordel den på toppen av den avkjølte terten. Bruk en skibrenner til å brune marengsen litt til slutt. Du kan også sette kaka under grillelementet i stekeovnen i noen få sekunder. Da må du passe på hele tida så marengsen ikke blir brent.

Fantastisk sitronterte med sveitsisk marengs

12 kommentarer til “Fantastisk sitronterte med sveitsisk marengs”

  1. Setter pris på denne…. Her lager alle Lemon marengue pie…men de er ganske annerledes. Er blitt litt lei den. Denne ser litt norsk/europeisk ut…. Gleder meg til å prøve.
    Håper den faller i smak her på nordvestkysten av Amerika.
    Tusen takk for kjempe bra oppskrifter…. Din side går verden rundt!

  2. Hei! Laget denne i går! Fantastisk nydelig! De som var på besøk skrytte veldig!

    En av de beste kakene jeg har smakt!!

  3. Dette blir årets 17. mai kake! Har planer om å lage den ferdig i kveld. Kan jeg brune marengsen i kveld, eller bør det vente til rett før servering i morgen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon